1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan Pathfinder sa samo 1.245 km na satu
AR pijaca klasika: Nissan Pathfinder sa samo 1.245 km na satu

AR pijaca klasika: Nissan Pathfinder sa samo 1.245 km na satu

985
6
Podelite sa prijateljima:

Japanski terenci iz osamdesetih godina prošlog veka imaju reputaciju da su uništivi. Pričamo o modelima kao što su Toyota 4Runner ili Honda Passport, gde je dovoljno da ih redovno održavate i služiće vas dok ste živi, pod uslovom da ih naravno prvo ne pojede korozija. Jedan od predstavnika takve spomenute japanske škole je i Nissan Pathfinder.

Originalno je debitovao 1985. godine, u želji da zameni nekadašnje terence pod značkom Datsuna, a tokom godina će biti poznat i pod imenima Terrano i Terramax.

U početku je bio dostupan samo u konfiguraciji sa dvoje vrata dok će ona sa četvoro vrata debitovati četiri godine kasnije. Istu platformu i kabinu je delio i pikap kamionet pod imenom Hardbody Truck.

Iako je Pathfinder bio globalni model i prodavao se širom sveta, Nissan ga je originalno razvio konkretno zbog Jenkija. Štaviše, razvila ga je Nissanova američka divizija, a stilista je takođe bio iz ove države. Ovaj period je doneo mnoštvo kompaktnih terenaca „preko bare“, a dominirali su Ford Bronco II, Chevrolet S10 Blazer i Jeep Cherokee.

Pathfinder nije ostvario baš zapažen uspeh na tržištu, ali je opet pružao solidnu kombinaciju robusnog stila, terenskih mogućnosti, prostora i pouzdanosti. Vrhunac njegove ponude je činio 3,0-litarski benzinac sa šest cilindara i 143 konjske snage. Standardan menjač je bio petostepeni manuelni, ali se većina kupaca odlučila za četvorostepeni „automatik“. Snaga se inače prenosila na zadnje ili na sva četiri točka.

Proizvodnja prve generacije će trajati do 1995. godine na domaćem tržištu, u Evropi i SAD, nakon čega je licencu kupila jedna firma iz Indonezije i nastavila je s proizvodnjom još jedanaest godina.

Ne možemo reći da nam je Pathfinder ikada bio nešto preterano zanimljiv, ali priču o vozilu sa priloženih fotografija smo morali da napišemo. Razlog leži u tom što je od 1989. godine do danas prešao tek 1.245 kilometra i praktično je nov.

Takođe je ona najpoželjnija konfiguracija, s dvoje vrata, pogonom na sva četiri točka, motorom sa šest cilindara i manuelnim menjačem. U fabričkom izdanju je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 11,4 sekundi uz maksimalnu brzinu od 175 km/h. Spomenućemo da je ovakvo zadovoljstvo kao novo koštalo 18.499 američkih dolara ili 45.030 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Pathfinder se nalazi u gradu Sanbari unutar američke savezne države Pensilvanije. U oglasu se ne navodi zašto je kilometraža toliko mala, pa čak ni ko je bio prvi vlasnik. Štaviše, takozvani „CarFax“, preko kojeg je moguće proveriti istoriju svakog vozila na američkom tržištu, nema informacije o njemu u periodu od 1989. do 1998. godine. Neće nas iznenaditi ako je bio model za promocije i korišćen samo da mu se javnost divi sa distance.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najviša od sedamnaest ponuda iznosi 29 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(985)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao klinac sam „slinio“ za ovim „čudom“, a kasnije još više za verzijom sa četvoro vrata.

BB

Eto kupuj… Imaš priliku da ostvariš dječačke snove 😀

I meni je bio cool (iako taj izraz tada nije imao nikakvo značenje 😜)

moron

Čini mi se, fudbalski stadion ne bio bio dovoljan da na njega parkiram sve automobile koji su me u nekoj fazi moga života zaista fascinirali 😊

s mile

jes vala, spisak je podugačak

bivši ljubitelj francuza

Privatno ga posedovao Martin Česenj, čime je na mojoj listi bio najatraktivniji od svih tih off-roadera tog vremena. Ali ne samo zato, svidjali mi se i ovi maleni prozori u 3d varijanti i skrivene brave u zadnjim vratima na 5d, koje je kasnije Walter de Silva primenio na Alfi 156 pa je ceo svet balavio na njih i pričao o njegovoj genijalnosti. Imao ovaj Terrano neki šmek.

Honda Passport – baš me nasmeja!!! Zašto ne napisa Opel Frontera? A u stvari pričamo o nečemu što je originalno Isuzu MU/Rodeo sa različitim imenima.

moron

Martin Česenj mu je radio i test, u Auto magazinu, ako ne grešim ?