1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao luksuzni autobus Hongqi Guoyue
Debitovao luksuzni autobus Hongqi Guoyue
2

Debitovao luksuzni autobus Hongqi Guoyue

2.20K
2
Podelite sa prijateljima:

FAW koncern koristi perjaničnu marku Hongqi (Crvena zastava), da bi tržištu ponudio sedane, krosover, terence i minvanove. Sada se u asortimanu pojavio i autobus! Maloserijski, ali što bi rekla omladina, nastupa kao „ful fulova“. 

Ma kako ovo delovalo neočekivano, da ne kažemo senzacionalno, za brend koji je uglavnom posvećen vozilima manjih klasa, to i nije novina za Hongqi. Koncern FAW je i ranije bio angažovan u proizvodnji veoma bogato opremljenih autobusa.

Maloserijska proizvodnja lakih autobusa s oznakom na kojoj piše Hongqi CA630 je počela 1980. godine (slika iznad), i ta vozila su bila namenjena za prevoz političko-poslovnih delagacija do hotela ili sanatorijoma. Taj model je nudio kabinu s 19 mesta za sedenje, bogatu završnu obradu i motor u formaciji V8, a koji je preuzet iz Hongqijevih limuzina.

U stvar, i u pitanju je analog sovjetskih minibuseva s indeksom Yunost. Za proizvodnju istih je bilo zaduženo preduzeće ZIL. S druge strane, Hongqi CA630 je sklapan u malim serijama sve do 1993. godine.

Koncern FAW je razmatrao ideju oživljavanja ove forme vozila već neko vreme, čak je i prikazivao prototipove tokom odgovarajućih manifestacija. Ali, tek sada je predstavljen serijski model po imenu Hongqi Guoyue. Homologovan je prošle zime i tada je dobio simbol QM7. Naposletku, autobus je dobio naziv koji je usklađen s kineskom narodnom muzikom, kako rekosmo – Guoyue.

Autobus dužine 7.295 milimetara je sačinjen u skladu s klasičnom šemom azijskih konstruktora u ovoj kategoriji. Doduše, izuzev za to što je njuška stilizovana na način na koji smo videli kod automobila Hongqija, što će reći s „dvospratom“ rasvetom i karakterističnom rešetkom hladnjaka.

Guoyue je osmišljen tako da mu je motor ugrađen napred, za pristup putničkom prostoru, desna strana je opremljena nagibnim kliznim vratima sa stepenicama na uvlačenje. Istovremeno su napravljena i posebna krilna vrata za vodiča, iako ih obično takvi autobusi nemaju. Širina vozila iznosi 2.090 milimetara, visina je 2.785 mm.

Hongqi Guoyue je dostupan u varijantama koje podrazumevaju 23, 19 ili 17 sedišta (uključujući vozača). U svakom slučaju, kabina je opremljena komfornim sedištima s kožnim presvlakama, odmorištima za ruke i podesivim naslonima. Dodatno, TV je instaliran na plafonu, a obezebeđni su i zasebni ventilacioni otvori.

Verzija s najviše prestiža podrazumeva 17 sedišta i nudi i radni sto i frižider. Povrh svog tog luksuza, proizvođač se opredelio za ugradnju dvoslojnih prozorskih stakala.

Sedište vozača je ukrašeno kožom i umecima koji deluju da su izrađeni od drvne mase, ali je instrumentacija na vozilu veoma skromna i sadrži analogne pokazivače. Multimedijalni sistem se prati preko relativno malog ekrana s dijagonalom od 10,25 inča. Ručna kočnica je obična – mehanička, dok vozačevo sedište ne pruža opciju električnih podešavanja.

Kao što već znamo, u Kini se smatra sramotnim instalirati dizel motore na automobile koji pretenduju na status prestižnog dobra. Zbog toga je čak i autobus marke Hongqi opremljen benzinskim turbo motorom! Jedinica V6 3.0 je ista ona koja je instalirana na automobilima ove marke.

Proizvodi 292 KS i 420 Nm najvišeg obrtnog momenta, a uparena je sa osmostepenim automatskim menjačem. U isto vreme, šasija je tipična za takva vozila: Guoyue poseduje opružno vešanje na prednjoj strani i čvrstu zadnju osovinu s lisnatim oprugama. Maksimalna brzina kretanja je 130 km/h.

Autobus Hongqi će u februaru ući na kinesko tržište, ali cena još uvek nije objavljena, pa čak nije ni indikovana.

AutoRepublika

(2199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Hm, izgleda malo naivno. U ovoj oblasti Kinezi treba jos da uce. Dole je standardni autobus firme Neoplan, 2023, nista specijalno.

comment image

Laki

Baš tako junače!