1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi RS4 Avant (2018.)
Audi RS4 Avant (2018.)
0

Audi RS4 Avant (2018.)

3.07K
0
Podelite sa prijateljima:

„Kriza srednjih godina“

Dugo godina svaki ljubitelj automobila bi pratio nepisano pravilo o kupovini svog ljubimca. On bi u svojim dvadesetim godinama uglavnom vozio sportski proizvod dok bi desetak godina kasnije, nakon što se oženi i dobije decu, prelazio na dosadni karavan pun sigurnosnih mera. A onda se Audi setio da spoji ove dve karakteristike i istorija nikada više nije bila ista. Sada u četvrtoj generaciji, nemački proizvođač vozila je predstavio potpuno novi RS4 Avant na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu i najavio da bi mnogi superautomobili trebalo da budu zabrinuti.

Kratka istorija

Prvi RS automobil je bio RS2 Avant, predstavljen 1994. godine u zajedničkoj saradnji Audija i Porschea. Iako je opstao u proizvodnji samo godinu dana i u tom periodu proizvedeno samo 2.200 primeraka, RS2 je proslavio nemačkog giganta i stavio ga na mapu sveta kao ultimativnog proizvođača sportskih premijum proizvoda. Zajedno sa nešto civilizovanijom S verzijom, RS danas predstavlja snagu Audijevog sportskog pogona, a za našu priču je najbitniji RS4. On je originalno debitovao 1999. godine u karavanskoj verziji, a pokretao ga je 2,7-litarski turbo motor sa impresivnih 375 ks. To je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 262 km/h, što ga je učinilo najbržim karavanom na svetu. Prva generacija je opstala do 2001. godine, da bi zatim usledila petogodišnja pauza. Druga generacija je donela i sedan i kabriolet, ovaj put sa V8 motorom, dok je poslednja godina bila 2015. Posle trogodišnje pauze, RS4 Avant je ponovo spreman da se vrati na tržište.

Dizajn

Ovaj automobil je zasnovan na nedavno predstavljenom RS5 kupeu, a za bazu je iskorišćen manje moćan S4 Avant. Audi Sport se zatim dao na posao koristeći legendarni Audi 90 Quattro IMSA GTO trkački automobil za inspiraciju. U tipičnom nemačkom stilu, RS4 gotovo i ne nagoveštava o koliko moćnom vozilu je reč, pa su tako dizajnerske promene minimalne i bez preterivanja. One se odnose na nešto agresivnije branike, sa dvostrukom izduvnom granom i crnom maskom hladnjaka. Audi kaže da su novi i retrovizori i zadnja LED svetla, dok su krila oko točkova šira da bi se oslobodio prostor za veće felne. RS4 donosi i mali spojler na vratima gepeka za bolju stabilnost u krivinama i oznake na nekoliko mesta da stave do znanja o kakvom proizvodu je reč.

Enterijer

Slično kao i ostatak vozila, i enterijer nije dobio veće promene, a za njima i nije bilo potrebe, pošto Audi redovno dobija velika pohvale u ovoj kategoriji. RS4 odlikuju nova sportska sedišta, volan i ručica menjača, uz veću dozu hroma da bi se dobile ekskluzivnije linije. Standardna oprema na RS-u je nova instrumentalna tabla sa dodatnim satovima za G silu, pritisak u gumama i obrtni moment. Audi obećava da ovaj automobil nije izgubio ni onu praktičnost koju standardan model pruža, što znači da će i dalje moći služiti za svakodnevni prevoz. Standardna oprema je veća nego ikada pre da se opravda veća cena, a RS4 bi trebalo da dobije i maksimalne ocene u testovima sudara.

Mehanika

Posle dve generacije sa V8 motorima, Audi se vratio motorima od šest cilindara, a i ovaj put veliku ulogu u razvoju je igrao Porsche. Iako je zapremina motora snižena sa 4,2 litra na 2,9 litara, RS4 je u stvari dobio značajno povećanje snage zahvaljujući turbo punjaču, pa tako novitet razvija 450 ks i 600 Nm obrtnog momenta. To je identična konjska snaga kao i u prošlosti, ali značajno većih 170 Nm obrtnog momenta. Spomenuta cifra daje RS4 popriličnu prednost nad jeftinijim S4 Avantom, koji razvija 95 ks i 100 Nm obrtnog momenta manje iz trolitarskog V6 motora. Sa težinom od 1.790 kilograma, ovaj automobila sada razvija 250 ks po toni.

Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik i on prenosi snagu na sva četiri točka. Audi obećava ubrzanje do 100 km/h za 4,1 sekundu, ili 0,6 sekundi brže nego u prošlosti, dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Kupci mogu da se odluče i za opcioni dinamični paket koji skida limiter i podiže maksimalnu brzinu na 278 km/h. I pored boljih performansi, nemački gigant je uspeo da smanji potrošnju i CO2 emisiju. Ostale mehaničke promene se odnose na modifikovano ogibljenje (RS4 je za 7 milimetara niži u poređenju sa A4) uz opcione karbon-keramičke kočnice.

Zaključak

Novi RS4 stiže u prodajne salone na proleće po početnoj ceni od 69.000 evra. Audi od njega ne očekuje velike prodajne rezultate pa tako godišnja prodaja retko pređe cifru od 1.500 vozila. S druge strane, takvi automobili uvek podižu imidž, što je Audiju više nego potrebno, pošto nemački proizvođač vozila više nije sam i većina konkurenata sada ima odgovarajućeg rivala. RS4 definitivno deluje kao pobednik na papiru, a da li će to biti dovoljno među kupcima pokazaće vreme.

Zoran Tomasović

(3066)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments