1. Home
  2. Vesti
  3. Ne, Mercedes ne odbacuje električne automobile
Ne, Mercedes ne odbacuje električne automobile
3

Ne, Mercedes ne odbacuje električne automobile

154
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedes će sledeće godine lansirati novu seriju električnih automobila i ta klasa će poneti indeks CLA. To podrazumeva potpuno novu generaciju električnih automobila, sa fokusom na oblasti poput izuzetno niske potrošnje i brzog punjenja. Istovremeno, na društvenim mrežama se šire lažne informacije o tome kako je navodno „Mercedes obustavio ulaganje u električne automobile”.

To očigledno nije tačno. Mercedes bi tek trebalo da pređe na električni pogon, ali su preambiciozno postavljeni ciljevi sada odloženi. Totalno nerealno je bilo da se ostvari plan koji je predviđao da polovina svih automobila koje trokraka zvezda bude prodavala u 2025. bude elektrifikovana. Sada se, umesto inicjalnog vremenskog okvira, ispunjenje ovih očekivanja pomera na 2030. godinu.

Mercedes je prošle godine zabeležio učešće električnih automobila u prodajnom miksu od svega 11%, što je ostvareno uz rast prodaje četvorotočkaša iz te kategorije od 73%. Kada se na plasman elektromobila doda i realizacija hibridnih vozila, procenat raste na 19.

„Mercedes-Benz je tokom 2023. godine isporučio za 73% više električnih automobila no lani, pa smo tu napredovali. Ali, ne mislim da se mogu izvlačiti nedvosmisleni zaključci. Na putu smo ka svetu bez ugljeničnih emisija u ovom segmentu, ali će za tako nešto biti potrebne mnoge godine“, kaže Ola Kelenijus za Dagens Industri.

Mercedes će shodno tome nastaviti da se menja i da ulaže u električne automobile. Uprkos svemu, u mnogim krugovima je odlučeno da će ubuduće biti zabranjena prodaja novih automobila pokretanih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Dakle, svi proizvođači automobila, uključujući tu i Mercedes, jesu prinuđeni da lansiraju atraktivne alternative kako bi zadržali tržišni udeo i u budućnosti.

Štutgartska kompanija je kroz konceptni Vision EQXX pokazala koliko je daleko stigla u razvoju potpuno nove generacije električnih automobila sa posebnim fokusom na efikasnost. S baterijom kapaciteta koji je skromniji od 100 kWh, ovaj koncept može da prevali preko hiljadu kilometara s jednim punjenjem.

Mercedes će preneti znanje i iskustvo stečeno tokom razvoja tog koncepta u buduće električne automobile, kao što je ilustrovano konceptom s indeksom CLA. Ovde će Mercedes nuditi električne automobile sa dometom od oko 750 kilometara, sve uz „baterije relativno skromnog kapaciteta”.

Švapski entitet ima za cilj da ponudi sedan sa prosečnom potrošnjom od 12 kWh na 100 prevaljenih kilometara. Dodajte tome novu modernu tehnologiju baterija bez kobalta, kao i platformu od 800 volti sa mogućnošću brzog punjenja sa efektima do 250 kW – i dobićemo električni automobil koji će takođe biti odličan na dugim putovanjima.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Mercedes napusta e-automobile“?! I da hoce ne moze, jer u pozadini diriguje Geely! 🙂 Mercedes se sudario sa drugim problemom, o kome smo vec ovde razgovarali – to su njegove vrhunske limuzine EQE i EQS, elektricari klase E i S. Problem je sto publika nije prihvatila njihov dizajn, koji sa tradicijom Mercedesa nema nikakve veza.

Bungi

Tačno tako.Trebalo je samo da elektro pogon prilagode za upotrebu u S klasi a oni napravili skalameriju.Živa propast.

Matija

Tacno! Kada je problem plasmana EQE i EQS konstatovan, pocele su analize sa svih strana. Posle izvesnog vremena marketing strucnjaci su zakljucili da sa prelaskom na e-automobile kupci ne zele radikalno novi dizajn! BMW je otkrio ovaj princip davno pre Mercedesa i njegovi e-automobili su vrlo slicni klasicnim, cak dele iste platforme!