1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jedina (američka) pozitiva iz braka Daimler-Chrysler
AR pijaca klasika: Jedina (američka) pozitiva iz braka Daimler-Chrysler

AR pijaca klasika: Jedina (američka) pozitiva iz braka Daimler-Chrysler

1.67K
4
Podelite sa prijateljima:

Brak između Daimlera i Chryslera je onaj koji bi Amerikanci, a verujemo i Nemci, najradije zaboravili. Trajao je nekih desetak godina i trebalo je da pruži priliku za obe firme da se oprobaju u kategorijama gde ranije nisu imali iskustva. Ali, kada je sve bilo gotovo 2008. godine, dve strane su se optuživale ko je krivac za propast veze.

Američka strana gledanja kaže da je korporacija Chrysler ušla u saradnju sa velikim rezervama gotovog novca, koje su Švabe iskoristile za svoje modele, a njima dali otpatke. Štaviše, tokom desetak godina saradnje je viđen samo potpuno novi model, a to je Chrysler Pacifica, dok su svi ostali konstruisani na starijim platformama Mercedesa.

Jedan od takvih modela je Chrysler 300. Debitovao je 2005. godine i u proizvodnji je do današnjeg dana. Najviše pažnje je privukla prva generacija i mogli smo da je viđamo u izložbeno-prodajnim salonima tokom prvih šest godina.

Mnogi će reći da su Jenkiji precrtali razne modele Bentlija, ali je stil zapravo inspirisan čuvenim Chryslerima 300 iz kasnih pedesetih godina prošlog veka. Postao je prodajni hit, i to je ujedno razlog zašto ima karijeru evo već skoro dve decenije. Ono što nije bilo očigledno na prvi pogled, jeste podatak da se ispod prelepog stila krila ne baš moderna tehnologija.

Naime, sedan 300 je pozajmio platformu sa Mercedesove E Klase pod kodnom oznakom W211 dok je ogibljenje bilo gotovo isto sa još starije E Klase W210. Petostepeni automatski menjač je takođe bio nemački, kao i 3,0-litarski dizel koji se prodavao samo na evropskom tlu. Većina američkih kupaca se odlučivala za jedan od prverena dva benzinca, i to one zapremine 3,5 i 5,7 litara.

Za flotnu prodaju je postojao i manji 2,7-litarski benzinac, ali ukoliko ste želeli da budete glavni baja u selu, onda je izbor padao na konfiguraciju nazvanu SRT-8. Pružao je 6,1-litarski Hemi ispod haube sa 425 konjskih snaga i maksimalnih 570 Nm obrtnog momenta, a mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 4,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 300 km/h. Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 39.920 dolara (oko 59.240 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti dolara).

Primerak iz današnje priče je iz 2006. godine i trenutno se nalazi u gradu Kosta Mesa unitar američke savezne države Kalifornije. Prešao je svega 44.800 kilometara i uglavnom je napucan opremom i u originalnom stanju je.

Danas takvu opremu verovatno uzimamo zdravo za gotovo, ali u svoje vreme, 300 je imao sve što se poželeti moglo i pritom je to nudio za relativno pristupačniju cenu u poređenju s nemačkim rivalima. Ono gde je uglavnom zaostajao za konkurencijom, uključujući i onom kod kuće, je svakako bila završna izrada enterijera i to se neće promeniti sve dok ne nastane saradnja sa Fiatom. Automobil je inače proveo vreme i u saveznoj državi Misisipi pre nego što je pronašao kupca u Kaliforniji.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od tri ponude iznosi 7.400 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1666)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj automobil je meni dizajnerska ikona. Bio i ostao. Ali, samo kao sedan. Karavan mi ima veoma ružno dupe. Nešto kao pežo 407 SW, koji mi je od pozadi baš „nelep“. Ima ovih 300C i sada kod nas na drumovima, raznih motorizacija, pa i sa AWD, mada su relativno retki. Što se tiče pomenutog 2,7 motora, ja ga se sećam iz Sebringa (iako je on najčešći bio sa 2,0, kojih je takdje bilo kod nas, pa i kao kabrioleta. Imao je Chrysler u to neko doba nraka sa mečkom dosta modela koji su mi spolja bili veoma lepi, odlično motorizovani,… Pročitaj više »

s mile

Potpuno se slažem, iako preferiram karavane, u ovom slučaju limuzina odnosi prevagu.

Matija

Ja bih kupe! Ili cak kabrio! 🙂

Matija

Krajsler 300C bio je hit u Nemackoj! Preplavio je ulice, svi su se okretali za njim! To je pravi „born in USA“ auto, veliki i snazan, sa americkim dizajnom! Vrhunac je bila kombinacija karavan sa V8 motorom – izgledao je jos veci i mocniji! Uzalud su nemacki mediji na sva zvona zvonili „zastarela Mercedesova platforma!“ – nije vredelo, publika je bila njime odusevljena! Slicnost sa Bentlijem? To mogu samo pakosnici da kazu! Krajsler bi ucinio pametnu stvar kada bi na istoj platformi napravio kupe i od njega kabrio!