1. Home
  2. Prezentacije
  3. Poslednje zbogom jednoj eri – Cadillac predstavio izdanje Blackwing modela CT4 i CT5
Poslednje zbogom jednoj eri – Cadillac predstavio izdanje Blackwing modela CT4 i CT5
0

Poslednje zbogom jednoj eri – Cadillac predstavio izdanje Blackwing modela CT4 i CT5

231
0
Podelite sa prijateljima:

Leto je bilo 2008. godine kada se Cadillac pojavio sa svojom najnovijom limuzinom CTS-V na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring. Sa 556 konjskih snaga ispod haube, na kraju dana uspeo je da ostvari vreme od sedam minuta i 59 sekundi, što je bilo brže nego što je to uspevalo bilo kom serijskom sedanu BMW M5, Mercedesu E63 AMG i Audiju RS6 na planeti.

General Motors je podsetio zašto se Cadillac dugo smatrao „svetskim standardom“ i nagovestio da nije zaboravio da proizvode limuzine visokih performansi. Nažalost, uspesi sportskih modela iz porodice V nikada nisu preneti na ostatak ponude, pa Cadillac danas i dalje zaostaje za nemačkom konkurencijom, kao i Lexusom, čak i na domaćem tržištu.


Najveći američki proizvođač je pre nekoliko dana izjavio da će njegova celokupna ponuda „preko bare“ biti na struju do 2035. godine. Nepoznato nam je da li predsednica kompanije Meri Bara zaista ima takve planove ili možda samo „prodaje maglu“ da bi unovčila svoju poziciju za lagodniju penziju, ali ako je takva vest istinita, ne ostaje nam mnogo vremena da uživamo u modelima visokih performansi – barem ne u onima koji koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Kao jedno poslednje „veliko zbogom“ zaista fantastičnih Cadillaca osmišljenih od strane performantne divizije V, kompanija je spremila specijalna izdanja modela CT4 i CT5. Ali se oni ne zovu samo „V“, kao što je slučaj bio u prošlosti, već Blackwing po istoimenoj generaciji motora.

CT4 V Blackwing

Premijera je stigla na najpoznatijoj stazi Daytoni gde je tokom vikenda vožena čuvena trka izdržljivosti 24 sata Daytone. Američki tim nije uspeo da pobedi u nadmetanju, ali je završio na zadovoljavajućoj drugoj poziciji nakon što je pukla guma jednom od trkača, sedam minuta pre kraja.

Cadillac nam je pri tom rekao da su ovi poslednji Cadillaci sa SUS motorima visoke snage, i da će se u budućnosti koncentrisati samo na električne verzije.

CT4 V Blackwing

Krenimo redom i hajde da prvo obratimo pažnju na manji CT4-V Blackwing. Zamenik nekadašnjeg mnogo hvaljenog, ali slabo prodavnog modela ATS, CT4 takođe nije u velikoj meri očarao kupce. Mnogi će reći da da je popularnost krosovera kriva za tako nešto, i da možemo biti zadovoljni što ova limuzina uopste poštoji, ali na kraju dana ATS i CT4 se zaista ne razlikuju u onoj meri u kojoj bi Cadillac voleo da kupci pomisle da je slučaj.

Oba automobila dele identičan 3,6-litarski turbo benzinac sa 472 konjske snage i maksimalnih 603 Nm obrtnog momenta. ATS i CT4 dele i šestostepeni manuelni menjač, ali opcioni automatik sa deset brzina pruža dva stepena prenosa više nego što je slučaj bio ranije. Cadillac dodaje da su unapređene i Brembo kočnice, 18-inčne felne sa pneumaticima Michelin Pilot Sport 4S i mnogi aluminijumski detalji zahvaljujući kojima je masa snižena za oko 30 kilogrma. Prema fabričkim podacima ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h okupira vreme od 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 304 km/h.

CT4 V Blackwing

S dizajnerske strane Blackwing se ne razlikuje u velikoj meri od jeftinijeg CT4-V. Tu su mnogi aerodinamični dodaci zahvaljujući kojima će novitet biti izuzetno zabavan za vožnju na profesionalnim stazama, a barem na papiru deluje kao siguran pobednik u poređenju sa konkurencijom. Primera radi, Audi RS3 se može pohvaliti s 394 konjske snage i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 3,9 sekunde, dok je Mercedes-AMG CLA45 za osam „konja“ slabiji i za dodatnu 0,1 sekundu sporiji. Doduše, CT4 Blackwing košta 59.990 američkih dolara, što je nešto više od nemačke konkurencije, a na kraju dana važi ono pravilo „koliko para toliko i muzike“.

Cadillac CT5-V Blackwing

Bez obzira koliko impresivno CT4 deluje, najveću pažnju tokom današnjeg dana u Detroitu je odvukao njegov stariji brat CT5-V Blackwing. Naslednik legendarnog CTS-a, koga smo spomenuli na početku prile, sada razvija čak 668 konjskih snaga i najmoćniji je motor koji je Cadillac premijerno prikazao u svojoj 118 godina staroj istoriji.

Krenimo od najboljeg dela, a on se krije ispod haube. Tu se nalazi nova generacija „osmaka“ pod kodnom oznakom LS, a ovaj put zapremina iznosi 6,2 litre. Uparen sa kompresorom, ovaj agregat ne samo što razvija 668 „grla“ već i maksimalnih 893 Nm obrtnog momenta. Takođe je reč o najbržem Cadillacu koji je ikada sišao sa proizvodne trake sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za 3,7 sekundi i maksimalnom brzinom od okruglo 200 mph (320 km/h).

Ono šta je još impresivnije je podatak da je General Motors pronašao način da pruži i manuelni menjač koji bi podneo takav obrtni moment, a u ovom slučaju ima šest stepeni prenosa. Međutim, Cadillac napominje da ukoliko vlasnici žele da dobiju gore spomenute performanse, moraće izabrati desetostepeni automatski menjač, pošto će onaj manuelni biti nešto sporiji.


Slično kao i manji CT4-V, i ovaj Blackwing donosi 19-inčne felne, kočnice Brembo, sportske pneumatike i veliki broj modifikacija povodom ogibljenja. Američki automobili imaju reputaciju da su brzi samo na pravcu, ali CT5-V bi mogao da napadne rekord na Nirburgringu koji je na snazi među serijskim limuzinama sa četvoro vrata.

Takođe, moramo spomenuti da Cadillac nije preterao ni sa dizajnerskim izmenama i ovaj Blackwing liči na ono šta Amerikanci zovu „sleeper“, to jest „pospani“ automobil . Ovaj izraz se koristi za četvorotočkaše gde je pažnja posvećena mehanici, dok stilski izgledaju kao svaki drugi automobil na stazi ili na drumu, svejedno.

S izuzetkom felni, četiri izduvne grane i nekoliko znački, Blackwing ga neće previše izdvajati od svakog drugog primerka modela CT5. Početna cena od 84.990 najmanjih zelenih novčanica je za preko 20.000 „zelembaća“ skromnija nego ona koju traži nemačka konkurencija poput BMW-a M5 i Mercedesa-AMG E63.

Potrebno je reći da su BMW i Mercedes značajno brži na pravcu pošto Cadillacu masa od preko dve tone nikako ne ide u korist.

Na kraju dana, uživajmo u završetku jedne ere koja će nam svima sigurno nedostajati jednog dana. Budući Cadillaci na struju će sigurno biti moćniji i brži, ali će nam, sto posto znamo, faliti miris benzina i grmljavina V8 motora …

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments