1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volvo postaje prvi svetski proizvođač bez obaveze da u firmi u Kini ima lokalnog ortaka
Volvo postaje prvi svetski proizvođač bez obaveze da u firmi u Kini ima lokalnog ortaka
3

Volvo postaje prvi svetski proizvođač bez obaveze da u firmi u Kini ima lokalnog ortaka

1.92K
3
Podelite sa prijateljima:

Sve je spremno da Volvo Cars „izađe iz senke“ matičnog društva zvanog Geely Holding Group, barem na najvećem automobilskom tržištu na svetu. Švedski proizvođač je, u skladu sa zakonima Narodne Republike Kine pre više od deset godina osnovao zajednički poduhvat na teritoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu. Međutim, sada je doneta odluka da skandinavska strana, doduše i sama ionako pod potpunom kontrolom kineskog proizvođača, otkupi udeo u firmi koja posluje u Kini, i nastavi rad na teritoriji te države samostalno, pod logotipom Volvoa.

U izjavi koju je ranije danas izdao Volvo, navodi se da je potpisan ugovor s matičnim društvom Geely Holding kojim se predviđa da kompanija otkupi udeo u zajedničkoj firmi koja proizvodi i prodaje vozila u Kini. Pojedinosti iz ugovora nisu postale javna informacija voljom obe strane, ali se zna da će Volvo Cars postati vlasnik fabrika u Čengduu i Dakingu, zajedno s istraživačko-razvojnim centrom u Šangaju.

„Činom potpisivanja sporazuma, Volvo Cars postaje prvi etablirani proizvođač automobila čiji koreni nisu u Kini, a koji će posedovati punu kontrolu nad poslovanjem u toj državi,“ izjavio je Hakan Samjuelson, kao izvršni direktor kompanije Volvo Cars.

U izjavi se takođe navodi da će transakcija biti obavljena u dva koraka, nakon što bude dobijena blagoslov od strane regulatornih tela Kine. Zvanična registracija promene će se obaviti naredne godine, onog trenutka kada kineske vlasti ukinu obavezu da inostrani proizvođači moraju formirati zajedničke poduhvate s kineskim firmama, ukoliko žele da posluju na tom tržištu. Formalno kompletiranje transakcije je planirano za 2023. godinu.

Inače, Volvo je pod patronatom Geelija značajno unapredio profitabilnost svog poslovanja i poziciju na najvećem svetskom tržištu. U Kini je kompanija isporučila 166.617 vozila s logotipom Volvoa tokom prethodne godine, što je za 7% više od postignutog godinu dana ranije. U prvom polugođu tekuće godine, prodajni rezultati su bogatiji za bezmalo 45% spram lanjskih, a za više od 40% od onih iz pretkoronične 2019. godine.

Da podsetimo da je kineski proizvođač automobila bio angažovan i ranije u sklapanju vozila, odnosno pre kupovine Volvoa od Forda, što se zbilo 2010. godine. Istoriju kompanije Geely je na divan način obradio Đorđe Platiša i preporučujemo članak. Još za kraj da navedemo da Volvo planira da inicira početnu javnu ponudu akcija, čime bi dospeo na berzanske listinge.

AutoRepublika

(1917)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Bravo za Volvo! Mogli bi tim putem i Mercedes, BMW, Audi,… jedino što moraju prodati firme 100% Kinezima…😂😂😂

don

Koenzima prodaju čitavu firmu a Turcima ne žele da prodaju zadnji model propalog saaba … pa ti reci da nije sve politika

Bungi

Zvala se firma Volvo ili Pingpong ona je kinesko vlasništvo.Vlasnik Volvo-a ima pravo da sa svojom imovinom radi šta mu volja tj. da industrijske patente i tehnološki razvoj iz Volvo-a prebaci u Džili i obratno.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Bungi