1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept BMW Vision Neue Klasse pred nama
Koncept BMW Vision Neue Klasse pred nama
10

Koncept BMW Vision Neue Klasse pred nama

188
10
Podelite sa prijateljima:

Koncept BMW i Vision Dee nam je doneo mogućnost da steknemo rani uvid u dizajn elektromobila BMW-a, takav kakav je, a jeste radikalan. Sada interpretacija „Neue“ debituje s istim konceptom na manifestaciji zvanoj IAA Mobility 2023. Održava se u Minhenu i donosi više detalja i karakteristika koje će opstati i kada se izložbeno vozilo preseli na proizvodne trake.

Izložbeni BMW Vision Neue Klasse ima isti osnovni oblik kao ranije prikazani koncept po imenu i Vision Dee, ali donosi više sadržaja nego ranije. Zakošena hauba u stil „ajkulinog nosa“ ističe prednji deo ovog vozila, sa dve osvetljene horizontalne rešetke za bubrege koje se protežu sve do kraja branika, a u kojima se nalaze nagnuta LED svetla za vožnju. BMW navodi da koristi trodimenzionalnu štampu za brojne svetlosne elemente predstavljene ovde.

Izvrnuti crni difuzor na dnu branika daje konceptu Neue Klasse više sportsku notu u poređenju s konceptom nazvanim i Vision Dee, a novi točkovi s felnama od 21 inča zamenjuju neonsko zelene tanjire, istovremeno odajući počast klasičnom dizajnu ukrštenih krakova koji se nalazi u BMW-ovim trkačkim automobilima. Izdužena zadnja svetla oponašaju kombinaciju rešetke hladnjaka u obliku bubrega i farova na prednjem kraju, dok je novi minimalistički logotip BMW-a štampan na prednjim i zadnjim blatobranima. Nije pristuna nijedna metalna značka.

Bavarci ovaj dizajn opisuju kao „skoro monolitan“, a ta uglađenost daje za 30% bolji domet i za 25% veću efikasnost nego bilo koji od trenutnih električnih vozila ovog proizvođača automobila. Uparite to sa BMW-ovom šestom generacijom tehnologije eDrive koju donosi novitet, pa nije ni čudo navod da koncept Neue Klasse obećava 20% veću gustinu, 25% veću efikasnost i 30% bržu dopunu baterijskog pakovanja.

Cifre koje otkrivaju autonomiju ostadoše misteriozne, ali je BMW ranije naznačio da će domet s jednim punjenjem biti oko 1.000 kilometara. Novi sistem eDrive će biti obezbeđivan u fabrici BMW-a u mađarskom gradu Debrecinu. Ti pogoni se trenutno izgrađuju i namenjeni su montaži vozila koja ne zavise od fosilnih goriva.

Novi Neue Klasse krasi BMW-ov najsvežiji multimedijlni interfejs iDrive koji se projektuje na zabavnom ekranu koji je osetljiv na dodir i sliči paralelogramu. I dalje su prisutne stavke tipa BMW Intelligent Personal Assistant, kao i multifunkcionalni obruč upavljača s tasterima, ali BMW takođe uvodi i sistem koji zove „Panoramic Vision.“

Panoramic Vision će debitovati na serijskoj verziji modela Neue Klasse i predstavlja praktično prenaglašeni tradicionalni projekcioni ekran, takozvani HUD (head-up display). Grafika će biti projektovana direktno pred očima vozača i celom širinom šoferšajbne, uz tradicionalni projekcioni ekran koji će biti dostupan kao deo bazičnog paketa. Oba putnika napred će moći da ostvare interakciju s funkcijom Panoramic Vision i to će činiti služeći se gestiklacijom.

Kabina koncepta Neue Klasse, uzevši u celini, pledira na minimalistički retro stil. Predivna somotska sedišta boji senfa (žutoj) se slažu sa žutim akcentima na instrument tabli i panelima vrata. Ovalni volan i ekran su jedina dva elementa na kontrolnoj ploči koji nastavljaju minimalističku temu; dizajneri su želeli da u kabini nema sitnica, što znači da nema ukrasnog hroma ili kože.

To stil čini prostim i poboljšava ugljenični otisak tokom proizvodnje. Čak su i prednja sedišta pričvršćena za pod pomoću jednog držača, koji oslobađa prostor za noge pozadi za putnike na dva sedišta nalik luksuznim izvođenjima.

BMW Neue Klasse ulazi u proizvodnju 2025. godine u fabrici BMW-a u Debrecinu. Na putevima ga valja očekivati tek 2026. godine.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Hladno i sterilno, kao plasticna lutka umesto tople, rasne zene.

Bungi

Auto jeste sav nikakav ali ideja BMW-ovih „bubrega“, horizontalno razvijenih čitavom dužinom je vrijedna pažnje.

Matija

Razmisljao sam o tome. Zakljucio sam da time dobijes Pontiak iz 60-tih! 🙂

comment image

Bungi

Ili Micubiši Galant😊I ovo je bolje od retro vertikalnih bubrega kojih je se Đukec uhvatio kao „pijan plota“ a koji su po meni lično, totalni promašaj.

Matija

BMW „bubrezi“ rodjeni su kao vertikalni. Treba voditi racuna o proporcijama i velicini u odnosu na ceo auto.

Bungi

Tačno.Ali tada su sve maske bile vertikalne a prednji kraj kao IMT 539.A otad je prošlo 90 godina, skoro cijeli vijek🤔

Matija

Ovo je moja vizija sledece generacije BMWa – bubrezi su takoreci horizontalni! 🙂

comment image

Bungi

Zaboravio si svjetla😅

S mile

Licno. Ne svidja mi se. Nije to ptoporcija „bubrega“.

S mile

Mozda gresim, ali ovo je “ obecanje, ludo radovanje“.

20 do 30 % od cega. Od dosadasnjih modela. Pa logicno je da nesto sto izadje za npr 3god, bude 20% bolje od sadasnjeg modela. A koliko je sadasnji model zapravo konkurentan…. i nije..

Evropska trojka nije konkurentna u elektro svetu, nego zivi od jakih brendova. Tradicije.

Jednostavno EU kupci nemaju otvorene oci.
Kada je bio tekst o motociklima, i gde se nalaze evropski brendovi u ukupnoj cifri prodaje. Vidimo da ih ima u mrvicama. Ali smo kako tad rekoh “ slepi kod ociju“….