1. Home
  2. Održavanje
  3. Lično iskustvo sa „All Season“ gumama za krosovere
Lično iskustvo sa „All Season“ gumama za krosovere

Lično iskustvo sa „All Season“ gumama za krosovere

10.09K
15
Podelite sa prijateljima:

Ugradnja bilo kakvih univerzalnih pneumatika na SUV modelu, pa čak ni na putničkom automobilu, donedavno nije bila predmet iole ozbiljnijeg razmatranja. Međutim, neke životne okolnosti su se blago izmenile, što je uz predstavljanje Michelinovih Cross Climate pneumatika za SUV modele, koje je upriličeno još 2018. godine, dovelo do toga da se ideja preispita.

Da krenemo prvo od klimatskih prilika, gde se kao najznačajnija ističe topla zima od koje se upravo opraštamo. Ne samo što je bila izuzetno blaga već su je obeležile i minimalne količine snežnih padavina. Zatim, broj prevaljenih kilometara za godinu, se sa nekadašnjih 30+ hiljada, sveo na nekih petnaestak hiljada za dvanaest meseci, od čega blizu dve trećine u mesecima koji nisu zimski. Razlozi za ovu promenu se odnose na generalan trend smanjenja ličnih poslovnih aktivnosti, a možda još i više na upotrebu više automobila.

Iz tog razloga, postojala je realna opasnost da eksploatacija dva seta pneumatika, odnosno garnitura točkova, bude pre ograničena dužinom trajanja eksploatacije umesto stepenom fizičke amortizacije guma. Tako su izvanredne Pirellijeve run flat Scorpion Verde gume, završile svoju karijeru na BMW-u X5, s pozavidnom dubinom šare nakon 42 hiljade kilometara, ali i sa šest godina provedenih na originalnim naplacima minhenskog proizvođača. Dakle, stepen iskorišćenja letnjih pneumatika nije bio stoprocentan, zbog nedovoljnog broja prevaljenih kilometara.

Zimsku službu su obavljali punovkrvni pneumatici namenjeni eksploataciji na samom kraju i početku godine. Za ukupno pet zima, Michelin Lattitude 2 gume su jezdile 32 hiljade kilometara, i što se tiče dubine šare, iskazivale potencijal za celih 40 hiljada. Međutim, smesa od koje su gume sačinjene, očigledno je pretrpela izmene fizičkih svojstava, pa ni ponašanje krosovera na njima, više nije bilo ni izbliza tako suvereno, kao na samom početku eksploatacije pneumatika.

Nakon pažljivog vaganja odluke, i nakon konsultacija sa drugim vozačima, ali i sa stručnjacima iz trgovinske kuće koja se bavi prodajom guma, odluka je pala da se umesto dva aktivna seta guma, u funkciju stavi samo jedan, i to Cross Climate iz Michelina.

Za sada je za nama nešto manje od hiljadu kilometara vožnje po gradu, autoputu i na planini, u kišnim, suvim i snežnim uslovima pri temperaturama između plus i minus 8 stepeni Celzijusa.

Generalni utisak, uz ogradu da nismo iskusili ponašanje vozila na visokim letnjim temperaturama, da je izbor ove gume u potpunosti opravdan, pri čemu je najviši stepen oduševljenja izazvala izbalansiranost karakteristika u različitim uslovima korišćenja.

Sama vožnja na Cross Climate gumama je osetno nežnija, udobnija u odnosu na onu kada vozilo leži na pomenutim Pirellijevim pneumaticima, što je i posve očekivano s obzirom na činjenicu da Michelin nije upotrebio run flat tehnologiju. Međutim, isto tako je održavanje pravca pri, kako suvom tako i mokrom kolovozu, bilo lagodnije s čistokrvnim letnjim gumama. Kao i u ovoj kategoriji, tako je za dve nijanse veću dozu samopouzdanja kod vozača, inicirao efekat kočenja s letnjim u odnosu na All Season gume.

Ipak u prosuđivanju koliko je dobar kao letnja guma, Cross Climate je zadovoljio, pre svega zbog postojanosti onoga što pruža, kao i zbog toga što je u nekoj „gospodskoj“ eksploataciji, i tih 80% uspešne simulacije letnjih (Pirelli Scorpio Verde) pneumatika, sasvim dovoljno za bezbednu i tečnu vožnju.

Oblast u kojoj je, slobodno se može reći, Cross Climate izdominirao, jeste vožnja pri niskim temperaturama i po snegu, gde je fascinirao odličnim potencijalima trakcije, kočenja, stabilnosti. Sinoćna vožnja do skijaškog centra Kopaonik, prošla je glatko da glatkije ne može biti. Dakle, završnih nekoliko kilometara prilaznog puta iz pravca Kruševca, bilo je prekriveno snegom, mestimično i poledicom (znači glatko), ali smo se mi bez ikakvih poteškoća izborili s takvim uslovima i na odredište, prelepe Vile Jaram, stigli jednako glatko.

Bilo kako bilo, gume za sva godišnja doba su vredne razmatranja, a za bilo koju varijantu da prosudite da bi vama odgovarala, poverenje ukažite ovom prodavcu, naša je topla preporuka.

AutoRepublika

(10087)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Eki

Vjerujem da je za auta sa pogonom na sva 4 točka, za uslove u kojima vozi većina vozača na našim prostorima, kvalitetna all-season guma najbolji izbor… A pogotovo kada su na tržištu gume kvalitetne poput ovih… Mogao bih se usuditi da je isto moguće i na auta sa prednjim pogonom… Ali RWD auta obavezno 2 seta… Pogotovo kao u mom slučaju gdje auto nema niti jednu asistenciju za kontrolu stabilnosti i proklizavanja

Balkanboj

@Eki, u pravu si da su 2 seta najbolja opcija za odredjene automobile (prvenstveno mislim na vece i masom teze automobile). Iz iskustva allseason su odlicna opcija za hecbek i manja vozila, takodje i za one koji ne ispituju krajnje granice fizike i svojih vozackih sposobnosti.
Sto se tice tvog Merca, mislim da bi slobodno mogao proci citavu godinu na allseason gumama, nema on snage da ih u toku leta pojede.

Balkanboj

Odlican izbor. Vredi isto tako probati i Conti allseason contact (vozio sam i crossclimate i ove druge). Po kisi u bljuzgavici su ubedljive, odlicne, nisam imao puno prilike po snegu da ih vozim, ali isto tako nisam imao ni problema iako je auto bio full natovaren za put a prednji je pogon.

kola

da je to ko što pise u tekstu ne bi se ni pravile zimske a ni ljetnje gume ali tako nije. fali tu mnogo šta jel da pa ove gume za stalno moze da kupi neko ko se ne razume ili ko od auta koji je kupio ne zeli sve sto moze da pruzi. ako je tako veca je usteda bila kupiti daciju đipa sa zimskim gumama nego bmw sa ovim svastojedima

moron

Sigurno je da all season u nekim uslovima ne može da pruži iste performanse kao letnja ili zimska.
Ali, ako znate na čemu se vozite i ponašate se saglasno tome, uglavnom imate razumne šanse da „preživite“.
No, deo reakcija u saobraćaju nekada i nije baš planski, već iznenadan, pa i nevoljan, a želimo maksimalne performanse i bezbednost uvek, pa i tada. Tad „ko zna“.
Ja sam vozio ove gume „na malim kolima“ dve godine. I „preživeo sam“. Ali, nisam Fandjo. A nisam ni imao neku „iznenadnu“ i/ili „nevoljnu“ situaciju u kojoj bi me gume potencijalno izneverile.

Don

Jah, kakvi su ovo dvorci na slikama, jel to Drakula ustao? Zimska guma se koristi radi niskih temperatura, a ALL seson je ono nit smrdi nit mirise. Dje logika kupit auto od 65000+ i onda štediti na gumama(koje doduše koštaju 200 i kusur po komadu)? Valja 20 cola utovariti , teške su to mrcine, pa naći vulkanizera koji može namontirati. Al ovdje imas raznih likova i svaki uvjerava druge u ispravnost svog stava, jedan fura gume do krajnoj granica izlizanosti i kaze , sta fali?, drugi po zimi na takvom autu vozi ALL seson. guma glavu čuva , niti jedna… Pročitaj više »

TNT

Znaš kako kažu – univerzalna guma je ona koja nije dobra ni u jednim uslovima. Ali kako je autor obrazložio – šta ako imaš više automobila, koje „specijalizuješ” za pojedine namene, ili ih jednostavno manje voziš – onda univerzalne mogu biti najracionalniji izbor. Doduše, onda se postavlja pitanje za autora: pa šta će onda X5 sa all season na Kopu? Ako ostaje u „ergeli” zašto nije dobio najbolje zimske gume i postao automobil za snežne uslove?

D_C

Posto i sam zadnjih petnaestak godina vozim veca i jaca vozila (do duse ne velicine X5), kod mene je bilo vrlo prosto i jednostavno: kvalitetne letnje gume leti, a od pocetka novembra pa do kraja marta takodje kvalitetne zimske, pri cemu kvalitetno ne mora uvek da znaci Michelin i Continental jer sam izuzetna iskustva imao sa Fuldom, Vredestein itd. I danas, kada se vozi kao u prilikama na fotografijama iz clanka, za mene nema dileme: ne bih voleo da nisam na zimskim gumama solidne dubine sare. Medjutim, jasno je da dolazi do velikih vremenskih promena. Ove godine sam proveo na… Pročitaj više »

Slavko

Dve sezone sam vozio CrossClimate (putnicka verzija) cele godine. Pozitivno : ponasanje na visokim temperaturama (suvo), natprosecno dobro prijanjanje po vlaznom kolovozu, solidna trakcija na snegu, veoma trajna (za ~70kkm se potrosila svega nekih 2mm), bocno drzanje u svim uslovima je veoma dobro.
Ono sto mi se ne dopada je bocno drzanje po snegu/poledici, auto deluje jako nesigurno, maltene kao da se radi o letnjim gumama.
Iz tog razloga, ove zime odmaraju i cekaju prolece, a njihovo mesto za zimske uslove sam uzeo Hankook iCept RS2.

TNT

Imamo skoro pa potpuno identična iskustva sa ovim gumama, takođe sam ih upotrebljavao dve godine, s tim što se meni čini da je ponašanje u zimskim uslovima bilo osetno lošije druge zime u odnosu na prvu. Čini mi se i da je lako probušiti ih – imao sam za kratko vreme dva gumi-defekta što naravno ne mora da bude vezano za konkretan model gume, već može da bude splet nesrećnih okolnosti.

Ivan

Kao i uvek svi komentarišu, niko koristio nije ali daj da i mi kažemo nešto. Na osnovu ličnog iskustva kao i iskustva meni bliskih ljudi koji su dosta kilometara prelazili mogu reći da su all season pneumatici odličan kompromis upravo u umerenim klimatskim područijima poput našeg. Tamo gde su recimo jako niske temperature i velike snežne padavine često vam neće pomoći ni lanci…

Robi

Dobar prijatelj je,uz moju pomoc,za C4 Grand Picasso,odabrao Hakook Optimo All Season gume,made in Hungary R16,tada 2017.god. Bas je bio u strahu…Moja pomoc se sastojala u tvrdnji da ove gume rade posao,ali samo da kupi od top 6,7 mejdzor proizvodjaca. I ispostavilo se ispravno. Sad planira da ih menja,ici ce na Tigar,zbog ustede…no izbor je na vlasniku (to mi se vec ne svidja).
Hankook su ok bile. Mana,cini mi se,svim ovim gumama je letnja paklena vrucina,odlazak na more u GR,to ih ubija. Inace traju.

Risto

Čemu služe automobili? Statusni simbol, nedostatak cm? Ako imaš novca za nov auto a nemaš novca za za dva seta guma onda si u problemu. Takođe si u problemu ako nemaš ni dobru godišnju pređenu kilometražu. Šta će ti auto, da stoji u garaži ili još gore na parkingu. Auto se vozi, uživa u vožnji i stavljaju se zimi zimske a leti letnje gume.

Robi

Tu jesi u pravu…ali mnogi ljudi ne mrdnu cele godine iz grada ili prelaze oko 10.000km godisnje ili imaju drugi manji auto u porodici pa im ovakve gume izguraju 4,5 sezona bez neke muke…
Naravno,u svim drugim slucajevima je bolje 4-4 posebno i vise volim i ja tu opciju.

'79 DeVille

This, Cross Climate, is not ‘all season’ but ‘All Weather’ tire. Razlika je velika.