1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan predstavio novu generaciju modela Sentra
Nissan predstavio novu generaciju modela Sentra

Nissan predstavio novu generaciju modela Sentra

836
5
Podelite sa prijateljima:

Kada bi pogledali situaciju na papiru, shvatili bi da je Nissan Sentra izuzetno popularan kompaktni automobil koji se kupcima nudi na američkom tržištu. Prošle godine je isporučeno ukupno 213.046 primerka, što je bilo dovoljno za odlično treće mesto u kategoriji u kojoj nastupa. Ispred su se našli samo Honda Civic i Toyota Corolla, što znači da je Sentra bila popularniji kompakt od Forda Focusa, Chevroleta Cruza, Mazde3, Subarua Impreze, Volkswagenovog Golfa i mnogih drugih.

Ali, malo detaljnije, odnosno pažljivije osmatranje situacije s prodajnim brojkama oslikava potpuno drugačiju priču, pa tako shvatamo da je više od polovine automobila od deklarisane prodajne cifre završilo u rukama flotnih operatera. To praktično znači da su se svi ti primerci prodavali s uključenim visokim iznosima popusta i da je japanski proizvođač vozila verovatno izgubio novac na svakom od njih.


Današnja situacija nije mnogo drugačija. Focus i Cruze se više ne prodaju dok će novi Golf 8 biti dostupan samo u sportskim GTI i R izdanjima, pa Nissan veruje da ima veće šanse za uspeh. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu svetlost dana je ugledala potpuno nova, osma generacija Sentre koja donosi dosta značajnih izmena. Zapravo, ovo i nije premijera pošto se gotovo identičan automobil prodavao kao Nissan Sylphy, poslednjih već godinu dana, i to u Kini. Ipak, „Jenkiji“ ga vide po prvi put uživo.

Japanski gigant je dugo godina proizvodio relativno „loše“ manje proizvode na četiri točka, s ciljem da se bori uz najjači argument u vidu niske početne cene. Da takva strategija više ne donosi rezultate je pokazala nova generacija modela Versa.

Kada je debitovao početkom godine, Versa je delovala kao umanjena verzija većih Nissana i dobila je izuzetne pohvale medija i javnosti. Čini nam se da Sentra ide u istom pravcu pošto je očigledno već na prvi pogled da sa dizajnerske strane veoma liči na veće modele Nissana kao što su na primer Altima i Maxima.

To se posebno odnosi na prednji deo sa povećom maskom hladnjaka (za koju mnogi smatraju da predstavlja izraz divljenja Nissana u odnosu na dizajnere Audija) i LED farovima dostupnim na SR nivou opreme. Zadnji deo nije pretrpeo toliko drastične izmene, ali je takođe potpuno nov i može se reći da je veoma dopadljivog stila.

Za razliku od rivala koji se mogu naručiti kao limuzina, hečbek pa i kupe, Nissan je odlučio da se koncentriše samo na trozapreminsku varijantu pošto ona privlači najviše kupaca. Tu je i nekoliko novih boja koje nikada ranije nisu bile dostupne. Ističu se svetlo plava i metalik siva, a po prvi put kupac može da izabere i dvobojnu kombinaciju gde bi krov bio ofarban u drugačiju nijansu od ostatka vozila. Ovaj potez je već viđen na modelima kao što su Juke, Leaf i Kcks i pokazao se velikim uspehom.


Potpuno nov je i enterijer. Čini nam se da je Nissan koristio Chevrolet Camaro za inspiraciju u pogledu određenih detalja, pa je naš novjalija sada iznedren sa dosta više sportskog stila, odnosno namenjen je mlađariji.

Standardan monitor je 7,0-inčni (uz opcioni 8,0-inčni) sa velikim brojem stavki koje se napajaju električnim putem. Tu su i Apple CarPlay i Andorid Auto opcije konektivnosti, a sam kvalitet je na značajno većem nivou. Po prvi put posle dužeg vremena među opcijama su i kožna sedišta i grejači i klimatizacija instalirana u tim sedištima.


Sa mehaničke strane, najveća promena stiže u vidu 2,0-litarskog benzinca koji razvija više od 149 konjskih snaga. To je za 20% moćnije u poređenju sa 1,8-litarskim prethodnikom, a Nissan obećava da će kombinovana potrošnja iznositi ispod 7,5 litara na 100 kilometara. Manuelna transmisija je izbačena iz ponude zbog slabe potražnje pa se tako snaga sada prenosi na prednje točkove isključivo preko CVT menjača.

Proizvođač kaže da je poboljšao i udobnost i da će njegov predstavnik dobiti maksimalne ocene u bezbednosnim testovima zahvaljujući velikom broju električnih pomagala. Svi modeli, pa čak i oni najjeftiniji, stižu sa deset vazdušnih jastuka, automatskim kočenjem u slučaju opasnosti na putu, upozorenja na objekte koji se nalaze u mrtvom uglu i još mnogo toga.


U ponudi će se naći varijateti s tri nivoa opreme i to S, SV i SRT. To nam govori da su nestali SR Turbo i NISMO i da Nissan, barem za sada, nema u planu da proširi ponudu performantom verzijom.

Japanski proizvođač vozila još uvek nije objavio cene, ali je za baznog prethodika bilo potrebno izdvojiti 18.815 američkih dolara. Prodaja startuje početkom sledeće godine.

Zoran Tomasović

(836)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepa je. I spolja. I iznutra.
A, što nema i 1,33 turbo iz Dustera? Ima li u USA u nekom od Nissan modela negde taj turbo? Ili, EDC? Ili je samo CVT kao AT?

Yankee

Nema taj motor u Americi. Samo CVT

moron

Da ne pitam onda ni za 1,0 SCe 🙂
P.s. hvala za info

Don

Bas je bljak, stinger i tablet iz kone, toliko o unutrasnjosti.

Lazar

Nissan je omiljeno vozilo siromašnih doseljenika u USA …
Nissan nudi najjeftinije i najveće automobile na koje se pale Indijci , Pakistanci , Bangladešani itd.
Na USA tržištu nude CVT sa nekim prepotopskim modelima motora koji u EU ne bi prošli ni pre 5 godina …
Na svim istraživanjima pouzdanosti gledaju svet sa začelja …
I na kraju , mora se priznati da imaju dobar dizajn …