1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi S3 prolepšan i ojačan
Audi S3 prolepšan i ojačan
4

Audi S3 prolepšan i ojačan

599
4
Podelite sa prijateljima:

Premijera ažurirane porodice kompaktnog Audija s indeksom A3 je održana tokom marta za nama, pa je sada došlo vreme za sagledavanje moćnije modifikacije koja nosi oznaku S3. Iako su prilično detaljne tehničke informacije o tome objavljene još u februaru, tek sada su otkriveni svi detalji u vezi postupka modernizacije, dok je sam automobil prikazan u svom punom sjaju.

Modernizovani sedan i hečbek s oznakama Audija S3 sada izgledaju još nabusitije. Rešetka hladnjaka i otvori za vazduh u prednjem braniku su postali masivniji i poseduju veće ćelije sa šarom u obliku slova L. Uvećani difuzor na zadnjem odbojniku je takođe ukrašen istom matricom.

Sva svetlosna oprema je dobila drugačiji stil, dok svetla za vožnju nude četiri opcije takozvanog svetlosnog potpisa. Paleta boja eksterijera je proširena na četiri nove nijanse, uključujući mat sivu, nazvanu Daytona.

Promene u unutrašnjosti vozila odgovaraju talasu novina prezentovanom u civilnim verzijama. Dakle, tu su kompaktniji menjač tipa S tronic, otvori za ventilaciju sa srebrnim ivicama i novi držači za čaše. Konturno osvetljenje sada pokriva centralni tunel, vrata (sa perforiranim umecima od tkanine), pa čak i pomenute držače za čaše.

Karakteristične razlike modifikacije S3 u odnosu na ove „obične“ alternative, obuhvataju volan, sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, jastučiće za papučice i srebrne detalje u delovima enterijera. Multimedijalne mogućnosti su proširene, pa tako ako ste vlasnik vozila, možete instalirati do pet aplikacija nezavisnih proizvođača. Dva konektora za USB tipa C su obezbeđena u drugom redu za sedenje.

Turbobenzinski četvorocilindrični agregat s indeksom 2.0 TFSI je osnažen sa 310 konjskih snaga i 400 Nm najvišeg obrtnog momenta na razuzdanijih 333 „konjića“ i 420 Nm, što je jednako snazi motora jubilarnog hečbeka po imenu Volkswagen Golf R. Sedmostepeni menjač tipa S tronic je zadržan, ali su njegov odziv i brzina izmene stepena prenosa pod punim opterećenjem udvostručeni.

Sve ovo što smo pobrojali je pomoglo da se za 0,1 sekundu skrati vreme potrebno za ubrzanje od nule do „stotke“. Sada je za to potrebno 4,7 sekundi. Maksimalna brzina kretanja ostaje ograničena na 250 km/h.

Tok raspodele snage

Glavna tehnička novina se tiče prenosa snage na sva četiri kraja karoserije. Na zadnju osovinu je umesto konvencionalne spojnice instaliran sistem raspodele obrtnog momenta (Torque Splitter) i on je kao takav pozajmljen iz moćnijeg modela koji nosi tradicionalno ime Audi RS 3.

Jedinica poseduje pojedinačne ugrađene spojnice, što vozaču omogućava da kontroliše vektor vuče, po potrebi prenoseći i do svih 100% obrtnog momenta koji se isporučuje na zadnju osovinu na svaki od točkova. Ali S3, za razliku od poželjnijeg RS-a, neće pružati toliko zabavan program koji omogućava drift.

Sistem vešanja koji koristi Audi S3 je takođe pretrpeo značajnije modifikacije. Prednji deo dobija nova i čvršća ramena i spone. Revidirani su amortizeri i podešavanja upravljača, što bi trebalo da obezbedi poboljšan odziv i preciznost reakcija. Prednji kočni diskovi su povećani u prečniku (do 357 milimetara) i po debljini (do 34 mm), a novi dvoklipni mehanizmi na prednjim točkovima rade sa većim pločicama. Gume dimenzija 225/40 R18 su standardno ugrađivane, ali se kvalitetnije gume marke Falken 235/35 R19 nude uz doplatu.

Ažurirani Audi S3 u obličjima limuzine i hečbeka je već dostupan za one koji bi da ga pazare od evropskih distributera. Ideja je da se vozilo prometuje po cenama koje po pravilu premašuju sumu od 55.600 evra.

AutoRepublika

(599)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Samo 235/35 R19 ? Ako ga ne ponude i sa 225/ 30 R20 „džaba su krečili“, mada bi tu najbolje došla neka od 21″ 😊

Matija

Zbog cega mislis da je 20″ tako bitno?

MRN

Dragi Matija, šalio sam se, zato sam i stavio smajli. Na tu snagu motora standardna colaža od 18″ je i veoma skromna, kao i ona opciona od 19″.

Matija

Neka dignu ruku svi oni koji su odusevljeni ovim autom! Ja nisam, ne vidim neki posebno jak razlog. Motor je najbolji deo ovog automobila: 4 cilindra, 2,0 litra, 333 KS i 420 Nm! Ovaj motor nije nov, pre nekoliko godina vec je pokretao VW Arteon. Takodje i Audi TT. Prenos snage na zadnjoj osovini predstavlja jednostavniju i jeftiniju varijantu tzv. „torque vectoring“ sistema. Diferencijal sa varijabilnom raspodelom momenta na levi i desni tocak, „torque vectoring“, gradi se sa nizom specijalnih zupcanika. Kod ovog Audija tacnije receno nema diferencijala – tu je samo tzv. glavni prenosnik, koji se sastoji od konusnog… Pročitaj više »