1. Home
  2. Vesti
  3. Tata Altroz – novi hedžbek za manje od 7.000 evra
Tata Altroz – novi hedžbek za manje od 7.000 evra
3

Tata Altroz – novi hedžbek za manje od 7.000 evra

6.10K
3
Podelite sa prijateljima:

Autentičnost ovog modela je zagarantovana. Indijska kompanija Tata Motors je razvila sopstvenu modularnu platformu kojoj su nadenuli zvučan naziv ALFA (Agile Light Flexible Advanced), a koja je predviđena da na njoj počivaju vozila iz razlićitih segmenata, ne samo u smislu tradicionalne klasifikacije spram gabarita, već i sa aspekta pogonskih sklopova.

Tako će biti moguće da na istoj arhitekturi leže i benzinske, dizel, hibridne i čisto električne verzije automobila. Prvi model koji će se “širiti” na ovoj platformi je mali hedžbek Tata Altroz čija je svetska premijera upriličena na Salonu automobila u Ženevi.

Altroz zvuči kao neka teška medicinska dijagnoza, ali prema rečima čelnika indijske marke, zapravo se radi o interpretaciji reči „albatros“. Serijska verzijal hedžbeka je razvijena na temelju prethodne godine predstavljenog koncepta Tata 45X, a proizvođač ga deklariše kao “premijum gradsko vozilo”.

Naravno, ovo “premijum” treba staviti u kontekst standarda koji važe na indijskom tržištu, gde će se Altroz takmičiti sa rivalima poput modela Suzuki Baleno,  Hyundai Elite i20 i Honda Jazz, koji se svi odreda, tamo smatraju prestižnim vozilima.

Novi hedžbek jasno krasi novi korporativni stil marke nazvan Impact Design 2.0, a on se u jednoj reči može opisati čudnim. Svojim dimenzijama ali i veličinom motora, Altroz je blagonaklon prema vlasnikovom novčaniku.

Naime, zbog dužine kraće od četiri metra i motora manje zapremine od 1.200 kubnih centimetara, kada je benzinska verzija u pitanju, odnosno dizel motora skromnije zapremine od 1.500 „kubika“, akcizni nameti iznose samo 12%, umesto uobičajenih 24 – 27% koji su na snazi za ostala vozila. Dakle, Tata Altroz ​​je 3.988 milimetara dug, 1.754 mm širok i pola milimetra viši od 1,5 metara. Između osovina se nalazi 2.501 milimetar razmaka.

Tata Altroz EV

Proizvođač je obećao primenu materijala visokog kvaliteta u izradi enterijera, a od opreme koju poseduje gradski mališan, ističe se kolor ekran instrumentaciong klastera, sedmoinčni displej info-zabavnog sistema, klima uređaj, kao i taster za startovanje motora.

Primerak izložen u Palexpo centru poseduje trocilindarski turbo benzinac koji smo već pominjali u gornjem delu teksta, a koji isporučuje 102 konjske snage uz 140 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Motor je interno razvijen i pripada Revotron porodici agregata. U paru je sa petostepenim ručnim menjačem, a kasnije se može očekivati i “automatik” sa dvostrukom spojnicom.

Pored turbo verzije, benzinac će se nuditi i bez pomoći turbo punjača u kojem slučaju razvija oko 85 konjskih snaga. Tu je 1,5-litarski turbodizel sa svojom konjicom od 90 “grla”. Ovo možda zvuči posve skromno, ali treba imati u vidu da Altroz nastupa u lakoj kategoriji, odnosno da je težak manje od hiljadu kilograma.

Tata Altroz EV unutrašnjost

Kao što smo u odeljku gde smo opisivali platformu već naglasili, prikazana je i čisto električna verzija hedžbeka Tata Altroz, ali Indijci još uvek nisu objavili precizne karakteristike baterijske varijante. Jedina dostupna informacija se odnosi na autonomiju od 250 do 300 kilometara, kao i ona koja govori o tome da je za dopunu baterijske jedinice do 80% potrebno šezdeset minuta.

Tata Altroz EV unutrašnjost

Odsustvo karakteristika električne verzije gradskog mališana je i razumljivo, prevashodno zbog toga što je tržišni debi ovog “čudaka” na četiri točka, zakazan za 2021. godinu. To ne važi za benzinsku verziju koja će već ovog leta zauzeti svoje mesto u lokalnim izložbeno-prodajnim salonima. Prema preliminarnim informacijama, njegova maloprodajna cena će se kretati u rasponu od 7.200 do 7.900 američkih dolara.

AutoRepublika

(6104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Orginalan dizajn, kvalitetna unutrašnjost, moderna mehanika koja korijene vuče iz LandRover-Jaguar grupacije. Prava je šteta što ovog mališu nećemo vidjeti u Evropi.

TNT

Pitanje za redakciju, ili @morona, odnosno za bilo koga ko poznaje tržišne uslove u Indiji – ako ovaj automobil konkuriše i20, Jazz-u i Balenu, a koštaće 7.500 €, koliko ova tri modela koštaju u Indiji? Pretpostavljam da su svi u osnovnoj verziji bezbednosno opremljeni mnogo gore od Škode za naše tržište, obzirom na bezbednosne standarde tamo, ali opet…

moron

TNT,
Da si me pitao za ponudu motora za škodu u Australiji, možda bih i mogao da Ti pomognem 🙂