1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Captur restilizovan
Renault Captur restilizovan
10

Renault Captur restilizovan

1.44K
10
Podelite sa prijateljima:

Poznavacioma je jasna spoznaja da je francuski proizvođač pored evropske verzije Captura, ovaj, doduše drugačije upakovan model, nudio pod imenom Renault Kaptur u Rusiji (gde se i sklapao), ali i u Brazilu gde je takođe bio nuđen kao model izrađen na platformi B0. Za razliku od tog dueta, u Evropi se od 2019. godine proizvodi potpuno drugačiji Renault Captur i on počiva na modularnoj platformi CMF-B. Sada je ovaj krosover prošao kroz planirano ažuriranje, koje je sprovedeno na isti način kao i kod srodnog hečbeka Renaulta Clija.

Levo bejaše – desno postaše

Prednji deo Captura je potpuno rekonstruisan i odgovara novom stilu marke Renault. Nestali su veliki nosači, svetlosni mustaći (ili kako već da ih opišemo), pa je sada ta funkcija dodeljena velikim LED „munjama“ duž ivica branika. Captur je izgubio uobičajenu rešetku hladnjaka dok se usis vazduha odigrava s donje strane branika, ostala je samo imitacija istog, a na kojoj se nalazi amblem.

Nov poklopac motora ima manji kljun, i dolazi bez udubljenja predviđenog za isticanje amblema, negde po sredini, ali, istovremeno i sa reljefnom bočnom štampom. Dizajn zadnjih signalnih grupa je isto tako revidiran, dok je hromirani dekor ispario s odbojnika. Ponuđena je nova kolekcija točkova, i uključuje naplatke u rasponu prečnika od 17 do 19 inča. U postupku restilizacije smo dobili uvećanu dužinu automobila sa 4.228 na 4.239 milimetara.

Sportsku verziju Captura RS Linea, predstavljenu kroz plavi automobil na slikama, zamenio je Esprit Alpine, nazvan po proizvođaču sportskih automobila Alpine. Međutim, koncept ostaje isti, pa tako nisu predviđene nikakve promene u mehaničkoj postavci, ali je dostupno ne manje od četrnaest opcija za dvobojnu šemu karoserije, pocrneli dekor i originalne točkove (naplatke).

Unutrašnjost nije pretrpela značajnu metamorfozu. Još uvek možete izabrati dve opcije u pogledu veličine ekrana instrumentacije. Raspoloživi su monitori koji po dijagonali nude 7,0 ili 10,25 inča. Uspravni ekran multimedijalnog sistema je povećan sa 9,3 na 10,4 inča, pri čemu je njegov okvir jednostavno postao tanji, ali je odvojena jedinica za kontrolu klime ukinuta.

Glavna podešavanja su sada na ekranu, postoji samo nekoliko prečica, takozvanih vrućih tastera. Programeri naglašavaju da je ažurirani Captur postao ekološki prihvatljiviji, jer je izgubio kožnu i hromiranu oblogu i presvlake, čak i kada stiže u bogatim nivoima opreme.

Ispod poklopca motora nema nikakvih promena. Asortiman raspoloživih agregata evropskog Captura je uzdrman krajem 2020. godine, a istovremeno se oslobodio dizel motora. Početni Renault Captur se nudi sa turbo motorom koji raspolaže s 90 konjskih snaga i šestostepenim manuelnim menjačem. Nosi indeks 1.0 TCE.

Stepenicu iznada je četvorocilindrični turbobenzinski motor 1.3 TCe s 12-voltnim starter-generatorom. Za modele automobila s ručnim menjačem, motor je podešen tako da isporučuje 140 KS, a sa sedmostepenom robotizovanom transmisijom EDC, ispumpaće ka točkvoima i svih 158 „konjića“. Za veći broj zemalja postoje i verzije sa motorom 1.3 TCe (155 KS) bez električne ispomoći, kao i s motorom 1.0 TCE na gas (100 KS). Ali uskoro će dva motora biti zamenjena jednom novom jedinicom. Nosiće oznaku 1.2 TCe i stizaće u različitim verzijama.

Punomasni hibrid je opremljen je poznatim pogonskim sklopom galske kompanije, široko prepoznatljivom po nazivu E-Tech. Uključuje atmosferski benzinac s oznakom 1,6 i s 94 konjske snage. Tu je i robotizovan menjač (bez sinhronizatora i spojnice), kao i dva elektromotora (sa 49 i 20 „konja“).

Maksimalna snaga sistema je 145 KS i 205 Nm, a takvi hibridi mogu da startuju samo na struju. Pored toga, benzinski motor ne može da radi u praznom hodu, može se uključiti nakon što je vozilo krenulo. Kapacitet trakcione baterije je 1,2 kWh, ali je dopunjiva verzija sa većom baterijom ukinuta prošle godine.

Evropski Renault Captur se proizvodi u španskoj fabrici u Valjadolidu, dok će proizvodnja ažuriranih automobila početi do kraja ovog meseca. Tada će se primati porudžbine i objavljivati cene. Ovaj model trenutno u Francuskoj košta od 25.800 evra, a koliko će koštati osveženi, kako rekosmo, videćemo uskoro.

AutoRepublika

(1444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Ja ne znam zašto su onoga dizajnera doveli iz Peugeota u Renault jer samo pretvara… Renaulte u Pežo!! I recimo mnogo mi je lepša linija Australa nego ovaj pežo mislim Renault 😄

S mile

Iznenadjujuce da toliko linija covek ponese sa sobom. . Kao da druge nezna da osmisli. Ili je to trend ostrih linija….

Mess O'Bradovich

Da li je to trend ili je to 1 trick pony?

NightRider

Ja sam zadnjih 7 dana po Beogradu vozio Captura, verzija sa 90 konja, odavno nisam gori auto vozio-prostora unutra jako malo, motor slab, menjac neprecizan, pogotovo posle Honde. Dizajn mu je jedini adut. Bas onako unutra nekvalitetno deluje.

J4ZZ3R

Druže, nemoj, pucaće te neko, ima ovih Reno fanova, ćuti…

MRN

😊

NightRider

Auto je bio relativno nov sa 21000km, 13 sekundi ubrzanje a menjac pola metra visok kao u kamionu, na 130 se cuje vetar uzas, za sta god da se uhvatis izgleda jeftino a prosecna potrosnja 7.3 litra…

MRN

“ … odvojena jedinica za kontrolu klime ukinuta. Glavna podešavanja su sada na ekranu, postoji samo nekoliko prečica, takozvanih vrućih tastera.“

„Vrući tasteri“ ? Genijalno 😊

Mess O'Bradovich

Pokusavam da nadjem vest da je Peugeot kupio Renault, ali mi ne ide. Ako neko ima vise informacija, spreman sam da mi se otvore oci 🙂

Matija

Razlike izmedju modela 2023 i 2024 – Promenjena je hauba i ceo prednji zid ukljucujuci i farove. Rezultat: stari je imao vise karaktera! Trebalo je samo da se oslobodi onih cudnih pozicionih svetala u obliku potkovice. Dizajn – njegove dimenzije su 4.227 x 1.797 x 1.576 mm, gotovo je identican Golfu. Za ovako skromne dimenzije Capture ima na sebi previse detalja! U pogledu sa strane vidi se da ima prenaglasenu klinastu liniju tela karoserije (ispod stakla) koja je dodatno naglasena jednim dubokim, kosim udubljenjem u limu. Pored toga, prednja hauba je previsoka a stakla mogu da budu veca – tako… Pročitaj više »