1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kraj električne ere u Nemačkoj? Prodavci polovnih automobila ne žele električne automobile
Kraj električne ere u Nemačkoj? Prodavci polovnih automobila ne žele električne automobile

Kraj električne ere u Nemačkoj? Prodavci polovnih automobila ne žele električne automobile

14.64K
26
Podelite sa prijateljima:

Nemačka je pokušala da postane druga Norveška u oblasti električnih automobila, ali nemačko tržište je uzdrmano kada su preko noći prekinuli davanje subvencija. Planovi nisu išli kako se prvobitno mislilo, a proizvođači su preuzimali svoj deo državne pomoći kako bi kupci nastavili da kupuju modele sa „nultom“ emisijom.

Ostali brendovi su ukinuti popuste poslednjeg dana marta. Od sada će sve troškove morati da snose zainteresovane strane. Od prošlog decembra, prodaja električnih vozila u Nemačkoj opala je za čak 54 odsto i situacija se neće popravljati. Savezna uprava za automobilski saobraćaj, poznata kao KBA, potvrdila je da je prodaja električnih vozila u februaru pala za 15% i da je prodaja benzinaca porasla 2,3%, dok je prodaja dizela porasla za 9,7%.

Ove cene odražavaju stvarnost koja postoji na onome što je trebalo da bude drugo najveće tržište električnih automobila u Evropi, ali koje se suočilo sa apsolutno istinitom realnošću. Ako ponašanje kupaca i prodaje bude ovakvo na ovom tržištu, biće komplikovanije na drugim kao što je Španija. Automobilske marke imaju problem sa prodajom novih četvrotočkaša, situacija sa kojom se suočavaju prodavci polovnih automobila je još i gora.

Primer je berlinski distributer koji je kupio BMW i3 9 hiljada evra. Pre godinu dana bi ga praktično odmah prodao, ali je to učinio godinu dana kasnije i na toj transakciji je izgubio 5.000 evra. Reč je o modelu koji se gotovo može smatrati pristupačnim u okviru širokog spektra električnih vozila, ali u segmentu luksuza stvari postaju nemoguće.

Kao recimo u slučaju Mercedesa EQE-a. Početna cena mu je bila 140 hiljada evra, a prodavac ju je posle nekoliko meseci čekanja na novog vlasnika snizio na 89 hiljada evra. Morao je od inicijalno zamišljene cene da oduzme više od 50 hiljada evra da bi se neko uopšte zainteresovao i pitao za njega.

„Poslovanje sa električnim automobilima uopšte nije interesantno. Ovi automobili donose skroman obim prometa jer ih ne prihvata šira javnost“, kažu u jednom berlinskom salonu polovnih automobila. Distributeri vozila ne razumeju politiku Audija, koji je potvrdio da će nastaviti sa lansiranjem električnih automobila čak i ako EU nastavi da dozvoljava plasman agregata s unutrašnjim sagorevanjem goriva, i to posle 2035. godine.

AutoRepublika

(14642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nisu oni samo kod električnih automobila promašili fudbal, samo je kod SUS tržišta veća inercija pa se još malo drže…

Matija

Zaustavljanje drzavnih subvencija za kupovinu e-vozila u Nemackoj doslo je u nezgodnom trenutku kada se trziste iznenada ohladilo za e-vozila. Naravoucenije glasi da je zaustavljanje subvencija najmanje doprinelo naglom smanjenju prodaje e-vozila. U pozadini ovog procesa stoje brojni i jos uvek nereseni problemi e-pogona, od kojih je najveci haos kod punjaca – da ih ne nabrajam. O jednom problemu ovde jos uvek nismo govorili, negde sam ga spomenuo ali nisam siguran gde tacno. Radi se o subvencijama za kupovinu e-vozila – kakav je njihov stvarni efekat? U EU drzave subvencioniraju kupovinu e-vozila i na taj nacin eliminisu stimulaciju proizvodjaca da… Pročitaj više »

MRN

Svaka čast i za ovaj komentar.
Kao i obično, zlata vredna analiza !!!

p.s. Jedino što povremeno ne razumem tvoje komentare na temu dizajna. Ne zato što su oni loši, već zato što sam neuk za dizajn da bih ga stručno razumeo i/ili stručno objašnjavao … 😊 Mada, svakako znam šta mi se dopada ili ne dopada.

Milos Vojnovic

Slažem se u svemu. Mercedes sa 140.000e obara cenu na 89.000e? Znači zarada koja se ne računa je više od trećine cene. Gramzivost evropskih kompanija je neverovatna.

BB

I još naprave cijenu gdje je iza zareza još dvije cifre, kao nešto računali na decimale 😂🤣

Marinel

Ne moze preko mere jer litijum kao glavni materijal za baterije enormno je skup i zahteva neverovatnu tehnologiju , kao i reciklaza . Dakle , ne moze se cena puno obarati jer materijal toliko kosta . Opet , degradirati ostale delove automobila kako bi postao jeftiniji jos je gore resene.

Milojko

Ljude su maltene prisiljavali da kupe elektricne automobile.Vise nemaju para za te krntije.Sve je to politika.Elektro automobili su preskupi,a proizvodnja litijuma prljavstina,a para nemaju cene su prevelile i nabijene.Sve ce ih izleciti Vladimir Vladimirovic.Tako im i treba.Globalisticke kompanije izmisljaju vrucu vodu i lazu narod o nekakvoj zelenok agendi.

