1. Home
  2. Prezentacije
  3. Evo i serijske verzije Mercedesove baterijske G Klase
Evo i serijske verzije Mercedesove baterijske G Klase
0

Evo i serijske verzije Mercedesove baterijske G Klase

88
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz je dugo „pretio“ ljubiteljima G Klase, što će reći da je najavljivao pojavu električne verzije. Konceptni automobil je prikazan pre tri godine i od tada traje neverica. Kako bi se konzervativna javnost što bolje pripremila za ovakvu transformaciju, pokrenuta je medijska kampanja i snimljena serija smešnih kratkih filmova u kojima klasična G Klasa „polaže ispit”, s početnim pozicioniranjem na nivou električnog regruta.

Kompanija je čak odustala od predloženog indeksa EQG, sve kako bi manje gurala prst u oko tradicionalistima, umesto da je takvima naprosto ponudila konja koji je više iskonska „mašina“ od benzinca, a i bolje se snalazi u prirodi. Kako bilo, serijsko električno terensko vozilo koje je sada predstavljeno, zove se Mercedes-Benz G 580 i dolazi s tehnologijom EQ-a.

Novajlija se vizuelno razlikuje od nedavno ažuriranih ugljovodoničnih verzija samo zbog crnog umetka koji je montiran umesto rešetke hladnjaka. Nije disfunkcionalna, i dalje ima nekoliko slotova, a ivica iste je „za-LED-jena“. Na stražnjici se, umesto rezervne gume, pojavio opcioni ruksak za kabl za punjenje, lance za sneg i drugu opremu težine koja ne prevazilazi deset kilograma.

Da bi se poboljšala aerodinamika, pojavila se blago podignuta hauba, modifikovani spojler pozadi i dodatni blatobrani u lukovima zadnjih točkova. Kao rezultat svega pobrojanog, došlo se do toga da je koeficijent aerodinamičkog otpora Cd ove gigantske kocke, smanjen sa 0,48 na „svega“ 0,44.

Pogonski sklop uključuje, ni manje – ni više nego četiri elektromotora, i to po jedan za svaki točak, ukupne snage 147 „konjića“. sa pojedinačnim dvostepenim menjačima. Ukupna snaga ovako složenog sistema je na nivou od 588 „konja“ i 1.164 Nm obrtnog momenta, što je čak i više nego kod modela s oznakom Mercedes-AMG G 63 sa twin-turbo osmakom (585 KS, 850 Nm).

Međutim, verzija AMG je i dalje bolja u tipskom sprintu iz mesta do 100 km/h. Konvencionalna G Klasa taj zadatak kompletira za 4,3 sekunde, naspram 4,7 sekunci koje je potrbeno vozaču električnog pandana. Maksimalna brzina kretanja džinovskog vozila je ograničena na 180 km/h.

Problem je i što masa praznog vozila, to jest baterijske G Klase dostiže monstruoznih 3.085 kilograma, što je za 600 kg više od benzinskog varijeteta s indeksom G 500! Povećanje je uglavnom donela ugradnja trakcione baterije solidnog kapaciteta od 116 kWh. Kada je ista puna onda struja koja je tu deponovana potraje dovoljno da se prevali 470 kilometara (prema pravilima protokola WLTP-a), a za punjenje možete koristiti terminal tipa AC (11 kW) ili DC (200 kW).

Električni Mercedes-Benz G 580 s tehnologijom EQ, u potpunosti u skladu s obećanjima konstruktora, zadržava izuzetan potencijal za terensku vožnju. Terensko vozilo sa školjkom na šasiji i dalje ima prednju dvostruku nezavisnu poprečnu osovinu (dvostruka poprečna ramena), ali umesto čvrste zadnje osovine sada nudi oslanjanje tipa De-Dion sa zakretnim osovinama (elektromotori se nalaze na okviru).

Opruge su postavljene u obliku kruga. Razmak od tla iznosi 250 milimetara, prilazni ugao je 32 stepena, dok je ugao odlaska na nivou od 30,7 stepeni. Dubina potoka koji je moguće bez posledica preći ovom G Klasom iznosi 850 mm, što je čak i više nego što obezbeđuju benzinska bratija.

Ova G Klasa je, zahvaljujući prisustvu četiri elektromotora, lišena diferencijala, iako je imitacija efekta zaključavanja istog očuvana. Tako u ovom slučaju elektronika jednostavno sinhronizuje rad motora u traženom redosledu. Štaviše, dugmad za aktiviranje zaključavanja, inače poznata vozačima G Klase, i smeštena u sredini prednje ploče, sada imaju drugačiju notu funkcionalnosti.

Ona su odgovorna za aktiviranje spuštajućeg sleda, funkcije G-Turn (okretanje na licu mesta) i G-Steering (smanjenje radijusa okretanja zaključavanjem jednog od točkova).

Drugih većih razlika u odnosu na gorivne verzije u unutrašnjosti nema. Kompleks elektronskih asistenata za terensku vožnju Offroad Cockpit je zadržao sistem sveobuhvatne pokrivenosti kamerama sa funkcijom takozvane „providne haube“, i dobio je dodatne režime za prikaz informacija o statusu električnog pogonskog sklopa.

Električni adut Mercedesa će se proizvoditi u istoj fabrici u Austriji gde se proizvode i sve ostale verzije. U Nemačkoj je već objavljena početna cena, pa će tako Mercedes-Benz G 580 s tehnologijom EQ tamo koštati najmanje 143 hiljade evra.

Za divno čudo, to i nije toliko skupo, s obzirom na činjenicu da za benzinac AMG G 63 traže najmanje 189 hiljada evra. Na početku prodaje će biti ponuđena uvodna verzija Edition One, a koja uključuje dosta dodatne opreme, ali povećava cenu električnog automobila na 193 hiljade evra.

AutoRepublika

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments