1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Golfov mlađi brat
AR pijaca klasika: Golfov mlađi brat

AR pijaca klasika: Golfov mlađi brat

954
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Jetta svakako nije ostvarila dostizanje onog kultnog statusa u kakvom uživa Golf. Ovaj automobil je nastao isključivo zbog potreba američkog tržišta, gde je limuzinski stil uvek bio značajno popularniji nego hečbekovski koji je viđen kod Golfa. Ali, to ne znači da i Jetta nije imala svoj identitet.

Viđeno je sedam generacija i dan-danas se veoma uspešno prodaje u Kini, gde je takođe zaseban brend, ali njegovo najbitnije tržište su uvek bile Sjedinjene Američke Države.


Za našu priču je najbitnija četvrta generacija i debitovala je 1999. godine. Na glavnim tržištima se proizvodila do 2004. godine, ali u nekim državama, kao recimo u Meksiku, proizvodnja će se odvijati dodatnih deset godina. Volkswagen je tada preimenovao ovaj model u Bora, ali su Jenkiji zadržali ono „Jetta“ baš zbog velike popularnosti.

Baš je tada preko bare eksplodirala prodaja i to tokom spomenutih pet godina proizvodnje je isporučeno fantastičnih 775.389 primeraka. Takva brojka nije bila jednako impresivna kao ona kod recimo Toyote Corolle ili Honde Civic, ali je do tog momenta bila najveća u Jettinoj istoriji.

O Jetti četvrte generacije verovatno ne bismo ni gubili vreme u pisanju, pošto po većini karakteristika nije zanimljiv automobil svima onima kojima „benzin teče kroz vene“. Ali nemački gigant je u ponudi imao i fantastične verzije nazvane VR5 i VR6 sa pet, odnosno šest cilindara ispod haube.

Za ovu priču je najbitniji VR6 i bio je deo ponude od 1999. do 2004. godine. Originalno je razvijao 177 konjskih snaga iz radne zapremine od 2,8 litara, da bi snaga zatim povećana na 201 „grlo“, što je obezbeđeno 2001. godine. Nudio se sa izborom šestostepenog manuelnog i četvorostepenog automatskog menjača.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 6,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 234 km/h. Početna cena je iznosila 22.950 američkih dolara ili 38.700 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2002. godine i trenutno se nalazi u gradu Kempbel unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao oko 130 hiljada kilometara i stiže u paketu opreme GLX. Nažalost, nema poželjniji manuelni menjač već samo četvorostepeni automatik (što i nije iznenađenje kada znamo da je namenjen američkom tržištu), ali je bogato opremljen.

Pričamo o 17-inčnim felnama, grejačima u sedištima, šiberu, automatskom klima uređaju i o još mnogo toga. Većina spomenute opreme nije bila dostupna kod konkurencije pre dvadeset i kusur godina, ali je Volkswagen morao da opravda visoku cenu. Ovaj konkretni primerak je proveo celu „karijeru“ u Kaliforniji, što znači da je limarija u besprekornom stanju.


Aukcija je donela 24 ponude, a najviša je iznosila 4.900 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(954)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments