1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Stručnjaci Sberbanke izračunali koliko Ruse košta posed četvorotočkaša
Istraživanje: Stručnjaci Sberbanke izračunali koliko Ruse košta posed četvorotočkaša

Istraživanje: Stručnjaci Sberbanke izračunali koliko Ruse košta posed četvorotočkaša

811
2
Podelite sa prijateljima:

Specijalisti zaposleni u kompanijama pod kontrolom Sberbanke, odnosno u društvima SberAvto i SberMarket su sproveli istraživanje, što im je omogućilo da dođu do zaključka koliko novca građani Ruske Federacije troše na godišnje održavanje ličnog automobila. Za potrebe sprovođenja studije je uzet model četvorotočkaša iz srednje kategorije.

Eksperti su tokom februara 2021. godine analizirali glavne indikatore troškova, pri čemu su u taj segment svrstani troškovi održavanja, osiguranja, troškovi goriva, kao i ostali. Obračun koji je sproveden je ukazao na to da su troškovi održavanja automobila u ovlašćenom servisu, na godišnjem osnovu na prosečnom nivou od oko 168 evra (15 hiljada ruskih rubalja).

Verujemo da će vam biti interesantno da čujete da je trošak obaveznog osiguranja za vozilo iz srednje klase na nivou od oko 104 evra (9.300 rubalja). Treba dodati i „transportnu dažbinu“ koja se plaća prilikom godišnje registracije, a iznos tereta za građanstvo iznosi od 10 do 55 evra, zavisno od regije, odnosno u originalnoj valuti od 900 do 5.000 rubalja.

Imajući u vidu da je prosečan trošak benzina od 95 oktana na trunku višem nivou od pola evra za litar (oko 62 dinara), i da je prosečna potrošnja vozila srednje klase oko 8 litara na prevaljenih sto kilometara, kao i da je prosek dvanaestomesečni prosek koji za volanom ostvare građani ove super goleme države oko 15 hiljada kilometara, Rusi na gorivo izdvajaju oko 637 evra (57.000 rubalja).

Dodatno, istraživači su u matematiku uključili i troškove osnovnih automobilskih potrepština, poput tečnosti za pranje vetrobranskih stakla, metlice brisača, keder gumu, i slično. Ti izdaci su na godišnjem nivou dosegli cifru od 257 evra (23.075 rubalja).

Suma sumarum, proizilazi da bratski narod godišnje na porodični automobil izdvaja sumu od oko 1.205 evra (108.000 rubalja).

Za kraj da dodamo da su prošle nedelje objavljeni rezultati i jednog američkog istraživanja. Njega je sproveo Američki Institut za bezbednost na drumovima, a tema je bila: „Koji pol je izloženiji stradanju u saobraćaju“. To su žene, što eksperti objašnjavaju činjenicom da se dame radije opredeljujum za „male, slatke automobilčiće“. Bezbednosni parametri laganijih vozila, zbog zakona fizike, nisu na nivou većih automobila.

AutoRepublika

(811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pravljenje kalkulacija ove vrste (ako bi čovek zaista bio temeljan i iskren prema tom pitanju) može ozbiljno da ugrozi „korisnički ugodjaj“.
Spas je u neznanju. Ili, pak, u drugačijem načinu iskazivanja visine troškove (umesto na godišnjem nivou, bolje je gledati na mesečnom ili čak i na dnevnom, jer je tada cifra značajno nominalno manja i sledstveno tome i manje zastrašujuća).

S mile

Neznanje je blagostanje 😁

Jer kada bi znali koliko nas kosta posedovanje auta, mnogi bi stavili prst na celo…

Sve to nije problem kada su primanja dovoljna, ili kada je izbor auta razuman.

Problem nastaje kada se pojednici kur@e posedovanjem auta koji im izbija ono malo para sto im ostane od prioritetnijih placanja.