1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najveći smart je predstavljen u obliku tvrdokornog SUV-a
Najveći smart je predstavljen u obliku tvrdokornog SUV-a
0

Najveći smart je predstavljen u obliku tvrdokornog SUV-a

656
0
Podelite sa prijateljima:

Smart Automobile je zajedničko preduzeće Mercedes-Benza i Geelyja, formirano 2019. godine nakon što je Mercedes-Benz očajavao u pokušaju da sam brend smart učini uspešnim.

Od tada, holding Geely je odgovoran za razvoj i proizvodnju smartovih modela, a Mercedes-Benz pomaže u dizajnu; svi novi smartovi su potpuno električni i proizvedeni u Kini.

Prvi smart nakon ponovnog lansiranja pod okriljem Geelyja bio je subkompaktni krosover smart #1, koji je debitovao u aprilu preprošle godine. Zasnovan je na modularnoj platformi SEA, dobro poznatoj iz drugih brendova i modela kineskog holdinga.

Istu platformu dobio je i nešto veći krosover u obliku kupea smart #3, koji je premijerno predstavljen godinu dana kasnije. Treći model u novoj gami biće krosover #5, čije dimenzije još nisu otkrivene, a teško ih je odrediti okom – jasno je samo da je novi krosover kompaktan ili srednje veličine. U svakom slučaju, smart nikada ranije nije imao tako velike modele.

Smart #5 će verovatno takođe biti zasnovan na SEA, ali u vezi sa konceptom nema detaljnijh informacija, ali se navodi da smart koncept #5 ima električnu arhitekturu od 800 volti i bateriju sa kapaciteta više od 100 kWh, punjenje koje se od 10% do 80% može postići za samo 15 minuta. Domet sa jednim punjenjem je 700 km po CLTC-u ili 550 km po WLTP-u.

Koncept ima tipičnu „off-road“ opremu (zaštitnike grana, zubaste gume, ekspedicijski krovni nosač, LED „luster“, metalnu zaštitu podvozja), ali je malo verovatno da ćemo sve ovo videti u proizvodnji smarta #5.

Karoserija bez centralnih stubova i zadnja vrata koja se otvaraju u suprotnom smeru u odnosu na prednja takođe su tipični atributi koncepta; serijski model ih neće imati.

Ali prednji panel sa tri ekrana sa moćnim čipom AMD V2000 izgleda prilično komercijalno, a uklonjivi bežični zvučnik, smešten ispod naslona za ruke između zadnjih sedišta, može biti ponuđen kao dodatak.

Dimenzije karoserije, očigledno, omogućavaju samrtu #5 da primi tri reda sedišta – takva verzija bi dobro došla evropskom tržištu.

U međuvremenu, u Kini smartu u poslednje vreme ne ide dobro: u prvom kvartalu ove godine, prema CAAM-u (Kinesko udruženje proizvođača automobila), brend je prodao 3.871 automobil, što je 69,5% manje od prodaje u periodu januar-mart lani.

Razlozi za pad prodaje smarta su jasni: globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima u kombinaciji sa previsokim cenama – kineski slični modeli, uključujući i one drugih brendova Geelyja, jeftiniji su, a smart nije bio spreman za rat cenama. Spasitelj za smart bi mogle da budu plug-in hibridne verzije postojećih modela, ali Mercedes-Benz verovatno neće dati zeleno svetlo za takav korak.

AutoRepublika

(656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments