1. Home
  2. Prezentacije
  3. Potpuno nov BMW X4 – dinamičan, efikasan i svestran (galerija i video)
Potpuno nov BMW X4 – dinamičan, efikasan i svestran (galerija i video)
0

Potpuno nov BMW X4 – dinamičan, efikasan i svestran (galerija i video)

1.41K
0
Podelite sa prijateljima:

Novi model BMW X4 naglašava svoj individualni karakter upadljivim dizajnom eksterijera koji ukazuje na sportske instinkte vozila, javlja bavarski proizvođač.

Ujedno, značajno je poboljšana vozna dinamika, ambijent enterijera je podignut na viši nivo, a tu su i najsavremeniji sistemi vozačke asistencije. Naravno, nije se zaboravilo na neizbežnu digitalnu konektivnost. Uvođenjem dva nova modela BMW M Performance u liniju proizvoda. dodatno je naglašena dinamična i ekstravagantna aura ovog sportskog krosover kupea.

Dinamika i estetika u jednom

Povećanje spoljne dužine od 81 milimetra na 4.752 milimetra, uz 54 milimetra pridodata osovinskom razmaku (koji sada iznosi 2.864 milimetra) i dodatnih 37 milimetara širine (1.918 milimetara), pružaju BMW-u X4 dinamično naglašenije proporcije. U središtu upečatljivog prednjeg dela nalazi se velika maska hladnjaka sa rešetkama u trodimenzionalnom maniru. Dva dvostruka LED fara sa dinamičnim konturama kao i horizontalnim svetlima za maglu formiraju novu interpretaciju poznatog šestookog lica BMW X modela.

Precizna linija u pojasu ramena, koja preuzima i linije otvaranja vrata na putu prema zadnjim svetlima, i karakterna linija između lukova točkova, seku čiste površine na bokovima automobila. To stvara jasno definisani zadnji deo, dodatno naglašen uvučenim staklenim odeljkom pozadi. Linija krova u stilu kupea elegantno klizi u zadnji prozor pre nego što se strmo obruši ulivajući se u pozadinu. Horizontalne linije, zadnja LED svetla koja vire iz karoserije u svom trodimenzionalnom izdanju, i dvostruki završeci izduvnih cevi (zajedničke za sve varijante motora) naglašavaju širinu zadnjeg dela vozila.

Zasebni elementi dizajna i aluminijumski točkovi od 19 inča specifični za model deo su varijanti modela xLine, M Sport X i M Sport, dopuštajući da se dizajn eksterijera i enterijera skroje tako da odražavaju lični ukus vlasnika. Kupci modela BMW X4 sada mogu da biraju i među opcijama sistema BMW Individual.

Enterijer – moderan, sportski i luksuzan

Enterijer novog BMW-a X4 krasi moderan, sportski ambijent. Raspored u kabini, već po običaju, fokusiran je na vozača, niska tabla s instrumentima i pomalo izdignuto mesto za sedenje zajedno donose vrhunski doživljaj ali i sigurnost u vožnji. Iznova dizajnirana sportska sedišta sa jasno ocrtanim bočnim jastucima i oblogama za kolena na stranama centralne konzole dodaju na sportskom utisku. Uz to, prvoklasni materijali, precizna i kvalitetna konstrukcija, kao i pomno izrađeni detalji određuju ton ažuriranog vrhunskog karaktera novog modela.

Prostrani odeljci police za odlaganje, veliki džepovi u vratima, držači za čaše i različiti prostori za odlaganje predmeta svedoče o funkcionalnim kvalitetima BMW-a X4. Pozadi su tri sedišta pune veličine koja nude više prostora za noge nego ranije. Utovarni prostor može se proširiti sa 525 na maksimalno 1.430 litara spuštanjem delova zadnjih naslona, sa standardnom podelom 40:20:40. A opciona teretna funkcija omogućava da se i ugao naslona pojedinačno podešava.

Inteligentna kombinacija materijala omogućila je da se znatno uštedi na težini, ne samo šasije već i konstrukcije karoserije i brojnih drugih komponenti. Uvođenjem „BMW Efficient Light Weight“ novi model je i do 50 kilograma lakši od prethodnika (ako se imaju u vidu varijacije u opremi). Aerodinamična svojstva sportski nastrojenog kupe krosovera takođe su poboljšana, zahvaljujući čemu novi BMW X4 postavlja nove repere u svom segmentu sa koeficijentom otpora vazduha (Cd) od 0,30.

Napredne tehnologije

Tu su i prošireni operativni sistem, najmoderniji sistemi vozačke asistencije i nove funkcije BMW ConnectedDrive. Ekran iDrive i operativni sistem obuhvataju i samostojeći kontrolni displej koji je opciono dostupan u verziji od 10,25 inča sa funkcijom osetljivosti na dodir. Sistem glasovne kontrole prošao je kroz dalja poboljšanja i sada može da sledi slobodno formulisana uputstva. BMW kontrola pokretom ruke, multifunkcionalni ekran sa instrumentima i BMW Head-Up Display najnovije generacije takođe su dostupni kao opcije.

Bezbednosni paket Driving Assistant Plus obuhvata aktivni tempomat nove generacije sa funkcijom Stop & Go, asistentom za upravljanje i kontrolu kolovozne trake, asistentom za ostanak u kolovoznoj traci s aktivnom zaštitom od bočnih sudara, i upozorenjem na unakrsni saobraćaj. Novi element Parking Assistant Plus takođe sadrži i funkcije Top View, Panorama View i 3D View. Daljinska 3D View funkcija pruža vozačima mogućnost da uključe trodimenzionalnu sliku svog vozila uživo kao i njegovog neposrednog okruženja na svom pametnom mobilnom telefonu. Kao opcije dostupne su i priprema za WiFi pristupnu tačku, koja omogućava brzo povezivanje digitalnih uređaja na internet, i telefonija sa bežičnim punjenjem za kompatibilne mobilne telefone.

Motorizacija

Otkad je 2014. godine lansirana prva generacija BMW X4, širom sveta je prodato 200.000 jedinica, a kupci novog modela će moći da izaberu između tri benzinska i četiri dizel motora. Liniju predvode dva modela BMW M Performance. Šestocilindarski benzinski motor pod haubom modela BMW X4 M40i (potrošnja goriva kombinovano: 9,2 – 9,0 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 213 – 209 g/km)* donosi maksimalnu izlaznu snagu od 265 kW/360 ks. Model BMW X4 M40d (potrošnja goriva kombinovano: 6,6 – 6,4 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 173 – 170 g/km)* pokreće dizel motor sa šest cilindara od 240 kW/326 ks. Model BMW X4 xDrive30d (potrošnja goriva kombinovano: 6,2 – 5,9 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 163 – 156 g/km)* isto tako svoju snagu crpi iz šestocilindarskog dizel motora, ovog puta sa 195 kW/265 ks.

Pored ovoga, izbor motora takođe obuhvata dva četvorocilindarska dizel motora koji generišu 170 kW/231 ks u modelu BMW X4 xDrive25d (potrošnja goriva kombinovano: 5,7 – 5,5 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 149 – 145 g/km)* i 140 kW/190 ks u modelu BMW X4 xDrive20d (potrošnja goriva kombinovano: 5,6 – 5,4 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 149 – 142 g/km)*, kao i dva četvorocilindarska benzinska motora sa izlaznom snagom od 185 kW/252 ks u modelu BMW X4 xDrive30i (potrošnja goriva kombinovano: 7,3 – 7,2 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 168 – 164 g/km)* i 135 kW/184 ks u modelu BMW X4 xDrive20i (potrošnja goriva kombinovano: 7,3 – 7,1 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 168 – 163 g/km)*. Sve varijante modela usmeravaju snagu svog motora na put preko osmostepenog Steptronic menjača sa polugicama za promenu brzine na upravljaču i BMW xDrive inteligentnim pogonom na sva četiri točka kao standardnom opremom.

Potpuno nov BMW X4 (potrošnja goriva, kombinovano: 9,0 – 5,4 l/100 km; emisije CO2 kombinovano: 209 – 142 g/km) * ostavlja svoj upečatljliv trag pružajući individualnost, dinamičnost i inovacije u daleko većim dozama. On će ispisati sledeće poglavlje priče o uspehu prvog sportski aktivnog kupea u vrhu srednje klase vozila.

*Sve vrednosti koje se odnose na performanse, potrošnju i emisije provizorne su.

Prikazane vrednosti potrošnje goriva i emisija CO2 utvrđene su u skladu sa Evropskim propisom (EC) 715/2007 u verziji primenjivoj u vreme tipskog odobrenja. Vrednosti se odnose na vozilo sa osnovnom konfiguracijom u Nemačkoj. Prikazani raspon uzima u obzir različite veličine odabranih točkova/guma i odabrane elemente opcionalne opreme, i može se menjati tokom postupka konfiguracije. Vrednosti za vozila označene simbolom * već su zasnovane na novom WLTP zakonodavstvu i prevedene su u vrednosti ekvivalentne NEDC-u kako bi se obezbedila uporedivost među vozilima. Što se ovih vozila tiče, za poreze koji se odnose na vozila i druge dažbine zasnovane (makar između ostalog) na emisijama CO2, vrednosti CO2 mogu se razlikovati od onih koje su ovde navedene (zavisno od nacionalnog zakonodavstva).

Izvor: BMW

(1412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments