1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Avalon (2019.)
Toyota Avalon (2019.)
0

Toyota Avalon (2019.)

610
0
Podelite sa prijateljima:

„Izlazak iz Buick klase“

Toyota je konačno priznala ono šta svi znaju – njihovi proizvodi, bez obzira na sve pohvale, su neviđeno dosadni. Japanski proizvođač vozila je shvatio da gubi mnoge kupce od mladalačkih domaćih proizvođača, pre svega Honde i Mazde, pa se dao na posao. Prošle godine je debitovala nova generacija Camryja, najprodavanijeg automobila u Americi i donela možda najzanimljiviji model u dugogodišnjoj istoriji. Sada je na red doša0 Avalon, a kao lokacija za premijeru je izabran ovogodišnji Salon automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Avalon je zvanično debitovao na američkom tržištu 1994. godine, kao najveći i najskuplji Toyotin automobil. Plan najvećeg proizvođača na svetu je zahtevao pružiti stil i opremu luksuznog Lexusa sa cenama Toyote, pa je Avalon delio identičnu platformu kao i Lexus ES. Najveća prodaja je zabeležena 2000. godine kada je isporučeno preko 104.000 jedinica, a iste godine ponuda je proširena i na Australiju i Bliski Istok. Iako Avalon više nema visoku prodaju kao nekada, on je i dalje veoma bitan model za Toyotu i predstavlja poslednji korak za kupca pre prelaska na Lexus. Njegova glavna konkurencija leži u vidu Buicka LaCrosse, jednako luksuznog, ali i dosadnog automobila čiji su kupci uglavnom u penziji. Ali to bi se moglo promeniti od 2019. godine …

Dizajn

Za 2019. godinu Avalon se udaljio više od Toyote i približio Lexusu, što potvrđuje i maska hladnjaka koja je najsličnija ovoj premijum diviziji. Avalon je pozajmio i druge detalje sa Lexusa kao što su dugačka hauba i kratak gepek, a zanimljivo je da spomenuta maska hladnjaka stiže u nekoliko različitih verzija zavisno od samog automobila. Primera radi, za verzije koje su orijentisane prema sportskom imidžu ona je plastična i u crnoj boji dok ostatak ponude uglavnom donosi hromirane detalje. Interesantno je da LED osvetljenja nisu standardna ni na jednom modelu, što je iznenađenje pošto je reč o proizvodu sa ne baš niskom cenom. Po prvi put u istoriji Avalon stiže i sa duplim izduvnim granama sa svake strane.

Enterijer

Avalon je u svakom pogledu veći od automobila koji zamenjuje, što se odrazilo i na prostor na zadnjim sedištima, i sudeći po Toyoti, njen predstavnik je sada najveći u klasi. Iz Japanskog proizvođača vozila kažu da su koristili pravo drvo, kožu i aluminijum u celom enterijeru, čime Avalona definitivno odskače od konkurencije. Standardna oprema spodrazumeva devetoinčni monitor sa bežičnim internetom i povezivanjem na mobilni telefon, zatim paljenje preko telefona, bežični punjač i pet USB portova. Sigurnosne mere su pozavideće i Avalon će sigurno dobiti najveće ocene u testovima sudara. Kao i kod samog dizajna, i enterijer je raspoređen zavisno da li je reč o sportskim (XSE i Touring) ili luksuznim (XLE i Limited) modelima. Najveća razlika između njih će biti u boji dok će vozač i putnici primetiti razliku i u udobnosti i tišini.

Mehanika

Toyota je pomerila Avalona na potpuno novu TNGA platformu koja pokreće većinu Toyota, a ona je zadržala pogon na prednje točkove. Jedini motor kao opcija je V6 zapremine 3,5 litara, koji je identične veličine kao kod prethodnika, ali Toyota nas uverava da je reč o potpuno novom motoru. U vreme pisanja ove priče njegova snaga je nepoznata, ali u Camryju on razvija 301 ks i 362 Nm obrtnog momenta. Bez obzira kolika snaga bila u Avalonu, ona će biti veća od 268 ks i 336 Nm obrtnog momenta koliko je prethodnik razvijao. Ostala veća promena je osmo-stepeni automatski menjač koji menja dosadašnji sa šest brzina. Nešto kasnije Toyota će proširiti ponudu i sa hibridom. On će da razvija 200 ks u kombinaciji 2,5-litarskog benzinskog i električnog motora, uz CVT menjač i kombinovanu potrošnju od ispod šest litara na 100 kilometara.

Zaključak

Početna cena od 33.500 dolara se ne bi trebalo promeniti u većoj meri, dok sa punom opremom ona lagano prelazi cifru od 40.000 dolara. To je „samo“ 6.000 dolara manje u poređenju sa Lexusom ES pa nema sumnje da Toyota cilja na iste kupce sa oba automobila. Avalon možda nije uspeh kao nekada, ali je Toyota još jednom pokazala da ume da napravi luksuzni automobil i za sve one koji ne žele da pokažu koliko je dubok njihov džep …

Zoran Tomasović

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments