1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkwagen Touareg R (2021.) – moćni teškaš u „plug-in“ hibridnom izdanju
Volkwagen Touareg R (2021.) – moćni teškaš u „plug-in“ hibridnom izdanju
0

Volkwagen Touareg R (2021.) – moćni teškaš u „plug-in“ hibridnom izdanju

920
0
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Ženevi samo što nije počeo, a Volkswagen je skinuo veo s novog Touarega R, visokoperformantne verzije treće generacije SUV-a iz Volfsburga. Pogoni ga moćni „plug-in“ hibridni sklop, tako da je Touareg treći PHEV model marke nakon Golfa i Passata, a prvi je tog tipa s pogonom na sve točkove.

Spomenuti pogonski sistem je identičan onom koje koriste Porsche Cayenne i Panamera, a sastoji se od V6 turbobenzinca s 340 ks i elektromotora sa 136 konja, smeštenog na osmostepenoj Tiptronic automatskoj transmisiji.

Elektromotor energiju dobija iz litijum-jonske baterije smeštene ispod prtljažnika, kapaciteta 14,1 kWh, koja obezbeđuje da se Touareg R na čisto električni pogon kreće maksimalnom brzinom od 140 km/h. Autonomija čisto na električni pogon za sada nije poznata.

Još jedan aspekt pogonskog sistema je Volkswagenov 4Motion, koji uključuje blokadu centralnog diferencijala, kadrog da isporuči asimetričnu distribuciju obrtnog momenta. Sistem dozvoljava da maksimalno 70% pogonske sile bude usmereno ka prednjim točkovima, odnosno 80% ka zadnjim.

Ukupna izlazna snaga iznosi 462 konja i 700 Nm, što nadmašuje V8 TDI verziju (421 ks i 900 Nm) kada je o konjskim snagama reč, ali ne i kada govorimo o maksimalnom obrtnom momentu. U svakom slučaju, maksimalna brzina Touarega R je elektronski ograničena na 250 km/h.

Takođe, može se postaviti preferirani način punjenja (SoC) u hibridnom režimu, a ukoliko je navigacija aktivna, sistem će obezbediti željeni nivo napunjenosti baterije kada se stigne do krajnje destinacije. Pored E-Mode postavke i hibridnih opcija u okviru 4Motion Active Control interfejsa, postoji nekoliko dostupnih režima vožnje uključujući Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Offroad i Snow. Svaka od ovih postavki se može odabati putem birača na centralnoj konzoli. S opcionim off-road paketom dolaze i dva dodatna profila: Gravel i Sand.

Kada je o stajlingu reč, Touareg R se ističe odbojnicima u „R“ stilu u boji karoserije, ekstenzijama lukova točkova, posebno oblikovanim pragovima, uz karakteristične usisne otvore, trim okvira prozora, donju „suknjicu“ i obloge retrovizora obojene u crno. Svetlosni klasteri su zatamnjeni, a vozilo standardno počiva na Braga alu-naplacima od 20 cola. Završeci izduvnih cevi su prepoznatljivog, trapezoidnog oblika.

Kada je o kabinskom prostoru reč, dočekuje nas Silver Wave aluminijumski trim na armaturnoj tabli i tapacirungu vrata, dok je centralna konzola urađena u crnom finišu visokog sjaja sa „srebrnim“ detaljima. „R“ oznake su prisutne na komfornim sedištima presvučenim „Vienna“ kožom, oplatama pragova od nerđajućeg čelika i volanu.

U ostale standardne komponente se ubrajaju Innovison Cockpit koji uključuje Digital Cockpit (12-inčni digitalni klaster instrumentacije) i Discover Premium info-zabavni sistem (15-inčni centralni ekran osetljiv na dodir). Tu su i IQ Light LED matrični farovi, panoramski krov i Air Care Climatronic četvorozonski klima uređaj.

To nije sve, jer lista opcionala uključuje brojne druge stavke, kao što su Trailer Assist i Travel Assist, gde potonji sistem obezbeđuje asistenciju pri brzinama do 250 km/h i oslanja se na adaptivni tempomat i održavanje vozne trake.

Volkswagen takođe nudi Dynaudio audio uređaj od 780 W, Night Vision, Front Cross Traffic asistenciju i ekskluzivne R opcije. Na kraju, tuje i Lapiz Blue Metallic finiš, Suzuka naplaci od 21 i Estoril jedinice od 22 cola, kao i Puglia kožni paket.

AutoRepublika

(920)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments