1. Home
  2. Vesti
  3. Niki Lauda je predlagao Fordu kako da učini model GT boljim
Niki Lauda je predlagao Fordu kako da učini model GT boljim

Niki Lauda je predlagao Fordu kako da učini model GT boljim

331
0
Podelite sa prijateljima:

Moderni Ford GT, koji se proizvodio 2005. i 2006. godine, je jedan od najvećih velikana američke automobilske industrije. Sa prelepim retro dizajnom i moćnim V8 agregatom sa preko 550 konjskih snaga, GT se proslavio preko noći i u dve godine proizvodnje privukao preko 4.000 kupaca i pored izuzetno visoke cene od 140.000 američkih dolara.

Jedan od primeraka je nedavno završio na testu čuvenog komičara i kolekcionara automobila Džeja Lenaa, a gost emisije je bio Kamilo Pardo, dizajner odgovoran za stil ovog velikana. U intervjuu Pardo je otkrio neke detalje koji ranije nisu bili poznati javnosti.

To se pre svega odnosi na podatak da je legendarni vozač Formule 1, Niki Lauda bio jedan od savetnika u razvoju. U navedenom periodu nekadašnji profesionalni vozač iz Austrije je komandovao Jaguarom u timu Formula 1 šampiona, a britanska marka se nalazila pod upravom Forda. To je omogućilo Laudi da dobije rani pristup prototipu i kaže svoje mišljenje.

Prvi savet Austrijanca je bio onaj da bi GT trebao da pruža polugice menjača na volanu. On je smatrao da su one budućnost ne samo u segmentu superautomobila već i pristupašnih proizvoda, a Ferrari je nudio sličnu tehnologiju već godinama unazad. Ford je odbio ovaj predlog pa je GT pružao standardni šestostepeni manuelni menjač i sudeći prema ekspertima, proizvođač je doneo ispravnu odluku.

Lauda je imao zamerke i na račun bočnih otvora za koje je izjavio da “izgledaju kao sra..e“, ali Amerikanci nisu ozbiljno razmotrili ni ovu opciju.

Za kraj, Pardo kaže da je Ford razmatrao i motor u konfiguraciji sa deset cilindara. Za njega se postarao Kris Tiodor, a ovaj inženjer je pre toga bio zaposlen u Chrysler korporaciji tokom razvoja Dodge Vipera.

Tiodor je doneo svoje iskustvo u Ford i vredno radio na 6,8-litarskom V10 agregatu preuzetom iz SuperDuty pikapa. Međutim, tim je imao samo 15 meseci da od koncepta spremi serijski model pa je pažnja usmerena prema manjem 5,4-litarskom V8 motoru. I on je imao poreklo iz pikapa, ali se takođe ugrađivao i specijalne verzije Mustanga kao što je Cobra R.

Nakon prerada i većeg kompresora, snaga je porasla na više od 500 “konja“ što je bilo u samom rangu sa rivalima. To je omogućilo GT-u da ubrza do 100 km/h za 3,8 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 330 km/h.

AutoRepublika

(331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments