1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Maverick se vraća korenima pikap kamioneta
Ford Maverick se vraća korenima pikap kamioneta
0

Ford Maverick se vraća korenima pikap kamioneta

220
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da Amerikanci jako vole pikap kamionete. Oni čine više nego trećinu prodaje svih novih četvorotočkaša na ovom tržištu, i čini se da svaka garaža „preko bare“ ima jedan takav primerak parkiran u njoj. Ali, ukoliko pročitate mišljenja potencijalnih kupaca po internet sajtovima, videćete da se većina žali kako su kamioneti postali previše veliki i skupi.

Lider u ovom segmentu Ford se hvalio kako je prosečna prodajna cena njegovog velikana iz F Serije čak 54 hiljada američkih dolara, a neke verzije poput F-450 Limiteda koštaju više nego novi Mercedes S Klase.

Čak i oni „manji“ modeli, poput Forda Rangera, Chevroleta Colorado i Toyote Tacome, su značajno dobili na dimenzijama i naravno cenama, pa to ide do te mere da mnogi kupci više nisu u stanju da ih, priušte osim ako su predmeti kupoprodaje polovnjaci.

Ove godine su uloženi određeni napori da tržište dobije neke nove pristupačnije modele. Hyundai je recimo debitovao sa Santa Cruzom, a sada na tržište stiže i Ford Maverick za koji američki gigant smatra da će uneti revoluciju u kategoriju manjih pikapa, i to po pitanju dosta toga.

Daleko od toga da je Maverick generalno malo vozilo, ali po pitanju dimenzija je daleko kraći od starije braće. Dugačak je čak 5.072 milimetara, što je osetno manje nego što je Ranger (5.354 mm), F-150 (5.885 mm) i SuperDuty (6.350 mm). Ford će reći da je prostor u kabini zapravo veći, nego onaj kod Rangera, ali istovremeno Maverick stiže sa kraćom prikolicom i namenjen je uglavnom za obavljanje sitnih poslova.

S dizajnerske strane, stil je gotovo neprepoznatljiv za Ford. U današnja vremena kada modeli različitih brendova liče kao „jaje jajetu“, pomalo je čudno da kompanija nije prekopirala stil popularnih većih modela, i donela ga u manjim dimenzijama, ali na kraju dana, Maverick deluje moderno i agresivno.

Onaj osnovni paket opreme nazvan XL stiže s crnom maskom hladnjaka i 17-inčnim felnama, ali za dodatni novac se mogu dobiti i one od 18 inča u hromiranoj nijansi, kao i u crnoj boji. Oni bolje opremljeni modeli, kao što su Lariat i budući FX4, stižu i sa LED osvetlenjem, dok će u ponudi biti samo jedna kabina, i to ona sa četvoro vrata.

Iako se spomenuti Ranger, F-150 i SuperDuty mogu naručiti sa čak tri, po gabaritima diferencirane kabine, i u verzijama sa dvoje i četvoro vrata, u slučaju Mavericka prikolica nije odvojena od kabine, pa bi ponuda u većem broju konfiguracija definitivno bila mnogo izazovnija za izvođenje. Ovaj kamionet takođe uspešno skriva svoju povezanost s modelima s kojima deli platformu, kao što su Escape/Kuga i Bronco Sport.

 

Po pitanju opreme, u samom početku će biti ponuđene tri verzije, i to veoma poznata imena svakom Fordovcu. Startuje se s baznim paketom XL, zatim sledi nešto bolje opremljeni XLT i na kraju „luksuzni“ Lariat.

Tokom naredne godine će ponuda biti proširena i sa pro-terenskim modelom FX4 koji će dodati nešto viši klirens, „off-road“ pneumatike i bolju zaštitu ispod vozila. Oprema je uglavnom već viđena na ostalim Fordovima, pa tako Maverick ne donosi nešto novo, i u enterijeru možemo da primetimo poveći 8,0-inčni monitor i relativno mali broj dugmića.

U praksi Ford želi da vozač kontroliše sve komande upravo preko monitora i samim tim mu dugmići i ne trebaju. U želji da Maverick ne uđe u Rangerov cenovni rang, kompanija nije preterala sa opcijama čak ni na spomenutom Lariatu, ali opet stiže sa dosta USB priključaka, povezivanjem s mobilnim telefonom preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto, satelitskim radijom i jačim audio sistemom.

Ford nije zaboravio ni na one vlasnike koji koriste kamionete za posao, pa se u prikolici nalazi nekoliko priključaka za struju. Vrata prikolice su takođe čvršća i mogu biti korišćena za vožnju dodatnog tereta.


Kada je reč o mehanici, Maverick se može pohvaliti sa dva motora. Ponuda startuje sa 2,5-litarskim hibridom koji u kombinaciji benzinskog i električnog agregata razvija maksimalnih 190 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko CVT menjača. Ford je najavio da će hibrid kasnije biti dostupan i sa sistemom pogona na sva četiri točka, ali to se neće desiti sve do 2022. godine.

Za one koji žele više snage, tu i je 2,0-litarski turbobenzinac s 250 „grla“ i maksimalnih 376 Nm obrtnog momenta. U ovom slučaju, pogon na sva četiri točka je deo standardne opreme u kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem. Maksimalna vučna moć pokriva terete do 1,8 tona, što je pomalo razočaravajuća brojka za jedan kamionet, ali više nego dovoljna za obavljanje laganih poslova.

Istovremeno, Ford nam kaže da će hibrid na autoputu trošiti manje od šest litara na pređenih sto kilometara, čime je definitivno jedinstven model na tržištu.

I za kraj moramo da spomenemo par reči na račun cene. Američki proizvođač vozila je održao obećanje da će Maverick koštati manje od 20 hiljada američkih dolara, a čak i sa punom opremom cena će biti viša za „samo“ desetak hiljada „zelembaća“. To ne samo što čini ovaj kamionet najjeftinijim novim Fordom, već i pristupačnijim od većine kompaktnih automobila kao što su Toyota Corolla ili Honda Civic, na primer.


Teško je pretpostaviti da li će Maverick doneti revoluciju kakvoj se Ford nada, ali na papiru ima baš sve uslove za uspeh. Ako ništa drugo, Jenkiji se definitivno više ne mogu žaliti kako su svi kamioneti skupi, i kako bi sigurno vozili neki model kada bi koštao kao tipični krosover…

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments