1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Bespilotnom kamionu trebalo 10 sati manje od onog s „pilotom“ za 1.450 km
Bespilotnom kamionu trebalo 10 sati manje od onog s „pilotom“ za 1.450 km

Bespilotnom kamionu trebalo 10 sati manje od onog s „pilotom“ za 1.450 km

1.67K
0
Podelite sa prijateljima:

Novoformirana tehnološka kompanija, takozvani startap TuSimple, koji je angažovan u razvoju sistema autonomne vožnje za kamione dugoprugaše, demonstrirao je efektivnost rešenja koja je razvio. Kako bi na najbolji način prikazali sopstvena postignuća, kompanija je poslala kamion pun lubenica na 1.450 kilometara dugo putovanje.

Vozilo je upravljano putem autopilota na deonici između Arizone i Teksasa, a na odredište je stiglo značajno brže nego da se za volanom, u kontinuitetu nalazilo ljudsko biće.

Tehnologija koju koriste samovozeći kamioni će uvećati efikasnost teretnog transporta, uvereni su u upravi kompanije TuSimple. Zato su i iskazali spremnost da prikažu svu superiornost koju donosi tehnologija i to na živom primeru. Da bi se efekat postigao, specijalisti iz pomenute kompanije su se udružili s dobavljačem voća i povrća, firmom Giumarra Companies, kao i s veletrgovcima iz društva Associated Wholesale Grocers kako bi zajedničkim snagama organizovali isporuku lubenica iz grada Tusona u Arizoni do teksaškog grada Dalasa. Kao što napomenusmo, deonica je duga 1,450 kilometara.

Uprkos činjenici da je, za svaku eventualiju, u kabini bio jedan vozač, ogromnu većinu putovanja je vozilo prevalilo samostalno, dok se angažman čoveka ogledao samo u prvoj i poslednjoj milji prevaljene distance. Dok se prosečno vreme putovanja na ovoj distanci izjednačava s 24 časa i 6 minuta, bespilotni kamion je, u režiji profesionalaca iz firme TuSimple, distancu prevalio za samo 14 sati i 6 minuta. Na taj način, vreme putovanja je skraćeno za 42%.

Prema rečima Tima Rajlija, koji je inače predsednik pomenute kompanije Giumarra Companies, komercijalizacija autonomne vožnje će doneti potpuno nova pravila poslovanja u industriji i, što je najvažnije, skratiće vremena isporuka dobara i namirnica u udaljene, pasivne krajeve. To je od posebnog značaja za mesta koja su dobrano odsečena od ostatka sveta.

TuSimple svoj sistem klasifikuje kao nivo 4 na skali autonomije, što praktično podrazumeva ekstremno retke intervencije od strane čoveka. Senzori na kamionu pokrivaju celokupnu površinu oko kamiona i mogu da „vide“ čak kilometar ispred vozila, bez obzira na vremenske uslove. Kompjuterska platforma, na kojoj se temlji autopilot, operiše sa 600 triliona informacija, odnosno akcija u minuti, na koji način smanjuje reakcije elektronike za petnaest puta, u odnosu na vreme potrebno zdravorazumskoj osobi.

AutoRepublika

(1671)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments