1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Audi potvrdio ulazak u šampionat Formule 1
Audi potvrdio ulazak u šampionat Formule 1
0

Audi potvrdio ulazak u šampionat Formule 1

651
0
Podelite sa prijateljima:

Približava nam se Velika nagrada Belgije, koja se vozi u nedelju na stazi Circuit de Spa-Frankcorchamps, a ove godine će biti u centru pažnje iz više od jednog razloga. Veliko je pitanje da li će Serhio Perez i Šarl Lekler uspeti da prekinu dominaciju šampiona Maksa Ferštapena, koji je slavio već osam puta ove sezone, ali ove godine glavna vest je povratak Audija u Formulu 1.

Dugo se spekulisalo da li će Audi ili Porsche biti naredno veliko ime u najbržem svetskom cirkusu, a Audi će nam u nedelju premijerno pokazati svoj novi bolid.


Do prve zvanične trke za nemački tim ćemo morati da čekamo još dugo vremena. Audi nam kaže da će se to desiti tek 2026. godine, ali da će se čekanje baš isplatiti pošto je „trkanje u krvi Audija“.

Kompanija je prethodnih godina najviše vremena posvetila takmičenju u šampionatima izdržljivosti i to sa dosta uspeha, a u naredne četiri godine bi trebalo da debituju nova pravila u Formuli 1 koja bi omogućila nemačkom gigantu da bude ravnopravan takmičar.

Spomenuta nova pravila se odnose na novu generaciju motora, koji će nastaviti da budu sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, ali bi trebalo da imaju nultu emisiju izduvnih gasova. Čelnici smatraju da će u tome uspeti zahvaljujući korišćenju biogoriva kao i dodavanjem novih električnih motora.

Krajnji rezultat bi trebalo da bude oko hiljadu konjskih snaga u poređenju sa 850 „grla“ sa koliko se današnji turbobenzinci sa šest cilindara mogu pohvaliti. Mediji spekulišu da nemački proizvođač vozila takođe planira da iskoriti Formulu 1 za testiranje nove i napredne tehnologije koja bi se kasnije koristila i na drumskim automobilima.

Audi nam kaže da je ovo prvi put posle više od deset godina da neki motor proizveden u Nemačkoj pokreće bolid Formule 1.

Na pitanje ko će nemačkom timu biti partner, čelnici još uvek nisu spremni da pruže kredibilan odgovor. Ranije se spominjalo da bi to mogao da bude Sauber, nakon što su propali pregovori sa McLarenom, posebno zato što je Alfa Romeo najavila da će prekinuti saradnju sa švajcarskim timom nakon 2023. godine.

Audi se ne zadovoljava samo najavom nastupa u Formuli 1 već ćemo ga ponovo videti u Svetskom šampionatu izdržljivosti, i to u novoj prototip kategoriji LMDh.

AutoRepublika

(651)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments