1. Home
  2. Prezentacije
  3. „Brzi Buzzi“
„Brzi Buzzi“
2

„Brzi Buzzi“

69
2
Podelite sa prijateljima:

Volksvagen koristi indeks GTX kako bi označio najmoćnije verzije električnih vozila, onih koje su zamišljene da vozaču donesu najviše radosti. Prvi modeli iz ove linije su nastupili pre tri godine bili su to srodni krosoveri ID.4 GTX i ID.5 GTX. Pride, nedavno su im se pridružili baterijski heč i karavno. Mislimo na ID.3 GTX i ID.7 GTX Tourer. Elem, sada je spreman peti model iz ove lude serije.

Pred nama je električni minivan iz porodice Volksvagena, i nosiće naziv ID. Buzz GTX. Viđaćemo ga u standardnoj, ali i u verziji s dužim međuosovinskim rastojanjem.

Snažni električni kombi je dobio agresorsku spoljašnost sličnu ostalim predstavnicima plemena GTX-a. Na primer, tu je novi prednji branik sa rešetkom vazdušnog kanala velike maske „hladnjaka“ i svetlima za vožnju izdeljenim u dva segmenta.

Međutim, na krmi je sve isto, pri čemu nije zgoreg podsetiti da pravo na dvobojnu školjku imaju i one obične, civilne verzije. Istina, GTX nudi ekskluzivnu crvenu boju Cherry (u našem narodu poznatu kao „trula višnja“) i to u kombinaciji sa srebrnom (Mono) koja je aplicirana na gornji deo kombija. Standardni točkovi su oni koji poseduju felne od 20 inča, ali uz dodatnu naknadu možete naručiti naplatke od 21 inča. Raspoložive su jedinice u dva različita stila.

Unutrašnjost GTX-a je osmišljena u crnim tonovima, za razliku od svetle unutrašnjosti civilnih kombija, plus je bogato ukrašena crvenim akcentima i štepom ljubičasto-crvenim koncema. Središnji delovi presvlake sedišta su izvedeni od mikrovlakana sa dijamantskim uzorkom.

Kabina može imati od pet do sedam sedišta: treći red je opcija za verziju sa dugim međuosovinskim rastojanjem. Naravno, minivan je spreman da se pohvali najširim zamislivim mogućnostima transformacije, a zapremina prtljažnika verzije sa dugim međuosovinskim rastojanjem dostiže celih 2.469 litara.

Glavna tehnička karakteristika novog modela iz porodice ID stiže u vidu pogona na sva četiri kraja karoserije, a koji nije dostupan u redovnim, onim običnim verzijama. Motori su ovde isti kao oni koji pogone karavan po imenu ID.7 GTX Tourer. To dakle znači da je agregat napred u stanju da odbaci 109 konjskih snaga, dok zadnji dodaje 286 „konjića“. Ukupna moć ovog dueta je takođe ograničena na 340 konjskih snaga. Tipski, testni sprint do „stotke“ traje istih 6,5 sekundi, nezavisno od toga da li pričamo o kratkim ili dugačkim minivanovima.

U ovom slučaju, modifikacija produženog međuosovinskog rastojanja ne krasi samo veća ukupna dužina, već i teža trakciona baterija, koja nudi kapacitet od 86 kWh u odnosu na 79 kWh za standardnu verziju. Obe baterije se mogu napuniti od 20 do 80% za manje od pola sata korišćenjem brzog punjenja do 200 kW.

„Sporedni“ efekat pogona na sva četiri točka i moćnih elektromotora je odslikan kroz primetno poboljšane mogućnosti vuče prikolice. Naime, ID s kratkim međuosovinskim rastojanjem, Buzz GTX može da potegne prikolicu težine do 1.800 kilograma (što je plus od 800 kg), dok ID s produženim međuosovinskim rastojanjem može da povuče prikolicu težine do 1.600 kg (plus 600 kg).

Evropski kupci će moći da naruče Volkswagen ID. Buzz GTX jer će isti biti pušten u prodaju ovog leta, kada će ujedno biti poznate i cene. S isporukama komercijalnih vozila bi prema najavama trebalo da se krene u drugoj polovini godine. Zanimljivo je da je za tržište Severne Amerike pripremljena i moćna verzija električnog kombija sa pogonom na sve točkove, ali bez sportskog ambijenta i pločica s natpisima GTX. Pojedinosti o ovoj modifikaciji će biti poznate u nekom kasnijem trenutku.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vozilo ovakvih dimenzija i performansi namenjeno je dugim i brzim putovanjima. Ako se tome doda vuca prikolice, na primer camac, onda bi za tu svrhu povecan kapacitet baterije i te kako dobrodosao, 100 kWh na primer. Kamper prikolicu namerno nisam prozvao jer bi VW bus obavezno morao da ima kamper varijantu.

Nik900

Meni licno ovaj kombi predobro izgleda u bilo kojoj konfiguraciji, prosle godine sam ga na bgd sajmu gledao , jedino sto kosta ko omanji stan …