1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Exeed AtlantiX debitovao u novoj fabrici
Krosover Exeed AtlantiX debitovao u novoj fabrici
2

Krosover Exeed AtlantiX debitovao u novoj fabrici

167
2
Podelite sa prijateljima:

Chery je upriličio neobičnu premijeru u Kini. Po planu je bilo zamišljeno da glavna zvezda događaja koji je organizovan bude koneptualni krosover pod značkom vazalnog brenda Exeed, ali je jednako zanimljivo bilo, da ne kažemo da je od SUV-a šou ukralo samo mesto svečanosti, a to je bila nova fabrika izgrađena za dve godinu gradu Kvingdao, a koja nosi ime Chery Automobile Qingdao. S gradnjom se počelo u septembru 2020. godine, a iako nisu sva postrojenja u potpunosti opremljena, ne treba sumnjati da će već sledećeg meseca biti, kako obećaše Kinezi. 

Proizvodni kompleks raspolaže kapacitetom od 200 hiljada jedinica na godišnjoj osnovi. Da bi ovaj san postao deo stvarnosti, kompanija Chery je morala da izdvoji 13 milijardi kineskih juana, odnosno oko 1,9 milijardi evra „u našem novcu“ izraženo. Investicija se odnosi na pogone za oblikovanje panela karoserije, linija za zavarivanje gde je montirano čak 350 robota, linija za farbanje sa 78 robota, i hala za montažu.

Početak masovne proizvodnje u novoj fabrici je zakazan za 18. novembar, dok će prvi model koji će sići s proizvodnih traka biti krosover kodne oznake Exeed M38T. Do sada je predstavljen samo prvi model sa karoserijom koja je prošla sve zavarivačke operacije, ali se slika krosovera pojavila na globalnoj mreži još pre par nedelja.

Ipak, konceptno vozilo koje je debi imalo u novom proizvodnom kompleksu je dalo odličnu ideju na temu očekivanja od serijskog modela, onda kada se konačno „zaukće“ u manufakturi.

SUV Exeed AtlantiX je postao pravi promoter novog stilskog izraza marke Exeed. Serijska varijanta krosovera će se razlikovati u odnosu na prikazani prototip uglavnom po tome što će dobiti neka više konvencionalna rešenja, poput jednostavnijih vrata i rasvete, ali će silueta vozila ostati ista, baš kao i oblik karoserije.

Exeed AtlantiX je malo veći nego što je to aktuelni i 4,8 metara dugi krosover znan pod imenom Exeed TXL.

Unutrašnjost novog izložbenog četvorotočkaša je i dalje konceptualna do kraja – sa četiri luksuzne fotelje i masivnim centralnim tunelom ne obećava da će biti ponovljena i u „alternativi za narodne mase“. Sa serijskim krosoverom će sve biti mnogo, mnogo jednostavnije.

Dizajn frontalnog panela u celini će opstati, ali umesto jednog displeja dijagonale 24,6 inča biće instalirana dva odvojena ekrana od po 12,3 inča u dijagonalnom pravcu. Multimedijalni sistem će promovisati 5G komunikaciju i funkciju bežičnog ažuriranja softvera.

Nema nikakve priče o tehnici koja je implementirana pri izradi koncepta (ako je ikakva). Ali, poznato je da će serijski Exeed M38T imati dvolitarski turbo motor sa maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm, klasični osmostepeni „automatik“ (trenutni veliki Exeedovi puleni su opremljeni preselektivnim „robotizovanim transmisijama“), pogon na sva četiri točka. i adaptivno, prilagodljivo vešanje. A kasnije će postati dostupni i hibridi koji se mogu dopunjavati iz spoljnog izvora.

Premijera serijskog krosovera održaće se krajem ove godine, a sledeće godine Chery namerava da ovaj model dobaci i do ruskih kupaca.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn – u celini nije lose, ima originalnih detalja a ima i detalja koje bih rado popravio. S moje strane jedinu pravu zamerku uputio bih suvise visokom „struku“ vozila – u pogledu sa strane to je visina od donje ivice karoserije do donje ivice stakala. Da ima malo tanji struk izgledao bi sportskije, ovako ostavlja utisak tezine. Osim toga kritiku zasluzuje prednja povrsina koja je velika i potpuno prazna! Tu bi trebalo da se nalazi neka karakteristicna maska, nesto sto automobilu daje lice. I da razbije ovu monotoniju. Enterijer – Kinezi ocigledno vole svetle boje u enterijeru, vrlo cesto kombinuju… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Ka pomislio evo konačno Kia Xceed napravila bolji auto nego što su pričali prije meki dan kad ono kinez original sa trešnjam na vrhu torte…