1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Peugeot 204 Urban Distinctive je neo-retro kabriolet izložen u Muzeju u Sošou
Peugeot 204 Urban Distinctive je neo-retro kabriolet izložen u Muzeju u Sošou

Peugeot 204 Urban Distinctive je neo-retro kabriolet izložen u Muzeju u Sošou

259
3
Podelite sa prijateljima:

Ovo je treća priča sa istom tematikom. Peugeot objavljuje svoje konceptne modele u cilju podsećanja javnosti na svoju slavnu prošlost. Primetili smo da je slaba aktivnost francuske marke u poslednje vreme, što se novih modela tiče. 

Današnja priča je o jednom kultnom modelu brenda iz Sošoa – 204.

U prodaji između 1965. i 1976. godine, Peugeot 204 je jedan od onih malih sedana koji su obeležili taj period. Ovaj konkurent Renaultu 8, Citroenu Amiju i Simci 1000 postavio je merilo u svojoj kategoriji fokusirajući se na moderne linije i raznolike varijacije, jer je takođe imao verzije kupe, karavan, kabriolet, i čak varijantu vena.

Ikonični model se prodao u više od 1,6 miliona primeraka u vreme kada su proizvođači bili ti koji su diktirali uslove i kreirali trendove. Oživljavanje je stvorilo niz koncepata kao deo stilskog programa Urban Distinctive. Kabriolet verzija je prvi put prikazana javnosti u Muzeju L’Aventure Peugeot u Sošou, tokom izložbe „Style & Design“ koja je počela 22. marta i trajaće do 22. septembra 2024. godine.

Predstavljen 2006. godine, model 207 je bio popularan, ali nema premijum sliku. Sredinom dvehiljaditih, Peugeot je stoga smatrao da treba da se priključi trendu proizvodnje malih „šik“ automobila tipa Fiat 500, Mini i Volkswagen Beetle iliti „buba“. Žerom Gali, tadašnji šef Peugeotovog dizajna, doveo je ovu nastalu viziju u život sa konceptima inspirisanim starim 204. Ovaj projekat, koji je uzeo interno kodno ime UD (Urban Distinctive), kao posledicu ima sedan i karavan.

Što se tiče kabrioleta koji je prvi put pušten u javnost iz arhiva Peugeota, njegova proizvodnja je poverena podizvođaču Artware Design, specijalizovanom za dizajn automobila i kreiranje koncepata. Semjuel Ginefolo, dizajner u ovoj kompaniji od 1999. do 2011. godine, seća se da je proizvođač želeo „nadogradnju malih Peugeota i moderno oživljavanje 204”.

Naš posao je bio da preuzmemo stil limuzine Urban Distinctive i transformišemo je u kabriolet. Opremljen mekim krovom, ovaj zakrivljeni prototip poprima gotovo simetričan izgled svog pretka. Takođe nalazimo relativno dug zadnji deo, visoku liniju pojasa, kao i karakterističan oblik optike farova 204 sa pogledom na veliku rešetku ukrašenu horizontalnim hromiranim šipkama.

Nezadovoljan prisvajanjem kodova i proporcija kabrioleta 204 koji je takođe bio dvosed, ovaj kabriolet 204 2.0 napreduje u svojoj igri. Njegovi štitnici su veoma zaobljeni, a svetla povezana velikom crnom trakom imaju oštar dizajn sa zadnjim delom, dok difuzor sa duplim završecima izduva donosi dašak dinamike pozadi. Bez motora ili unutrašnjosti, međutim, ovaj elegantni koncept je ostao u stanju polušupljeg modela u stvarnom obimu. I sa dobrim razlogom…

Ovaj mali otmeni projekat kabrioleta privukao je Tijerija Pežoa, tadašnjeg predsednika nadzornog odbora PSA. Ono što je još uvek bilo samo studija biće zapečaćeno teškom finansijskom situacijom grupe PSA i dolaskom dve nove ličnosti na čelo dizajna 2009: Žan-Pjera Ploua unapređen u stilskog direktora i izvesni Žil Vidal, sada zadužen za konceptne automobile. Promene u smeru koje će dovesti do preorijentacije stila ka futurističkoj viziji, skretanju sa referenci na prošlost koju oličava 204 Urban Distinctive ili nikada ranije viđen projekat retro 508.

Koncept SR1 koji nadgleda Žil Vidal ilustruje ovu promenu pravca od 180 stepeni. Predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi 2010, ovaj kupe-kabrio roadster nema ništa zajedničko sa Urban Distinctiveom koji je dve godine ranije podržao Žerom Gali. Njegova dužina od 4,82 m, ultra moderne linije i hibridni motor sa kumulativnom snagom od 313 KS označavaju Peugeotovu želju da se oslobodi šik i neo-retro pristupa, da investira u pragmatizam i tehnologiju.

Proizvođač sa znakom dvostrukog ševrona će ipak crpiti inspiraciju iz ove filozofije svojom linijom DS (Distinctive Series) koja se pojavila u februaru 2009. godine, sa predstavljanjem izložbenog automobila DS Inside koji je nagovestio DS3.

AutoRepublika

Izvor: L’Argus

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kako bi bilo da iz svoje „slavne proslosti“ izvuce 404 i 405 i da ih napravi u modernom izdanju?

Matija

Mislio sam „504“. 🙂

BB

I to bi trebali učiniti mnogi proizvođači, Fiat za Cromu, Renault sa 25 itd..
Renault je najavio Twingo po normalniijoj cijeni, ali logično postavljen, i javnost je veoma pozitivno odreagovala