1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac Optiq se ukazao
Cadillac Optiq se ukazao

Cadillac Optiq se ukazao

152
7
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija nije bila laka za američki Cadillac. Veliki baterijski krosover Liriq je stigao na proizvodnu traku sredinom 2022. godine, ali je prodaja tokom prošle godine bila svakojaka, samo ne poželjna. To znači da je kupcima u Sjedinjenim Državama Amerike isporučen kontingent od samo 9.155 vozila, dok je u Kini otpremljeno tek 3.784 jedinica.

Sada se pojavio manji, niže pozicioniran SUV koji će nastupiti pod imenom Cadillac Optiq, i taj bi, prema zamislima konstruktora, trebalo da postane popularniji.

Poreklo ovog modela je možda i najinteresantnije. Optiq se po prvi put u široj javnosti pojavio prošlog leta, zahvaljujući kineskom državnom telu nadležnom za pitanja homologacije, iliti sertifikacije. Na jesen je premijerno prikazan (doduše samo virtuelno) u Sjedinjenim Američkim Državama. To znači da je viđen samo na slikama i bez ikakvih tehničkih podataka.

Međutim, Cadillac Optiq je ipak imao punu premijeru na Salonu automobila u Pekingu. Na kraju krajeva, Kina je njena mala domovina jer je i proizvodnja tamo uspostavljena u pogonima zajedničkog preduzeća GM-SAIC i nalazi se u gradu Vuhanu, a odavde će se krosoveri isporučivati u druge zemlje, uključujući i SAD. Korporacija GM je dugo razrađivala takvu logistiku na automobilima marke Buick.

Ukupni stil i proporcije vozila su iste kao kod velikog brata novajlije, Cadillaca Liriqa, pošto je novi Optiq postvaljen na istu modularnu arhitekturu Ultium. Razlike su samo u pojdinostima. Tako su uspravno postavljeni „očnjaci“ farova na Optiqu iskombinovani sa horizontalnim segmentima, dok su pak donji delovi zadnjih signalnih grupacija primetno veći i širi, a široki zadnji stub ima dekorativnu matricu.

Ukupno 114 dioda tipa LED je ugrađeno u imitaciju rešetke hladnjaka, i iste su sposobne da stvore dinamički obrazac. Tako, na primer, kombinuju dejstvo u vremenu sa pokazivačima pravca.

Optiq je gledano po dimenzijama uporediv sa benzinskim krosoverom Cadillacom XT5-om. To znači da mu je dužina na nivou od 4.822 milimetra, širina je 1.912 mm, dok je pak visina na koti od 1.644 mm. Liriq je za samo 178 mm duži. A razlika u veličini međuosovinskog rastojanja je još skromnija jer glasi: 2.954 mm u odnosu na 3.094 mm. Zapremina prtljažnika se kreće od 441 litar ispod police do 1.362 litara sa preklopljenim zadnjim redom sedišta.

Unutrašnjost američkog vozila s povišenim odstojanjem od tla je izvedena po modernim obrascima kojih se drži Cadillac. Na vrhu čeonog grebena se nalazi 33-inčni zakrivljeni i prilično široki ekran. Integriše instrumentaciju, multimedijalni sistem i druge funkcije. Ostale karakteristike kabinskog prostora uključuju centralni tunel na dva nivoa, ekran koji menja i nalazi se na mestu retrovizora, ambijentalno osvetljenje sa 126 nijansi boja i audio sistem marke AKG. Taj dolazi i sa sistemom aktivnog poništavanja buke.

Krosover se na kineskom tržištu nudi u dve verzije. Ali dok je osnovni Liriq doneo pogon na zadnje točkove, dotle početni Cadillac Optiq pruža pogon na točkove prednje osovine. Jedini elektromotor u ponudi proizvodi 245 konjskih snaga i 330 Nm, što je dovoljno da se obezbedi ubrzanje od ništa do „stotke“ za 7,0 sekundi, uz maksimalnu brzinu kretanja od 180 km/h.

Trakciona baterija kapaciteta 68,4 kWh vam omogućava da putujete 536 kilometara (prema pravilima iz protokola CLTC-a). Poželjnija verzija sa pogonom na sva četiri točka poseduje dva motora zbirne snage 287 KS i 465 Nm. Maksimalna brzina kretanja je istih 180 km/h, ali ubrzanje do 100 km/h traje svega 6,0 sekundi. Pritom, povećan kapacitet instalirane baterije od 79,7 kWh, obezbeđuje nominalni domet s jednim punjenjem od 600 km. Podsećamo da je CLTC još manje realističan od WLTP-a.

Obe varijante podržavaju punjenje sorte DC. Kada se bateriji pristupi na taj način, onda se ista može napuniti u rasponu od 20% do 80% za svega 33 minuta. Kada koristite ugrađeni ispravljač snage 7,2 kW, proces punjenja Optiqa s prednjim pogonom će trajati 10,8 sati, a modifikacija s pogonskom formulom na sva četiri točka će zahtevati 12,8 sati. Štaviše, uređaj za naizmeničnu struju od 11 kilovata dostupan je samo za vozila sa dva motora, a u ovom slučaju punjenje će trajati 7,7 sati.

Već se krenulo s prodajom električnih krosovera u Kini. Tamo se Cadillac Optik valja po cenama od 240 hiljada juana (33 hiljade američkih dolara) za početnu verziju i od 270 hiljada juana (37 hiljada zelembaća) za dvomotornu verziju. Isporuke u SAD trebalo bi da počnu pre kraja ove godine.

AutoRepublika

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Jel i ovo pripada Stelatisu?
Isti onaj veći kozasti PUG, 3008, ili koji već bi.

BB

Imam osjećaj da su mu se istopili farovi i štopke pa se rszvukli nekih 30 cm na dolje

Yankee

Lyriq se odlicno prodaje ove godine na americkom trzistu. Prodato ih je 5800 u prvom tromesecju ove godine (+499% u poredjenju sa istim periodom prosle godine), sto ga cini drugim najprodavanijim Cadillacom (jedino je bolje prodavan Escalade).

Matija

Verujem da je tako! Lyriq je mnogo lepsi i luksuzniji auto, sa naglasenim karakterom jednog Cadillaca. Vidi sliku dole. Optiq deluje sasvim prosecno, jeftino i bez dorecenog Cadillac-karaktera.

comment image

MRN

„Ukupno 114 dioda tipa LED je ugrađeno u imitaciju rešetke hladnjaka, i iste su sposobne da stvore dinamički obrazac.“

To se zove tehnološki napredak. Prava revolucija.

BB

Eh kad su romi iz luna parka napredovali po tom pitanju…

Eke mange saso daćile papa…

Matija

Geometrijska analiza dizajna prednjeg dela Cadillaca Optiq.

comment image

– Karakteristicna Cadillacova maska je suvise mala!
– Trapezni otvor dole je suvise veliki i dominantan, uz to nema nikakva specificna obelezja, u takvoj formi moze da se vidi na bezbroj drugih modela.
– Vertikalna bocna svetla su Cadillacovo obelezje – koje je ovde optereceno glavnim farovima. Tanka vertikalna svetleca traka bi bila mnogo elegantnija!
– Na gornjoj strani maske nalaze se horizontalna svetla, koja opterecuju prisutnost vertikalnih. Trebalo bi ih ukloniti.