1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia ne odustaje od kompaktnih limuzina
Kia ne odustaje od kompaktnih limuzina
2

Kia ne odustaje od kompaktnih limuzina

419
2
Podelite sa prijateljima:

Iako mnogi automobilski proizvođači smatraju da je prošlo vreme putničkih automobila i da kupci žele samo krosovere, postoje takođe i oni „buntovnici“ koji će tvrditi suprotno. Jedna od takvih firmi je Kia, koja ne samo što i dalje nudi takve modele već zapravo predstavlja i nove. Na Salonu automobila u Njujorku je upravo svetlost dana ugledao novi automobil kompaktnih dimenzija pod imenom K4.

U ponudi korejskog proizvođača vozila treba da zameni model Forte, koji je takođe poznat pod imenima K3 u nekim azijskim državama, zatim Shuma u Kini i Cerato u Južnoj Americi, Australiji i Rusiji. Najveće tržište ovog automobila su Sjedinjene Američke Države gde je protekle godine isporučeno 123.953 jedinica, što je zapravo bila rekordna godina za Forte „preko bare“. Naslednik K4 prati sličnu platformu, ali je u svakom pogledu veći, bezbedniji, bolje opremljeni i moćniji od prethodnika.

K4 će u samom početku biti dostupan samo kao limuzina, ali sa jako produženim krovom do te mere da na prvi pogled liči na heča. Kasnije ćemo da vidimo u pravi heč, a možete da ga vidite na poslednjoj priloženoj fotografiji. Ona je još uvek nezvanična, što objašnjava zašto je mutna i trebala bi da debituje tek 2025. godine.

Limuzina u velikoj meri podseća na druge Kije i to pre svega na nove električne modele firme kao što je EV9. Sa dužinom od približno 4,7 metara, K5 je za 76 mm duži od Fortea, a Kia nam kaže da je većina razlike u dimenzijama otišlo na prostor za noge na zadnjoj klupi. Međutim, oštećen je prostor prtljažnika, a Kia opravdava ovaj postupak da je radila istraživanja i da većini mušterija je prostor u drugom reda sedišta bitniji.

U Njujorku je predstavljen paket opreme GT-Line i možete da ga vidite na priloženim fotografijama. Može se pohvaliti sa 18-inčnim felnama i dosta drugih dizajnerskih dodataka, a u izboru će biti i paketi LX, LXS, EX i GT-Line Turbo. Razlika između njih će uglavnom biti na račun enterijera, a većina opreme je preneta iz većeg modela K5. To znači da možemo da očekujemo 12,3-inčni monitor, grejače i klimu u sedištima, povezivanje na mobilni telefon i još mnogo toga.

Mehanička ponuda startuje sa atmosferskim 2,0-litarskim benzincem sa 147 konjskih snaga preuzetim iz Fortea. Za one koji žele nešto više, tu je i opcioni sa 1,6-litarski turbobenzinac sa 190 „grla“ i biće deo ponude samo u paketu GT-Line Turbo. Ova verzija menja dosadašnji Forte GT, a razvija jedanaest konjskih snaga manje. Kia više neće nuditi ni šestostepeni manuelni menjač pošto je u izboru samo osmostepeni automatski. Pogon je na prednje točkove, a korejski gigant za sada nema u planu da ponudi i opciju sa pogonom na sva četiri točka.

Limuzinsko izdanje K4 stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće, a trebao bi da košta nešto više od 21.145 dolara koliko je bilo potrebno izdvojiti za Forte. Kao što smo spomenuli, heč će debitovati nešto kasnije, što je sama Kia potvrdila kolegama sa sajta Motor1.

AutoRepublika

(419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Đaba kad ne dolazi u Evropu 🤷
Šta jim fali koju.limuzinu poslati 😄

S mile

Dobro je dok god postoji izbor. Ko hoce SUV ko hoce Limuzinu. Ali ne valja kada se npr Dizeli u potpunosti izbace. Tad, nema izbora. A „statistika“ belezi pad prodaje. Ne zbog toga sto ih vozaci ne zele, vec sto nemaju gde da ih kupe.