1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Omiljeni izbor FBI-ja tokom osamdesetih godina
AR pijaca klasika: Omiljeni izbor FBI-ja tokom osamdesetih godina

AR pijaca klasika: Omiljeni izbor FBI-ja tokom osamdesetih godina

65
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste gledali američke filmove iz osamdesetih godina prošlog veka i ako je policija bila povezana na bilo koji način, izbor vozila je bio veoma specifičan. „Obični“ policajci bi vozili modele kao što su Ford LTD Crown Victoria i Chevrolet Caprice, glavonje iz CIA nekog Cadillaca ili Lincolna dok su zaposleni u FBI obavezno bili za volanom Chryslera Fifth Avenue.

Zašto je tako? Verovatno iz razloga što se smatrao više fensi kao spomenuti LTD i Caprice, ali opet nije privlačio pažnju svojom pojavom kao Cadillac ili Lincoln. To se posebno odnosi na takozvanu platformu „M-Body“ koja je bila deo ponude od 1982. do 1989. godine. Biće to neki od poslednjih modela stare škole Detroita gde su dominirale kockaste linije i velike dimenzije.

Chrysler je uveliko eliminisao takve četvorotočkaše tokom ovog perioda, ali je onda odlučio da pruži još jednu generaciju modela Fifth Avenue za one starije i tradicionalne kupce. Rizik se očigledno isplatio pošto je prodato 569.114 jedinica tokom sedam godina proizvodnje i to za automobil koji je koštao preko 43 hiljade dolara u današnjoj vrednosti novca.

Uspeh bi bio još veći kada bi u prodajne rezultate uračunali i manje luksuzne blizance kao što su Plymouth Grand Fury i Dodge Diplomat.

Takođe je postojao i policijski paket opreme sa ciljem da momci u plavom izaberu ovaj model. LTD i Caprice su se pokazali popularnijim, ali kao što smo rekli, FBI je imao drugačije mišljenje i veliki broj proizvedenih primeraka je isporučen za njihove potrebe.

Izbor motora je takođe bio stara škola Detroita. Standardni je bio čuveni „Slant Six“ radne zapremine 225 kubnih inča (3,7 litara) sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Predstavljen je još 1959. godine, ali je nastavio da bude popularan najviše iz razloga što se pokazao neviđeno pouzdanim i mnogi će reći da je reč o najkvalitetnijem motoru ikada ponuđenim od strane Chryslera.

Za one koji su želeli više snage, u opciji je bio i benzinac sa osam cilindara. Razvijao je 150 „konja“ iz radne zapremine 318 kubnih inča (5,2 litra), a snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača u oba slučaja. Spomenućemo da je ubrzanje od nule do 100 km/h iznosilo 11,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 178 km/h.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1989. godine i trenutno se nalazi u gradu Hadson unutar američke savezne države Nju Hempšir. Do sada je prešao manje od 50 hiljada kilometara i pošto su Fifth Avenue kupovali uglavnom stariji ljudi, u besprekornom je stanju za vozilo staro 35 godina.

Najskuplji model Chryslera je napuštao fabriku sa kožom prekrivenim krovom, 15-inčnim felnama, sedištima i prozorima na dugme, klimom, kožnim sedištima koja izgledaju kao fotelje i još mnogo toga.

Ušli smo u poslednji dan aukcije, a trenutno najviša od dvanaest ponuda iznosi tek 4.850 dolara.

Zoran Tomasović

(65)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments