1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovan BYD Tang EV veličine BMW-a iX po ceni VW-a ID.3
Restilizovan BYD Tang EV veličine BMW-a iX po ceni VW-a ID.3
9

Restilizovan BYD Tang EV veličine BMW-a iX po ceni VW-a ID.3

507
9
Podelite sa prijateljima:

Krosover Tang kao 4,9 metara dug automobil je najskuplji i najprestižniji model kineske kompanije BYD. U ovom trenutku se u ponudi nalazi Tang druge generacije koji je lansiran 2018. godine. Prvi je predstavljen hibridni BYD Tang DM, a potom i čisto električni Tang EV.

Oba modela su provučena kroz proces planirane restilizacije, i to istim redom kako su i predstavljana. Prvo je prošle godine ažuriran hibrid, koji sada nudi potpuno nov sistem serijsko-paralelnog hibrida DM-i, i on je između ostalog osoben i po tome što ne nudi tradicionalni menjač. Sada je pred nama i modernizovan BYD Tang EV.

Ako se s pravom može tvrditi da su dve verzije Tanga delile sitne i malobrojne razlike, isto tako bi istina bilo sada reći da se električni Tang EV ozbiljnije distancira od verzije koja pruža i motor s unutrašnjim sagorevanjem. Baterijska modifikacija više ne nosi lažnu masku (nepostojećeg) hladnjaka, već je ovde to svedeno samo na stilski detalj.

Branici su redizajnirani, a odlično se uklopila i promena vezana za rekonstrukciju felni koje sada nude bolje aerodinamičke predispozicije.

Nakon što je u restilizaciji za istu stvar profitirao hibrid, i putnička kabina električne varijante je dobila novu postavku. To uključuje nov obruč upravljača s dva, umesto nekadašnja tri paoka. Novi su i unutrašnji paneli na vratima. Sedišta su elektropokretana, dok su nekada tasteri za podešavanja bili izvedeni u Mercedesovom stilu (na vratima), a sada su u podnožju fotelja, uostalom kao kod većine automobila današnjice.

Frontalni panel je u arhitektonskom stilu replika starog, ali je lokacija i veličina ventilacionih otvora izmenjena. Zadržana je interno razvijena opcija okretnog ekrana multimedijalnog sistema koji sada nudi dijagonalu od 15,6 inča. Sama multimedija pripada uređaju nove generacije nazvane DiLink 4.0. Displej instrumentacionih informacija je dijagonale 12,3 inča. BYD je obezbedio vozaču i projekcioni prikaz na šoferšajbni (HUD).

Do sada je Tang (pri čemu tu mislimo i na hibridno izvođenje) bio nuđen samo kao sedmosed i s tri reda sedišta. Kod osvežene alternative električnog Tanga je po prvi put moguće dobiti i verziju sa šest mesta za sedenje, a zasebne fotelje nude električna podešavanja, ventilaciju i funkciju masaže (u drugom redu).

Završna obrada je postala impresivnija, dok je lista opcionala sada bogatija. Primer je inkorporiranje audio sistema marke Dynaudio, a doživljaju doprinosi i panoramski stakleni krov.

Da kažemo koju reč i o tehnološkim rešenjima. Glavni novitet se tiče uvođenja trakcione baterije iz klase litijum-gvožđe-fosfat iz serije Blade. Ranije je Tang EV posedovao bateriju kapaciteta od 86,4 kWh, dok je sada ponuđena verzija s prednjim pogonom koja pruža bateriju od 95 kWh, dok ona sa integralnim pogonom ima moćnije pakovanje (108,8 kWh). Snaga elektromotora nije promenjena ali su sada modernizovani s ciljem redukcije potrošnje goriva.

Bazični BYD Tang EV raspolaže s jednim električnim agregatom od 245 konjskih snaga. Sada nudi autonomiju od 615 kilometara po pravilima opisanim u totalno nerealnom ciklusu NEDC. Pre osavremenjavanja je autonomija bila 565 km.

Krosover s pogonom na sva četiri kraja karoserije poseduje identičan elektromotor napred, dok ima jedan i pozadi (272 konjske snage). Ukupna moć dueta agregata iznosi 517 „grla“. Istim pravilima mereno (NEDC), autonomija ove varijante je uvećana sa 505 na 700 kilometara. Ubrzava od nule do „stotke“ za 4,4 sekunde. Sva izvođenja nude kočnice marke Brembo i novu generaciju adaptivnog tempomata DiPilot.

Najslađe za kraj. Sva ova raskoš se na kineskom tržištu može pazariti počev od sledećeg meseca. Procenjeni cenovni raspon električne verzije iznosi od 43 do 49 hiljada evra, dok je hibridni BYD Tang DM-i još pristupačniji s početnom cenom od nekih 28 hiljada evra.

Prevedeno na nemački jezik to znači da BMW iX dobijate po ceni Volkswagena ID.3, odnosno da za jedan BMW X5 s hibridnim pogonom možete kupiti otprilike četiri BYD-a iz PHEV segmenta.

AutoRepublika

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Znaci, odeš u kinu na odmor i kupis ovo za 28k€… i vraćaš se kuci iz Kine autom. Sta se onda desi na graničnom prijelazu? Auto je već u tvom vlasništvu 15 dana, mozes li to uvesti? Zašto bi ti neko branio da ga uvežeš? Zna li neko nesto o tome? Sta bi se dalje dešavalo?

igi

Ne možeš da uvezeš auto koji nije stariji od 6 meseci, takav nam je zakon. Što može da se zaobiđe tako što zamoliš prodavca da ti izda fakturu stariju od 6 meseci.
Sledeće je registracija – ne možeš da ga registruješ ako ne prolazi EU homologaciju, odn. moraš da uradiš sve moguće izmene koje se traže, dobiješ ateste i onda može. Ali je veliko pitanje da li možeš da uradiš sve te izmene, ko će ih odraditi, kojim delovima i po kojoj ceni.
Eto zašto ne može 🙂

Iznogud Časni

Hm, treba vidjeti…

TheStig

Možeš uvesti u BiH šta hoćeš😁U Srbiju ne može to sam siguran jer su otišli korak dalje i od Brisela. Mjeri se ovalnost diskova, kud ćeš dalje. A bilo je situacija da ljudima nisu dali da prođu tehnički zbog plastika koje su falile u enterijeru😅

Iznogud Časni

A tu se može uvest? Kakva je u Bosni situacija sa tim?

TheStig

Sreo sam najmanje 2 trgovca koja prodaju automobile uvezene iz Amerike. A viđao sam i amerikance sa BiH tablama po cesti. Znaci moze se. A i koliko ja znam nema tijelo nikakvo da ispituje da li ke vozilo homologirano. To je ovdje samo papir uostalom kao i sve drugo hahah. Tip drzave gdje nepismeni doslovno imaju po 3 diplome.

Iznogud Časni

Raj na zemlji! al doslovno. Nego, ides li sta na cincar, tamo dje su divlji konji? Ima u toj Bosni svasta da se vidi, sto nema nigdje, ako hoces dozivljaj kao na alpama , odes na prokosko jezero, tamo na kozari mozes da vozis bajk, pentras se, ljuljas po drvecu ki tarzan, jos ti samo dzejn fali, da dobro jedes kao nigdje u regionu, da gledas piramide i tunele i da uvezes svakakva auta a da te niko ne pita, osim onog, a sto nisi uzeo dizela? 🙂

BB

Znači mjerkaš dildu i to žutog 😂

Iznogud Časni

Nemoj da vrijedjas, samo bijelog ki svaki Ajdukovac.