1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi sedan Audi A8L Horch i kao vesnik restilizovane perjanice marke
Novi sedan Audi A8L Horch i kao vesnik restilizovane perjanice marke
4

Novi sedan Audi A8L Horch i kao vesnik restilizovane perjanice marke

3.41K
4
Podelite sa prijateljima:

Mercedes koristi podmarku Maybach za označavanja najluksuzniji verzija sedana s oznakom S Klase. Sada je istim putem krenuo i Audi oživljavajući već zaboravljeno ime Horch. Inače slepo praćenje poteza prividno konkurentskih firmi je praksa kojoj pribegavaju nemački proizvođači, Ovaj način „rivalstva“ između firmi se nekada u socijalizmu nazivao dogovornom ekonomijom. 

Kako bilo, dugo se šuškalo o ovoj verziji najveće limuzine iz Audija, i kada smo svi pomislili da od te rabote verovatno neće biti ništa, bum i evo ga!

Istina, tu je, ali uz jednu veoma bitnu opasku. Kako smo u najavi od srede i napisali, kineski automobilski mediji su govorili o tome da je Horch vraćen iz mrtvih, samo da bi bio ponuđen na kineskom tržištu, tako se i ispostavilo da je to bila tačna pretpostavka. Rukovodstvo nemačke marke je donelo odnosnu odluku, ne samo zato što je kinesko tržište najveće na svetu, već i zato što je to prioritetno tržište za bazični sedan Audi A8. Više od 60% od ukupnog broja proizvedenih primeraka Audijeve perjanice nosi kineske registarske tablice!

Originalna kompanija Horch je osnovana od strane inženjera i preduzetnika Augusta Horha (čiju biografiju bismo mogli zasebno da obradimo). Radio je od 1899. do 1904. godine, a po njegovom imenu je i firma dobila naziv i počela da se bavi proizvodnjom automobila. Sama marka Horch je bila aktivna od 1904. do 1942. godine, dok je tokom tridesetih godina prošlog veka stekla čuvenje po, na društvenoj lestvici visoko pozicioniranoj klijenteli, i osmocilindarskim motorima.

Ali, 1932. godine se Horch spojio s firmama Audi, DKW i Wanderer, što je ishodovalo nastankom koncerna Auto Union AG. Logotip novoformirane firme je tako i nastao, odnosno nekako prirodno je bilo da se prikažu četiri spojena, isprepletana prstena, što je i dan-danas simbol raspoznavanja Audija. U svakom slučaju, predlažemo i toplo preporučujemo da pročitate pregled, retrospektivu o svim ikada aktuelnim germanskim proizvođačima automobila.

Od 1955. do 1958, kompanija je modele Horch P240 proizvodila u staroj fabrici u gradu Cvikau, ali kada su ostaci koncerna Auto Union postali vlasništvo Daimler-Benza, napuštena je upotreba istorijskog brenda. Onda je Auto Union tokom 1964. godine kupljen od strane koncerna Volkswagen, nakon čega su novi vlasnici oživeli ime Audi.

Zato je brend Horch ostao u posedu Daimlera sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada je prodat opet Volkswagenu, ali je marka ležala kao neiskorišćeni potencijal. Do danas…

Novi sedan Audi A8L Horch je razvijen kao deo nove porodice restilizovanog sedana A8, pa na njemu vidimo nove prednje svetlosne grupacije s dodatnim uglovima pri dnu i drugačiji odbojnik na tom delu vozila. To sve ćemo videti i na osveženom modelu A8, čija se premijera očekuje veoma uskoro.

Ali ono što će ostati kao osobenost verzije Horch, tiče se točkova koji uključuju felne prečnika 20 inča, rešetke hladnjaka s uspravnim stubićima i bogati dekor od materijala koji asocira na hrom. Dodatno, na zadnjim vratima i glavčinama točkova, takođe se može videti logotip H.

Glavna karakteristika top verzije nemačke limuzine je ta što joj je karoserija izdužena za 130 milimetara, što se odnosi na impozantniji međuosovinski razmak. Dužina sedana tako dostiže ogromnih 5.450 milimetara, što je ipak za trunku manje od onog što nudi Mercedesova Maybach verzija S Klase (5,469 mm).

Ali,  ako znamo da se Maybach razlikuje od originalne S Klase po modifikovanim otvorima za zadnja vrata i zadnjim krovnim stubovima, tvorci verzije Horch su se ograničili na produženje zadnjih vrata uz identične stubove. Već od bazične verzije Horcha su u ponudi lasersko-fosforni farovi i panoramski stakleni krovni otvor, uz još mnoštvo dodatnih stavki.

Naravno, Horch je ponuđen samo u varijanti koju krasi najprestižnije uređen enterijer. Nazad se nalaze zasebna i elektropokretana sedišta, koja su pride i ventilisana a nude i opciju masaže. Tu je i masivni centralni tunel s držačima za čaše, uz dodatu opciju hlađenja napitka u njima. Konzolu krasi ekran osetljiv na dodir, dok je svuda oko putnika skupocena koža i obloge od drvene mase, uz opasku da je i drvo plemenite sorte.

Avaj, nadanja mnogih ljubitelja Audija su sahranjena. Pričamo o onima koji su maštali da pod haubom raskošne limuzine vide motor u konfiguraciji W12. Još grđe, u početku Horch neće moći da računa ni na V8. S tržišne strane posmatrano, posve razumna odluka konstruktora jer Kinezi i nisu nešto zainteresovani za takve verzije, to jest te pogonske grupe.

Dakle, za sada se Audi A8L Horch nudi samo u kombinaciji s V6 motorom koji sagoreva benzin, poseduje zapreminu od tri litra i zahvaljujući turbo asistenciji, razvija 340 konjskih snaga. Transmisija je osmostepena automatska, dok je pogon na sva četiri kraja karoserije. Međutim, Mercedes-Maybach ne prodaje slabiji automobil u Ki9ni od onog koji isporučuje 367 konjskih snaga. Taj nosi indeks S 480 i ima šest cilindara.

Da kažemo još da će za proizvodnju modifikacija s oznakom Horch biti zadužena fabrika u Nemačkoj, dok će prodaja na tržištu Narodne Republike kine biti pokrenuta u nekom trenutku nakon što novajlija bude javno izložen pogledima Azijata i ostalih koji posete novembarski Salon automobila u Gvangžuu.

AutoRepublika

(3410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Velja

Horch nije Horč već Horh.

Laki

Mnogo dobra i „masna“ boja.

branilo

То је тако звана “ Хамершлаг зелена “ 😀😀😀

Izmenjeno 2 godine pre od strane branilo
Laki

Ništa slično nisam vidio od „Sedamdesetih“ kad je dosta svjetlija nijansa bila jako popularna kod više proizvodjača!