1. Home
  2. Prezentacije
  3. Počela prodaja Amerima nove limuzine koja se odaziva na ime Camry i košta skoro kao Yaris u Srbiji
Počela prodaja Amerima nove limuzine koja se odaziva na ime Camry i košta skoro kao Yaris u Srbiji
6

Počela prodaja Amerima nove limuzine koja se odaziva na ime Camry i košta skoro kao Yaris u Srbiji

5.94K
6
Podelite sa prijateljima:

Veliki sedan s oznakama Toyote debituje na američkom tržištu, to jest kreće s prodajom, i to čini s početnom cenom od 28,4 hiljada dolara, što je za nekih 455 zelembaća manja suma od one po kojoj se nutkao prethodnik, a manja je i od nekih verzija sićušnog Yarisa. Doduše, valja imati na umu da za razliku od slabašne Amerike, Yaris ponosno nosi svoju cenovnu etiketu na tržištu balkanskog ekonomskog tigra.

Američka divizija Toyote je predstavila novi Camry sredinom prošlog novembra. Verzija namenjena Kinezima se pojavila koji dan kasnije, dok je početkom tekućeg leta Gospodnjeg, i evropska verzija ugledala svetlost dana. Da podsetimo da su Japanci najavljivali vozilo nove generacije, ali se ovde zapravo radi o dubinski modernizovanom odlazećem Camryiju, onom koji leži na platformi GA-K.

Glavno tržište za Toyotin Camry ostaje ono u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako smo i ranije izveštavali, karoserija nove limuzine ostaje skoro ista kao i ona u prethodnika. Dizajn eksterijera odgovara aktuelnom korporativnom stilu marke, tako da je model dobio račvaste farove i zadnja svetla, a dizajn rešetke hladnjaka varira u zavisnosti od verzije.

Unutrašnjost Camryija je ažurirana tako što je dobio novu čeonu ploču i drugačija sedišta. Početne verzije su dobile virtuelnu instrumentacionu tablu s dijagonalom od sedam inča, kao i informativno-zabavni sistem, s ekranom od osam inča koji je pritom i osetljiv na dodir, dok top verzije limuzine imaju dva displeja dijagonale 12,3 inča.

Standardna oprema uključuje Toyota Safety Sense 3.0, koji uključuje adaptivni tempomat, automatsko kočenje u kritičnim situacijama i praćenje vodoravne putne signalizacije u cilju održavanja pravca unutar saobraćajne trake, kao i praćenje zbivanja u takozvanom mrtvom uglu vozača. Skuplje verzije pružaju i elektronske „kućne pomoćnice“ za vožnju u gužvi i pri promeni saobraćajnih traka, kao i sistem za upozorenje o unakrsnom saobraćaju. Pored toga, vrhunski nivoi opreme uključuju grejanje i ventilaciju prednjih sedišta, kao i projekcioni ekran, staroslovenskim jezikom izrečeno „hedap displej“.

Podsetićemo da je dubinski restilizovan Camry za Amerikance izgubio iz palete dostupnih verzija onu pogonjenu motorom SUS. Aktuelna limuzina se nudi samo kao hibrid iz klase HEV, što će reći da nema mogućnosti dopune iz spoljnih izvora struje.

Pogonski sklop novog Camryija je zasnovan na 2,5-litarskom četvorocilindričnom atmosferskom motoru, koji radi u tandemu sa elektromehaničkim CVT-om i parom elektromotora. Ukupna snaga ovog sklopa je 228 konjskih snaga, dok je u sličnom prethodniku to bilo na nivou od 211 „konjića“.

Kupcima je uz dodatnu naknadu dostupna i opcija pogona na sva četiri točka. Taj sistem je dopunjen posebnim elektromotorom na zadnjoj osovini, pa ukupna snaga takve skalamerije dostiže 235 KS. Pogon na sva četiri točka je dostupan na svim verzijama ovog modela.

Sada je kako rekosmo, počela prodaja ove Toyotine limuzine na tlu Amerike. U uvodu navedosmo cenu noviteta, ali smo prevideli, to jest kasnije smo saznali da ta cena ne uključuje porez i troškove isporuke. Kada smo govorili o poređenju s cenom prethodnika, ne rekosmo da je konvencionalni benzinac nuđen za nešto više od 26 hiljada dolara, dok su verzije SE i XLE prometovane po preporučenim cenama od 31.125 i 33.400 dolara.

Napominjemo i da je najskuplji Camry nominovan za cenu od 42 hiljade dolara, ali dolazi u paketu Premium Plusu i s integralim pogonom. Da, ima i dvobojnu školjku.

AutoRepublika

(5942)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A kod nas fejslift hibridni Yaris, ako je sa parking senzorima, 34.300 😊

E moja Ameriko, gde si ti, a gde je Srbija … Pukli ste Ameri … Totalno pukli.

https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/2024/january/Yaris_Hybrid_3101.pdf

s mile

I tata bi sine jedan Camry… 😉

Laki

Camry je dobar auto.

Džon Meklejn

Toyota se proslavila sa Camrijem

Dix

U Dubaiju sva taxi vozila su Toyota Camry. I sve vozi isti Pakistanac.

Aleksandar

Po ovoj ceni ako je tačna Kamri nema konkurenciju Americi jer koliko malouman treba da budeš da za Golfa daš iste pare 😁