1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota veruje da je i dalje dug život pred dizel motorom
Toyota veruje da je i dalje dug život pred dizel motorom
4

Toyota veruje da je i dalje dug život pred dizel motorom

3.56K
4
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo najvećeg svetskog proizvođača automobila, uprava japanske Toyote smatra da će život dizela trajati poduže, za razliku od kolega iz Volvoa koji ndedavno poslaše poslednji motor tog tipa u muzej marke. Skandinavci su u pravu, ako je suditi po prodajnim trendovima, ali to nije popišmanilo šefa funkcija prodaje i marketinga u Toyotinoj filijali u Australiji. Naime, Šon Henli veruje da „dizel, uprkos uvreženom verovanju, i dalje nije na izdisaju. Još uvek je dug vek pred tom tehnologijom, pa neće izumreti u doglednoj budućnosti.“

U razgovoru s redakcijom australijskog magazina Drivea, izvršni direktor japanske ispostave je rekao da dizel ostaje „veoma verodostojan izvor goriva“ posebno u slučaju teških vozila kao što su kamioni i veliki SUV-ovi. Međutim, Henli smatra da bi dizel motor trebalo da se prilagodi sve strožijim propisima o emisiji izduvnih gasova, ako se želi da opstane. Zbog toga je Toyota nedavno lansirala Hilux s blago- hibridnim pogonskim sklopom u čijoj je osnovi 2,8-litarski četvorocilindarski turbodizel motor.

Henli ne isključuje mogućnost da motor s unutrašnjim sagorevanjem nafte radi na takozvani sintetički dizel. Toyota u isto vreme pokušava da održi motor SUS u životu tako što ga prilagođava sagorevanju vodonika, i u tom duhu, na trkačkoj stazi sprovodi testiranje prototipova GR Yarisa i GR Corolle. Predsednik azijskog konglomerata, Akio Tojoda je pre nekoliko meseci najavio da je nova porodica motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva u razvoju, signalizirajući nameru kompanije da dugoročno prodaje automobile sa konvencionalnim pogonom.

„Veliki projekat razvoja motora“ je neophodan jer Akio Toioda čvrsto veruje da čisto električna vozila nikada neće premašiti tržišni udeo od 30%. Preostalih 70% automobila i dalje će posedovati motore s unutrašnjim sagorevanjem, koji rade na benzin i dizel. Toyota misli da bi sintetička goriva i vodonik jednog dana mogli postati održive alternative.

Toyoti će biti sve teže i teže da prodaje vozila sa dizel motorima na tržištima na kojima su propisi sve oštriji. Tu se nedvosmisleno ističe Evropska unija. Mnogi proizvođači automobila postepeno su u EU izbacili dizel motore iz svojih malih automobila, što objašnjava zašto su dizeli imali tržišni udeo od samo 13,6% prošle godine, što je pad u odnosu na 16,4% iz prethodne godine.

Prema podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila, električna vozila su 2023. godine po prvi put u EU prodata u većem tiražu od dizela, čineći 14,6% ukupnih isporuka. Hibridi su takođe bili daleko popularniji od dizelaša, sa 25,8% udela. Plug-in hibridi su predstavljali 7,7%, ali nemaju svi dopunjivi hibridi benzince, jer ih neki proizvođači automobila, poput recimo Mercedes-Benza prodaju tako što kombinuju električni pogon s dizelom.

Logika nam govori da će dizeli ostati u životu na tržištima kojima vlada niži stepen ekonomskog prosperiteta, a isto tako i da će biti osnova u komercijalnom sektoru. Naravno, tamo gde propisi ne sputavaju taj pravac.

AutoRepublika

(3564)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Akio Toioda čvrsto veruje da čisto električna vozila NIKADA neće premašiti tržišni udeo od 30%. Preostalih 70% automobila i dalje će posedovati motore s unutrašnjim sagorevanjem, koji rade na benzin i dizel.“

Akio Toioda ima u sebi duh Babe Vange ?

s mile

u odnosu na današnje učešće, 30% je ogromna cifra

Matija

Akio Tojoda je diplomirani biznismen (kao nas Yankee) a izgleda da je dovoljno pametan da pita svoje inzinjere za misljenje.

Matija

Benzin i dizel NE, gorivni motor DA. Pocetkom 20. veka, kada je automobil zapoceo svoju evoluciju, elektricni i gorivni pogon razvijali su se ujednaceno paralelno. Onog momenta kada je benzin poceo da se prodaje na pumpama (do tada se prodavao u apotekama! 🙂 ) e-pogon je pao u zaborav. Sve njegove prednosti u vidu ciste energije i visoke energetske efikasnosti pale su pred upotrebnom efikasnosti tecnih goriva! Industriji je potrebna ogromna kolicina energije i to ne bilo kakva vec ona koja moze da razvije visoke temperature. Politika i privreda su vec postigli saglasnost da se fosilna goriva svih vrsta u… Pročitaj više »