1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenov grb dobio funkciju strašila (VIDEO)
Volkswagenov grb dobio funkciju strašila (VIDEO)
3

Volkswagenov grb dobio funkciju strašila (VIDEO)

453
3
Podelite sa prijateljima:

Potpuno neobične vesti stižu ovih dana iz daleke Australije. Naime, sam naslov ovog članka bi mogao da bude i kako bi amblem Volkswagena mogao da posluži u plašenju australijskih kengura, za koje znamo da su jedni od najprepoznatljivijih simbola zelenog kontinenta. Međutim, te životinje, ma koliko simpatične bile, imaju veoma negativan uticaj na bezbednost saobraćaja.

Za potrebe zaštite od sudara sa dražesnim torbarima su razvijeni specijalni branici, nazvani „čuvari od kengura“, ali je ovih dana Volkswagen pripremio mnogo humanije rešenje problema, i ono stiže u vidu uređaja nazvanog RooBadge. Ta spravica zamenjuje standardni amblem nemačkog brenda i istovremeno vreme služi kao odbijalica za kengure.

Prema Radnoj grupi za australijski kengur (Australian Kangaroo Working Group), svake godine se širom te zemlje podnese oko 7 hiljada zahteva za refundaciju štete od osiguravajućih kuća, a u vezi sa sudarima na putu sa skakutavim torbarom. „Kengurobranici” štite automobile i putnike u njima, ali uništavaju kengure, pa su stručnjaci pronašli metod zaštite koji je mnogo blaži za životinje.

Nemački konstruktor iz Volfzburga je, u saradnji s Univerzitetom Melburna i društvom koje se bavi zaštitom dobrobiti životinja WIRES, razvilo pomenuti uređaj RooBadge. Radi se u stvari o bedžu marke koji integriše zvučnik. Funkcija zvučnika je da emituje odgovarajuće tonalitete koji ne prijaju ušima kengura, zapravo rasteruju ih.

Očekuje se da će životinje izbegavati vozila sa ovakvim uređajem, što će značajno smanjiti verovatnoću sudara. RooBadge je trenutno u fazi testiranja, ali je već dostupan kao opcija za pikap kamionet Volkswagen Amarok. Ukoliko neobičan sistem pokaže svoju efikasnost, planiraju da ga ponude kao dodatak za druge modele nemačkog brenda, kao i za automobile drugih proizvođača.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(453)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Trebalo bi da pokusaju sa ultrazvukom koji mnoge zivotinje cuju a za ljude je necujan, tako da nece biti hronicno izlozeni neprijatnim zvucima. Mozda bi mogli da probaju sa rok muzikom? 🙂

s mile

Ne mogu da verujem da do sada nije nešto na taj način napravljeno, ultrazvučne pištaljke koje smetaju ili ih teraju. Žao mi je kengura, a i vozača…

Bole

„Funkcija zvučnika je da emituje odgovarajuće tonalitete koji ne prijaju ušima kengura, zapravo rasteruju ih.“
Vrlo vjerovatno da se radi o ultrazvucnim tonalitetima preko 20000Hz