1. Home
  2. Vesti
  3. Tatra se hvali nagradama za dizajn
Tatra se hvali nagradama za dizajn
1

Tatra se hvali nagradama za dizajn

157
1
Podelite sa prijateljima:

Češka automobilska kompanija sa sedištem u Koprivnici, Tatra se pohvalila s parom prestižnih nagrada Red Dot, koje je dobila po prvi put u svojoj istoriji. Zaslužili su ih oni koji su osmislili model Tatra Force u verzijama sa četvoro vrata i sa specijalnim dvovratim varijantama. Nagrada Red Dot, koja se ponekad naziva i Oskar za dizajnere, nastala je u Nemačkoj i utemeljena u ocenama dizajna proizvoda i komunikacije, a dodeljuje se svake godine u Esenu od 1955. Nekoliko desetina nezavisnih stručnjaka odlučuje o dodeli.

Za ovogodišnje izdanje prijavljeni su i novi kamioni češke Tatre, koji su stručnjacima najpre digitalno predstavljeni, a potom direktno pred žirijem u Esenu. Nagradu su poneli Tatra Force sa kabinom sa četvoro vrata i Tatra Force e-Drive sa kabinom sa dvoja vrata .

„Žiri je cenio sveobuhvatan koncept automobila u smislu dizajna, odnosno ne samo spoljašnje rešenje, već i unutrašnjost“, rekao je Radomir Smolka u saopštenju za javnost. On nastupa kao član upravnog odbora Tatra Kamiona, inače zadužen za razvojne projekte i istraživanja. „Tatra je prvi put uspela na ovom konkursu za dizajn, pa je nagrada za dva proizvoda za nas utoliko vrednija, osim toga, ona se odnosi na promišljen dizajn kako modela sa četvoro vrata, tako i modela sa dvoja vrata, kao i bezvremenost i kvalitet enterijera“,

Model treće generacije po inenu Tatra Force je prvi put predstavljen u vatrogasnoj konfiguraciji sredinom prošle godine na sajmu Piros. Usledila je premijera modela Tatra Force e-Drive FCEV, koji pokreće kombinacija električnog trakcionog motora i vodoničnih gorivnih ćelija.

Tatra planira da u bliskoj budućnosti predstavi i druge modifikacije treće generacije modela Force, uključujući i vojne. Uskoro bi nova Tatra Force trebalo da postane jedan od stubova automobilske kompanije.

Dizajn modela nazvanog Tatra Force je kreiran u odeljenju za dizajn automobilske kompanije i na njemu je sarađivao dizajner Lukaš Taneček, koji je već osvojao nagradu Red Dot u prošlosti, a takođe je učestvovao u razvoju druge generacije modela Tatra Tactic.

„Dizajn kabine komunalnog kamiona mora biti funkcionalan i svrsishodan, što znači da postoje određena ograničenja za projektanta od samog početka“, objasnio je dizajner Lukaš Taneček u saopštenju za javnost. „Na primer, isključena je upotreba bilo kakvih lajsni, a plastični delovi na spoljašnjosti kabine su što je moguće više eliminisani, naprotiv, bila je potrebna konstrukcija samo od standardizovanih profila“, dodao je projektant.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma diskutabilna odluka zirija da ovako dizajniranom kamionu dodeli nagradu?! Kada bi se skinula boja sa svih ovih vozila ostala bi samo jedna te ista elementarna forma – „kutija za cipele“. Vrlo progresivno! 🙂