1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. GAC zablistao na Nedelji stila u Milanu
GAC zablistao na Nedelji stila u Milanu
2

GAC zablistao na Nedelji stila u Milanu

119
2
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija GAC je pre dve godine otvorila dizajnerski centar u Milanu. Na čelu tog studija je bio bivši šef Renaultovog konceptualnog pravca, Stefan Janin (na slici ispod). Od tada je pod njegovim rukovodstvom, stvorena paleta konceptnih automobila pod opštim imenom Car Culture, od kojih je prvi put bio automobil rečitog imena Barchetta. Sledio je jednovolumenski SUV Vanlife. Naposletku, na tekućoj nedelji dizajna u Milanu, GAC je odjednom predstavio tri nova koncepta.

Prvi od njih je City Box leži na tri točka. Ovako će, prema rečima kreatora, izgledati dostavna vozila u bliskoj budućnosti. Da bi se to postiglo, City Box je osmišljen kao kompaktno i okretno vozilo, a takođe je opremljen rancem od tkanine na zadnjem kraju, umesto tradicionalnih vrata prtljažnika. U karoseriju, koja inače podseća na trup aviona, se mogu smestiti i dodatni paketi, a prednja ploča tricikla može se pretvoriti u trpezarijski sto.

Drugi izložbeni automobil, nazvan City Pod, je još jedna varijacija na temu kapsule za individualni prevoz. Ovaj gradski automobil poseduje providnu kupolu, koju čine staklena vrata i krov. Elementi njegovog enterijera su integrisani direktno u strukturu karoserije, a sama unutrašnjost pruža pametan sistem za odlaganje prtljaga. Kreatori smatraju da je City Pod idealno vozilo za svakodnevna putovanja gradskih namernika.

Ako ovaj građanin namernik neguje zahtevniji automobilski ukus, treći koncept nazvan City Run jeste kreiran baš specijalno za njega. Ovaj čućeći sportski automobil nema vrata, ali ima jednu staklenu nadstrešnicu koja se podiže. U kabini se nalazi džinovski providni ekran koji se prostire celom širinom vetrobranskog stakla.

Pruža kontrole na dodir, može da prikaže proširenu stvarnost i radi u režimu prikaza projekcije. Još jedna neobična karakteristika se ogleda u prezentaciji balon sedišta napravljenih od recikliranog providnog polietilena. Naglašavaju ekološku prihvatljivost izložbenog automobila.

Po mišljenju GAC-ovih inženjera, sva tri konceptna automobila će imati objedinjene elektromotore i baterije. Ovo bi trebalo da olakša održavanje električnih vozila, jer se takva jedinica jednostavno može ukloniti i zameniti novom. Međutim, sudeći po preteranom futurizmu koncepata, oni nisu u „opasnosti“ da upadnu u kandže masovne proizvodnje. Barem ne u bliskoj budućnosti.

GAC je takođe u Milanu pokazao električni hiperautomobil Aion Hyper SSR, koji je debitovao u rodnoj Kini još 2022. godine i već je ušao na lokalno tržište. Aion Hyper SSR ima karoseriju izvedenu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i sa podižućim vratima i dva elektromotora ukupne moći od 1.225 konjskih snaga.

Deklarisano vreme trajanja ubrzanja do 100 km/h je samo 1,9 sekundi. U Kini takva „mašinerija“ košta 178-233 hiljade dolara, ali evropska cena još nije objavljena, jer su sprovedene samo preliminarne provere i testovi.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako posmatramo auto samo kao skulpturu, onda je OK.
Sa realnom upotrebom sve ovo zajedno nema nikakve veze. Jedino onaj narandzasti sportista.
Ovakve ekzibicije imaju, osim likovne, jos jednu vrednost – da se dizajneri oslobode napetosti koja ih prati u realizaciji realnih projekata!

BB

Jeli ovja još radi za Renault?

Vidim na kednom modelu Renault -ov znak (da ne kažem piče)