1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Iveco prelazi u ruke Kineza?
Da li Iveco prelazi u ruke Kineza?
0

Da li Iveco prelazi u ruke Kineza?

317
0
Podelite sa prijateljima:

U veoma šturom saopštenju za medije, moglo se pročitati: „CNH Industrial potvrđuje informaciju da je došlo do obustave pregovora s kompanijom FAW Jiefang u pogledu poslovanja u segmentu komercijalnih vozila, odnosno kamiona i autobusa…“ Šta u stvari ovo znači i o kakvom zajedničkom poslovanju se može razgovarati?

Ispostavilo se da pregovori o kupoprodaji kamionske marke IVECO, s kineskim industrijiskim divom traju već godinu dana. FAW je prošle godine za italijanski brend ponudio sumu od tri milijarde evra, ali su Italijani smatrali to preniskom cifrom. Onda je cena narasla na pet milijardi evra, ali bi u takvu transakciju bila uključena i divizja za razvoj i proizvodnju motora FPT Industrial. Ponovo se zbio isti epilog, jer se stranke u pregovorima nisu mogle približiti sa stavovima.

Slikano u Pekingu 30.6.2019. kada je sedmomilioniti primerak kamiona FAW Jiefang sišao s traka fabrike u Čangčunu, prestonici severoistočne provincije Džilin

U vezi gornje fotografije da naglasimo da se kineski FAW ne libi ni da uvećava obim proizvodnje na teret italijanskog Iveco.

Međutim, izgleda da prekid pregovora nema trajan karakter, već da se pre može govoriti o pauzi u razgovorima. To se može zaključiti iz ponašanja Kineza koji užurbano penetriraju sva svetska tržišta, pritom kupujući sve što smatraju da bi im moglo koristiti, bezmalo „ne pitajući za cenu“. Na primer, IVECO je ranije dobio porudžbine od preduzeća Shandong Group i od Geelyija. Samo da podsetimo da je vlasnik poslednje pomenute kompanije, ujedno i najveći akcionar Daimlera, kao fizičko lice.

Pride, deluje da vlasnici preduzeća Case-New Holland žele da se otarase svoje teretne divizije, pa bi tako IVECO lako mogao postati još jedan u nizu kineski brend, mada tek treba videti da li će se dogoditi, ako to bude epilog, koje kinesko društvo će steći pravo na italijansku marku, Ipak, ne treba smetnuti s uma da je moguće da IVECO kupi i neko od prestoale „velike trojke“, pri čemu se misli na Daimler, Traton i Volvo.

AutoRepublika

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments