1. Home
  2. Prezentacije
  3. Huawei i Seres osvežiše krosover po imenu Aito M5
Huawei i Seres osvežiše krosover po imenu Aito M5

Huawei i Seres osvežiše krosover po imenu Aito M5

40
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Aito, koju su pre tri godine osmislile kineske kompanije Huawei i Seres, zvanično je ušla u Evropu preko ruskog tržišta što se zbilo prošlog januara, ali su krosoveri nazvani M5 i M7 pušteni u prodaju pod matičnim brendom Seresom, da ne bi došlo do neželjenih konsekvenci.

U međuvremenu, u svojoj rodnoj Kini, prvorođeni Aito M5 je prošao kroz planirano ažuriranje, dok je premijera je održana na Salonu automobila u Pekingu.

Modernizacija donosi minimalne promene stila eksterijera. Glavna stvar je ta što hibridne verzije pružaju isto „lice“ kao i električne modifikacije – sa praznom oplatom umesto rešetke hladnjaka i uskim usisnikom vazduha u donjem delu branika. Još jedan znak, obeležje restilizacije je stigao u vidu napuštanja obilnog hromiranog dekora u korist crnih obloga. Baš kao na savremenim primercima sa značkama AMG-a, M-a i nekada Lade i Moskviča u osnovnim verzijama. Baš juče o tome diskutovasmo Aleksandar Dragović i ja na jednom bežanijskom parkingu čekajući na preuzimanje testne Mazde MX-5 u verziji RF.

Raspon boja karoserije je proširen sa pet novih nijansi, a vrhunska verzija MaX RS se nudi sa 20-inčnim naplacima i s gumama marke Pirelli P Zero. Preostale varijante pružaju točkove s felnama prečnika 19 cola i s gumama koje krasi skromni otpor kotrljanju. Cilj je dostizanje superiornije energetske efikasnosti.

Dodatne kamere za sistem autonomne vožnje su montirane na prednjim blatobranima, a iznad vetrobranskog stakla je nikla prava pečurka „lidarka“. Aito M5 je sada opremljen Huaweijevim sistemom treće generacije kog nazvaše Smart Driving, i koji pored lidara nudi i tri radara od po tri milimetra, set od jedanaest kamera i koketel od dvanaest ultrazvučnih senzora sa dometom detekcije od 200 metara.

Ažurirana unutrašnjost krosovera sadrži nove kombinacije boja i udobnija sedišta iz vodećeg modela linije Aito. Taj ponosno nosi naziv M9. Panoramski krov je izveden od dvoslojnog stakla s atributom „aerospace-grade“ (ma šta to značilo), a možda baš i označava staklo koje je u stanju da blokira do 99,9% ultraljubičastih zraka.

Ostale nove karakteristike uključuju snažno žičano (66 W) i bežično (50 W) punjenje sa dva jastučića umesto jednog. Broj držača za čaše je takođe udvostručen, a pojavio se i novi „kristalni” selektor menjača.

Pošto je Huawei direktno učestvovao u kreiranju krosovera kog nazvaše Aito M5, multimedijalne mogućnosti vozila su značajno poboljšane. Info-zabavni sistem je ažuriran, to jest preveden na najnoviju verziju operativnog sistema Harmona OS, a koji se može pohvaliti poboljšanim performansama, kvalitetnim zvukom i naprednim glasovnim asistentom. Recimo, sada možete da prikažete različite sadržaje na centralnom ekranu, od igrica koje su dostupne na globalnoj mreži u realnom vremenu pa sve do HD filmova i video poziva.

Pogonski sklopovi u neizmenjenom stanju preživeše osvežavanje. Na vrhu ponude je hibrid sa pogonom na sve točkove i on se odaziva na ime Aito M5 Max RS sa dva elektromotora (496 KS) i 1,5-litarskim turbobenzinskim agregatom koji dodaje 152 konjske snage. Poslednje pomenuti radi isključivo u generatorskom režimu i nije povezan sa točkovima.

Ovaj krosover ubrzava iz mesta do „stotke“ za 4,3 sekunde i dostiže 210 km/h. U Kini postoji i hibrid sa pogonom na zadnje točkove. Taj poseduje samo jedan elektromotor snage 272 „konjića“ i karakteriša ga ubrzanje do 100 km/h koje traje 7,1 sekundu. Najveća brzina kretanje tog varijeteta je na nivou od 200 km/h. Kapacitet trakcione baterije za hibride povećan je sa 40 na 42 kWh.

Aito M5 se od prošle godine nudi na kineskom tržištu u čisto električnim verzijama. Ali iz nekog razloga električni automobil sa pogonom na sve točkove sada je isključen iz asortimana. Krosover sa pogonom na zadnje točkove sa motorom od 272 KS. opremljen baterijom kapaciteta 83 kWh (umesto 80 kWh pre modernizacije), kada je ista puna, može da dobaci do 602 kilometra autonomije (prema ciklusu CLTC). Hibridi, naravno, imaju mnogo veći domet, i on ide od 1.275 km (od kojih je 230 km čisto električno) za verziju sa dva motora i 1.440 km (255 km na struju) za osnovnu verziju.

Isporuka komercijalnih verzija ovog vozila kineskim kupcima počeće 15. maja. Cene se kreću od 250 hiljada juana (32,4 hiljada evra) za hibrid sa jednim elektromotorom. Alternativa koja nudi pogon na sva četiri točka, Aito M5 Mak RS košta 280 hiljada juana (35,5 hiljada evra), ali će električni automobil koštati najmanje 270 hiljada juana (34,6 hiljada evra).

AutoRepublika

(40)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments