1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Koje marke nude novi automobil bez centralnog ekrana multimedije? (VIDEO)
Koje marke nude novi automobil bez centralnog ekrana multimedije? (VIDEO)

Koje marke nude novi automobil bez centralnog ekrana multimedije? (VIDEO)

839
3
Podelite sa prijateljima:

Preterano oslanjanje na ekrane postalo je bezbednosna briga, pa se počelo da priča o tome da se taj problem na neki način rešava. Obično vozači skreću pogled sa puta da bi se kretali kroz podmenije u cilju pristupa često korišćenim funkcijama. Zbog toga je nedavno reagovao Euro NCAP koji planira da od 2026. godine kažnjava proizvođače automobila snižavanjem bezbednosne ocene automobila koji nema fizičke kontrole za određene funkcije.

Ova odluka nas je navela na razmišljanje – da li još uvek postoje automobili bez centralnih ekrana? Pod tim se podrazumeva da nema ekrana. Postoji nekoliko automobila sa ekranima koji nisu osetljivi na dodir, okruženi dugmadima, ali fokus je na unutrašnjost automobila koji nema centralni ekran. Na primer, Dacia prodaje Sandero, Logan , Jogger i Duster bez centralnog displeja, pod uslovom da se izaberu najjeftinije verzije.

Dok Sandero, Logan i Jogger postoje već nekoliko godina, najnoviji Duster je potpuno novi automobil koji upravo kreće s prodajom. Konfiguratori su aktivni u sve više evropskih zemalja, otkrivajući spartanski enterijer za početnu verziju. Renaultova niskobudžetna divizija nije jedina kompanija koja to radi pošto Fiat ima istu priču za najjeftiniju Pandu. Citroen je nedavno lansirao e-C3 koji se takođe može imati i bez ekrana.

Volkswagen up! izašao je iz proizvodnje pre nekoliko meseci, a i on je bio ponuđen u osnovnoj verziji bez centralnog displeja. Međutim, vlasnici bi mogli da povežu pametni telefon i pretvore ga u prenosivu multimediju. Dacia nudi istu mogućnost za automobile naručene bez ekrana osetljivog na dodir. Zove se kontrola medija i služi kao „ekran koji izlazi iz vašeg džepa“ pošto gotovo svako nosi pametni telefon. Video ispod pokazuje kako to funkcioniše:

Na ovu listu možemo dodati Toyotu GR86 iliti Subarua BRZ u Japanu, kao i egzotične automobile kao što su Bugatti i Ferrari. Neka komercijalna vozila kao što su Peugeot Partner prve generacije i Citroen Berlingo takođe nemaju ekran. Da, ovi kombiji su još uvek u prodaji na nekim tržištima, uprkos tome što su lansirani 1999. godine.

Pošto smo ranije spomenuli VW, nedostatak mikročipova od 2021. primorao je kompaniju da prodaje Nivus i Fox u Brazilu bez centralnog ekrana. To je bilo posebno čudno za Nivus jer je imao potpuno digitalnu instrument tablu, ali nije imao ekran osetljiv na dodir. U nedavnoj prošlosti, VW Brazil je prodavao najjeftinije verzije automobila bez displeja na sredini instrument table.

Naravno, možemo se složiti da unutrašnjost automobila bez ekrana 2024. izgleda zastarelo. Međutim, ako nemate multimediju znači da dobijate nešto bolje – dugmad i prekidače. Stara škola je funkcionalnija bez obzira na to šta marketinški tim proizvođača automobila kaže o tome koliko su veliki ekrani osetljivi na dodir. Računovođe koje zapošljavaju proizvođači automobila nikada neće zvanično priznati da je jeftinije koristiti iste ekrane u čitavom portfelju proizvoda u poređenju sa razvojem odvojenih rasklopnih uređaja.

Iako ne postoji savršen kompromis, neke automobilske kompanije kao što je Hyundai pokušavaju da udovolje i jednima i drugima. Nedavno ažurirani Tucson zadržava svojih par ekrana, ali ima više dugmadi nego ranije. I ne samo to, južnokorejski brend je izrazio svoju dugoročnu posvećenost fizičkim kontrolama, tvrdeći da su čvrsti tasteri lakši za korišćenje tokom vožnje.

BMW vidi stvari drugačije jer je već „ubio“ kontroler iDrive u krosoverima X1 i X2, zajedno sa minivenom Serije 2 Active Tourer. Okretno dugme će biti izbrisano iz Serije 1 i Serije 2 Gran Coupe kasnije ove godine kada stignu modeli sledeće generacije. Kao da to nije dovoljno loše, neće ga imati ni električna vozila sledeće generacije na platformi Neue Klasse.

AutoRepublika

(839)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dacia pionir tehnologije 😀

Matija

Ne bih se sasvim odrekao tableta u autu! Ako izuzmemo osnovne funkcije, kao sto su svetla, migavci, brisaci, klima, mnoge funkcije idu brze i lakse preko njega! Ono sto zelim jeste da tablet bude estetski integrisan u kokpit a ne da bude zakucan na njemu!