1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj jedne ere: poslednji Audi R8 je sišao sa proizvodne trake
Kraj jedne ere: poslednji Audi R8 je sišao sa proizvodne trake
3

Kraj jedne ere: poslednji Audi R8 je sišao sa proizvodne trake

585
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja sportskog automobila Audi R8 sa dvoja vrata počela je 2007. godine. „Vrući” model je menjao generaciju samo jednom, 2015, iste godine kad je se desio dizelgejt.

U jesen prethodne godine se saznalo da će „er osmica” završiti karijeru 2023. godine. Inače, malo kasnije nemački proizvođač je predstavio oproštajnu verziju superautomobila. Kako se ispostavilo, datum penzionisanja dvovratnog sportiste je pomeren na prvi kvartal 2024. godine.

Sada je istorija Audija R8 zvanično završena: poslednji primerak modela sišao je sa proizvodne trake fabrike Audi Böllinger Höfe (Nekarsulm, Nemačka), prenosi Top Gear. Prema njihovom pisanju, ulogu poslednjeg je odigrao kupe R8 V10 Performance Quattro Edition u žutoj boji Vegas Yellow; ovaj automobil je dobio bronzane točkove, kao i dekorativne elemente od ugljeničnih vlakana.

Poznato je da će poslednji sportski automobil Audi R8 koji će sići ​​sa proizvodne trake zauzeti svoje mesto u muzeju brenda; zauvek će ostati utisnut u istoriji. Treba imati na umu da je kraj za ovaj model morao da bude odložen na proizvodnoj traci zbog činjenice da su saloni dobili mnogo narudžbi za njega nakon što je kompanija objavila svoje planove za R8.

Treba napomenuti i da je globalna prodaja Audija R8 u kupe i „spajder“ verziji u 2023. godini iznosila 1.591 jedinicu, što je skoro 50% više nego godinu dana ranije. Najbolja godina za ovaj sportski automobil u protekloj deceniji bila je 2017: tada su kupci pazarili 3.068 primeraka.

Audi je ranije napomenuo da kompanija nastavlja da prati svoju „zelenu“ strategiju. Podsetimo, prema planu, R8 neće imati direktnog naslednika. Istovremeno, „prstenasti“ brend namerava da u budućnosti objavi neku vrstu naslednika sportskog automobila: on će imati potpuno električnu tehnologiju i, najverovatnije, drugačije ime. Očekuje se da će biti predstavljen 2025. godine.

Za sada nema zvaničnih podataka o sili kojom raspolaže naslednik Audija R8. Prema preliminarnim podacima, takav sportski automobil bi mogao da bude zasnovan na platformi SSP Sport sa baterijom koja se nalazi u podu; druga opcija uključuje „kolca“ na kojima će se zasnivati „zeleni“ Porsche 718 – sa vertikalno orijentisanom baterijom koja se nalazi iza leđa vozača i suvozača.

AutoRepublika

(585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovaj zadnji model izgleda mnogo gore nego prvobitni R8.To je slučaj kad se redizajn radi samo radi mode a ne da esteski unaprijedi izgled.Ista svar je i u unutrašnjosti.Paleta motora od V10 do V8 je bila malo siromašna.Falio je tu V6 3.0. biturbo, pa zatim R5 2.5 turbo i R4 2.0 turbo samo sa zadnjim pogonom za dvije poslednje verzije.To bi značajno spustilo cijenu, povećalo prodaju i dovelo ga u rang Porše Kajmana.

Mickey Mouse

Naprotiv!!! Sve pohvale za Audi sto nije jurio brojke i nudio R8 sa V6 3.0 biturbo, R5 2.5 turbo i R4 2.0 turbo. Ovakav kakav je, on sa proizvodnih traka ide pravo u legende.

Matija

R8 nikada mi se nije svidjao. Uzrok je dizajn, pokusaj da se forma Audijevih limuzina primeni kod jednog supersportskog vozila! Proporcije su neprijatne, lici na jazavicara. 🙂

Pozicija baterije u sportskom automobilu: baterija ispod poda podigla bi vozaca za 10 cm i ceo auto bi za taliko bio visi – visina bi izasla na min. 130 cm. Optimalno mesto za bateriju je centralno izmedju vozaca i zadnje osovine, tamo gde je nekada bio gorivni motor. Porsche se vec odlucio za tu poziciju.