1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda Kai & Vision koncepti
Mazda Kai & Vision koncepti
2

Mazda Kai & Vision koncepti

439
2
Podelite sa prijateljima:

„Mnogo pohvala, slaba prodaja“

Mazdini automobili važe za neke od najboljih u automobilskoj industriji barem kada je reč o pristupačnoj kategoriji. Oni dobijaju pohvale za prelepi dizajn, savremenu tehnologiju i posebno dinamičnu vožnju. Svaki budući model kompanije je prilika da se publika upozna kako je japanski proizvođač vozila ponovo uspeo da podigne standarde. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Tokiju svetlost dana su ugledali Kai i Vision koncepti sa kojim je Mazda najavila dva potpuno drugačija pravca.

Trenutna situacija

Dugo godina je važilo verovanje da Mazdu najviše koči Ford. Amerikanci su bili većinski vlasnici još od 1970-ih godina pa su samim tim igrali veliku ulogu u svim planovima. Kada je Mazda postala samostalna pre nekoliko godina, mnogi su smatrali da su Japanci konačno dočekali svojih pet minuta i da će pokazati svoje znanje. To se i jeste desilo u velikoj meri i gotovo svako ko je provozao bilo koju Mazdu je imao samo reči pohvale. Sa druge strane, bez Forda da plaća račune i bez fabrika u Severnoj Americi, kompanija u velikoj meri zavisi od domaćeg tržišta. Zahvaljujući oslabljenom jenu u poređenju sa dolarom, profit je prošle godine pao za upola, a na glavnom, američkom tržištu, prodaja je prošle godine pala za 6,7% i pored visoke popularnosti krosovera. Mazda trenutno gradi potpuno novu fabriku u Meksiku, ali dok ona ne bude spremna kompanija je osuđena da zavisi od japanskih fabrika i američke prodaje.

Kai

“Trojka“ je Mazdin najprodavaniji globalni model, a Kai koncept nam nagoveštava upravo kako bi sledeća trojka mogla da izgleda. Ona se očekuje u prodaji do 2019. godine, a kao i kod sadašnjeg modela kupac će moći da bira između heča sa petoro vrata i standardne limuzine. Po mnogim karakteristikama trojka je zadržala osobine prethodnika, posebno iz profila, ali tu je i dosta novih detalja. Posebnu pažnju privlači zadnji deo gde je osvetljenje inspirisao Ferrari GTC4 Lusso, a mnogi će reći da je Alfa Romeo 147 bio dizajnerska inspiracija. Prednji deo se nije izmenio u značajnoj meri, pa je tako tradicionalna maska hladnjaka ostala ista, a farovi veoma sličnim onima na većem CX-9 krosoveru. Iz Mazde kažu da su želeli da svaki detalj bude jednostavan, a u isto vreme i privlačan. Veće 20-inčne felne sigurno neće ugledati serijsku proizvodnju, a sličan dizajn bi mogao biti korišćen na performantnom modelu MazdaSpeed/MPS.

Sa dužinom od 4.420 milimetara, širinom od 1.855 i visinom od 1.375 milimetara, Kai je veći u svakim pogledom u poređenju sa trojkom, a međuosovinsko rastojanje je takođe za 50 milimetara duže. Točkovi su pomereni napred u većoj meri, što znači da će enterijer biti prostraniji. Kai ima prostora za četiri odrasle osobe, ali će serijski model sigurno imati pet sedišta. On će i dalje zadržati strategiju sa motorom postavljenim napred i pogonom na prednje točkovie sa ovog koncepta. Kada je reč o mehanici posebnu pažnju privlači nova generacija Skyactiv-X motora, a oni donose revolucionaru tehnologiju kompresijskog paljenja. Takav sistem je veoma sličan dizelima i ne zahteva svećice, a Mazda tvrdi da će na taj način poboljšati efikasnost za 30%. To bi značilo da bi takvi benzinci mogli biti efikasni koliko i dizeli, a više informacija o zapremini, snazi i samoj potrošnji ćemo saznati narednih godina.

Vision

Nije tajna da Mazda želi da se vrati u kategoriju pravih sportskih automobila već neko vreme, a koliko su planovi ozbiljno najbolje pokazuje Vision koncept. Prelepi “kupe sa četvoro vrata“ je inspirisan R360 mališanom iz 1960-ih godina, a treba da donese sledeću generaciju Kodo dizajnerske škole.

Ovo nije prvi put da japanski proizvođač vozila stiže sa sličnim proizvodom i na Salonu automobila u Tokiju 2015. godine je predstavljen RX Vision koncept. Zahvaljujući legendarnom imenu mnogi su pomislili da je reč o nasledniku RX-8 sa rotacionim motorom, ali je Mazda demantovala vesti da će da proizvodi takvu mehaniku i da se kocentriše samo na spomenute Skyactiv-X motore. Pošto oni mogu da “sarađuju“ i sa električnim motorima, neće biti iznenađenje ako Vision ustvari bude hibrid.

Slično kao i Kai koncept, i Vision pruža dosta jednostavan dizajn, posebno po pitanju enterijera. Linije su čiste, sa jako malo detalja i gotovo bez ijednog dugmića. Mazda se nada na taj način vratiti klasičnoj eleganciji pošto smatra da su današnji automobili postali previše plastični i bez mnogo stila.

Zaključak

Dok su Kai i Vision koncepti svakako prelepi automobili, i dalje se postavlja pitanje kako će oni izgledati u serijskoj proizvodnji. Nije retkost da ulični automobili potpuno razočaraju, ali kada se zna Mazdina istorija sa trojkom i RX sportistima onda publika i ne mora da bude zabrinuta. Problem ostaje jedino čekati 2019. godinu da oni uđu u serijsku proizvodnju …

Zoran Tomasović

 

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
ROSSI46

Kod Mazde nikada nema greske, posbno kada je dizajn u pitanju.
Cekamo 2019 – tu .

zvezdan

Rossi36 (nije greska) izgleda da razmisljamo slicno 🙂