Trt

Trziste se ohladilo zbog vruce cene, ali isto to trziste „ludi“ za Dacijom. Sta da kupi sa platom 1700€? Oni sto imaju pare kupe Krajzlera, kod nas poznatijeg kao mercedes

S mile

Imam jedan autoplac usput, ranije je imao oko 10 auta na placu, sada ima 20 kom. E sad, dal je prodaja losija, ili je on ojacao, ili tamo kupuje pa se ovde gomila. Bem li ga

BB

Električnih?

s mile

SUS

BB

Pa članak govori o Električnim… 😉

M M

Smo budala može da kupi polovnog baterijaša…..
Svi imate mobilni i znate koliko vremena je život baterije…..
Elktričar stariji od 5 godina ne vredi ni pišiva boba.

Slobodan

Potpuno si u pravu. Niko o tome ne prica, vec samo o isplativosti prilikom eksploatacije, prvih 5-7 godina. Sta onda. Kako sledecem kupcu da objasni prodavac EV vozila da ce morati da menja baterije na istom….

Aleksa

Moderni dizeli manje zagadjuju od benzinaca a jos daleko manje tng i lng. I sta je agenda uradila prvo ukida tng i lng pa dizele i forsira benzin i elektricne. Hibridi su jos i najgori jer imaju dva sistema i kada ne ide na struju trosi mnogo vise nego samo benzinac zbog povecane tezine auta. Mali turbo benzinci trose kao da imaju preko dve hiljade kubika i jos sa tri cilindra razbalansirani i skloniji kvarovima. O vodoniku koji je najmanji zagadjivac se i ne prica a najisplativiji i najekonomicniji dizeli se satanizuju. Pri tome tvorci zelene agende lazu u svim… Pročitaj više »

S mile

Prvi korak ka ekologiji auto industrije je trebao da bude favorizovanje TNGa i CNGa. Ali, EU zavisi od uvoza istih, pa im to ne odgovara.
Struja je odlicna, ima je svugde, lako se povecava proizvodnja, naravno atomskim centralama. Ali su baterije jos uvek skupe, teske, i kratkog veka. A njihova reciklaza, to je tek na dugom stapu.

nevernik

Nema je baš svugde a papreno je poskupela.

Puz

Struja je odlicna i ima je svugde? Reci to u najvecim Holandskim gradovima koji od 17-20h ostanu bez struje jer se svi nakace da pune baterije kad dodju sa posla kuci. Isto ce se dogoditi ne samo sa gradovima nego sa celim regionima i drzavama ako se suludi trend elektrifikacije nastavi. Razvijaju se besomucno elektro vozila, pa cak ce i punjace postavljati, to je najlakse. Ali sta je sa razvojem elektro mreze i elektrana? Ulazu u vetrenjace? Nije nego… Francuska gasi nuklearke? Ljudi, nije ovde rec o zastiti zivotne sredine, boli ih uvo, nego o ogranicenju kretanja. Kada su mase… Pročitaj više »

Milos

Bravo. Jedini cilj je imobilizacija populacije.

Slobodan

Najbolji su sus motori sa blagom elektrifikacijom ili hibridi. Moj blagi hibrid 1330 cc, od 140 ks sa 4 cilindra, Manuelni menjac sa 6 stepeni prenosa, trosi po gradu izmedju 6.8 i 7.6 u zavisnosti od guzve po gradu. Auto put 6.5. Magistralni put 5.5.

BB

To isto mogu i sa Berlingom (kioskom za novine) sa dizel motorom… 😀

Vujke

Super moj Chevrolet Orlando 7 sedista 1700kg trosi 12l plina po gradu(dakle manje od 6 litara nafte u parama a 8-9l na otvorenom( ekvivalent u parama 4-4,5 litara) i vozim tenk😁,TNG je zakon a posto imam i benzin i ja imam hibridni pogon🤣

Ivan

Toliko troši i moj dizel od 2000cc a nema baterije. Ali neka si se pohvalio. Ili možda sebe ubeđuješ da nisi ispao pglu.

Ivan

Nasli ste nemca ,nemca
Bas nemaca,na auto plac
Bravoo
Ovim ostalima mozda vera ne da da prodaju ea

Balkanboj

Ako nekog ne mrzi nek pogleda iskustvo vlasnika Porsche Taycana i pokušaj prodaje.
Long story short, nešto što je plaćeno 120k može da proda za 41k… A ostaje mu još preko 60k da otplati.

https://youtu.be/77Yo4LpksWM?si=1Iv9lns-XUsWH4FH

Dragan

Platiš Teslu 37000 za osam godina onaj ko ga kupi polovnog mora uzeti novu bateriju 20000 ,kolikoonda da tražiš za nju 50% od nove (18500) ? Znači moraš je pokloniti da bi neko hteo da je uzme jer sama baterija vredi više od 50% cene.Znači za 8 godina ko kupi takav auto je izgubio svih 37000 bez drugih kvarova koje krijete,koliko puta u tih 8 god. moraš da remontuješ motor?To su muvanja velikih svetskih igrača ,kad se smanji zarada na nekoj stvari oni to zabrane i uvedu nešto novo.Isto rade i sa energetika.