1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rejuvenirana Mazda BT-50
Rejuvenirana Mazda BT-50
1

Rejuvenirana Mazda BT-50

137
1
Podelite sa prijateljima:

Kamionet naširoko voljene japanskoeg marke je u postupku restilizacije malo izmenjen, dok mu je ugrađena oprema sada poželjnija. Ono što je ostalo kako je bilo i ranije, to je da je model dostupan sa izborom od dva turbodizela.

Aktuelna generacija Mazde BT-50-a kao pikap kamionet s ramom (šasija na koju je nakačena školjka) je debitovala 2020. godine. Ovaj automobil je nekada bio klon Forda Rangera (T6), da bi se potom pretvorio u prerušeni Isuzu D-Max. Kamionet Isuzua je modernizovan krajem prošle godine, a sada je na red došao i model Mazde.

Osveženi BT-50 je premijerno prikazan na prelepom Tajlandu, jer se tamo nalazi glavna lokacija za proizvodnju oba japanska pikapa. Inače, Mazdin adut nije nešto tražen na tajlandskom tržištu. Prema navodima lokalnih medija, je prodato samo 834 jedinica (-45%) u 2023. godini, dok je Isuzu D-Max lider u segmentu, što podrazumeva realizaciju od 115.499 jedinica uz pad popularnosti od 34 %.

Mazda BT-50 je ažurirana u mnogo skromnijem od onog koji je implementiran kod rođaka, barem na Tajlandu. Prednji branik je retuširan, dok maska hladnjaka sada ima crni okvir umesto hromiranog. Paleta raspoloživih boja karoserije je takođe proširena, a pojavili su se i 18-inčni naplaci novorazvijenog dizajna. Elem, za ovaj pikap kamionet možete izabrati i opciono pakovanje po imenu Black Thunder, a taj će doneti sjajni crni dekor spolja.

Unutrašnjost krase različiti materijali koji se upotrebljavaju za završnu obradu. Pored toga, BT-50 je dobio novi osnovni ekran za praćenje postavki multimedijalnog sistema, iako je taj i dalje s dijagonalom od 7 inča. Napomenućemo da skuplje verzije imaju ekran osetljiv na dodir od 9 inča.

Lista opreme tajlandskog kamioneta dopunjena je prilagodljivim tempomatom (ranije je postojalo obično rešenje u ovoj oblasti). Model takođe poseduje i šest vazdušnih jastuka, kameru za pogled pri vožnji unazad, sisteme za automatsko kočenje u kritičnim situacijama, pomoć u težnji vozača da ostane unutar saobraćajne trake, a tu je i sistem za praćenje zbivanja u takozvanom mrtvom uglu.

Paleta ovog novajlje je na Tajlandu značajno sužena, pri čemu ne govorimo samo o nivoima opredeljene opreme. Naime, Mazda BT-50 sa kabinom u kojoj je samo jedan red za sedenje više nije dostupna.

Osveženi pikap se nudi sa jednoiporednom ili pak dvorednom kabinom. Ali, poželjniiji trolitarski turbodizel sa 190 konjskih snaga se sada može izabrati za automobile sa bilo kojom opcijom kabine, pa čak i sa pogonom na zadnje točkove – ranije je takav motor imala samo vrhunska Mazda BT-50 sa četvoro vrata i s pogonom na sva četiri točka. „Jednostavni“ pikapi sa pogonom na zadnje točkove i dalje imaju mogućnost posedovanja 1,9-litarskog turbodizela koji isporučuje 150 konjskih snaga. Što se transmisije tiče, tu su šestostepeni manuelni ili automatski menjač.

Za ažurirani BT-50 na Tajlandu traže 752.000 – 1.272.000 bata, što je ekvivalentno sumama od približno 19,2 do 32,5 hiljada evra, po trenutnom kursu koji zna samo Google :). Kasnije će se modernizovani pikap pojaviti i u drugim zemljama jugoistočne Azije, kao i u Australiji. I vredi reći da je moguće da će na drugim tržištima program restilzacije biti modifikovan u odnosu na ovde opisan.

Zgodno je mesto da podsetimo da je sestrinski Isuzu D-Max bio gost u medijima, pa i kod nas, jer je najavljeno skoro lansiranje električne verzije. Ipak, takva ideja još nije došla do mozgova nadležnih u Mazdi, ili možda i jeste, ali su je odbacili. Za sada…

AutoRepublika

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kada bih sebi trazio pikap onda bi to bio neki grubijan koji moze na teren a ne limuzina sa tovarnim sandukom. Zakjlucak – nije los ali nije moj tip. 🙂