1. Home
  2. Prezentacije
  3. Malena Toyota C + pod predstavljena u domovini
Malena Toyota C + pod predstavljena u domovini
0

Malena Toyota C + pod predstavljena u domovini

255
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota se početkom ovog stoleća uveliko oslanjala na hibride, otvoreno gajeći simpatije i prema vodoničnim automobilima, uz istovremeno zapostavljanje razvoja baterijskih pogonskih sklopova koji se zasnivaju isključivo na radu elektromotora. Međutim, rukovodstvo japanskog džina se sastalo ponovo i kao posledica razmenjenih, da ne kažemo „ukrštenih reči“, revidirana je strategija i najavljen je desant na zapostavljen pravac razvoja industrije.

Trenutno je cela familija baterijskih putničih automobila i krosovera u razvoju, ali moraće malo da pričekaju. U međuvremenu, s lanca je pušten probni balon, što će reći da je pred nama kompaktan gradski automobil Toyota C + pod.

U pitanju je serijska verzija prošlogodišnjeg koncepta Toyota Ultra-compact, i možemo konstatovati da se varijanta namenjena masovnoj proizvodnji jedva razlikuje od tada prikazane studije.

Mališan je dug 2.490 milimetara, dok je visok „kao pravi“ – 1.550 milimetara. Tako azijski heč praktično kopira gabarite Smarta prve generacije, iako je jasno da je širina Toyotice značajno inferiornija, pa umesto 1.510 mm koliki je bio ovaj parametar na nemčakom vozilu, na japanskom takmacu je 1.290 mm.

Ova Toyota se okreće na petoparcu (prečnika 3,9 metara). Karoserija poseduje osnovu od čelika, ali su ostali paneli izrađeni od plastike. Sva rasveta je utemeljena na diodama, dok su točkovi u prečniku trinaestoinčni.

U ovom slučaju imamo kabinu koja nudi smeštaj za dvoje putnika. Sedišta su raspoređena na tradicionalan način, uz odsustvo bilo kakvih podvarijanti. Tako da, teško da će C + pod biti prikladno prevozno sredstvo za dugajlije.

Umesto instrument table, tu je jednobojni displej i set kontrolnih lampica. Pored toga, ni prozori nisu u nekoj „gospodskoj“ varijanti, već se staklima manipuliše manuelnim putem.

Uvodni mališan ne nudi grejana sedišta, pa ni klimatizovano kabinu. Toyota će vam isporučiti bazični C + pod čak i bez sistema za provetravanje enterijera. Na mestu gde se obično nalaze otvori za ventilaciju, pozicionirani su utikači.

Za sve pobrojano, a što u osnovnom izvođenju nedostaje, mora se dodatno zavući ruka u džep. Ipak, na listi osnovne opreme se nalazi grejano vetrobransko staklo kao i autonomno kočenje u kritičnim situacijama. Ko poželi da doplati, dobiće i šuko utičnicu s mogućnošću da se prikači uređaj koji konzumira ne više od 1.500 vati električne energije.

Električni motor je pričvršćen na zadnjoj osovinei i nudi samo od 3,5 do 12,5 konjskih snaga, uz 56 Nm obrtnog momenta. Litijum-jonska trakciona baterija je locirana ispod poda putničke kabine, a kapacitet joj je 9,06 kWh. Na punjaču od 100 volti, 6 ampera (koliko krasi japansku elektroenergetsku mrežu, ako smo dobro razumeli), baterija se dopunjuje za 16 časova, dok je na mreži od 200 volti 16 amperi, za takvu operaciju neophodno pet časova.

Masa praznog četvorotčkaša s troje vrata iznosi svega 670 do 690 kilograma, zavisno od instalirane opreme. Šasija je jednostavna sa spiralnim oprugama, Mekferson rešenjem na prednjoj osovini i krutom nazad. Na prednjim točkovima su montirane disk kočnice, dok su nazad starovremenski doboši, mada s obzirom na činjenicu da se radi o elektropokretanom četvorotočkašu, ne sumnjamo da je kočni sistem više nego adekvatan.

Konstruktor tvrdi da C + pod ubrzava do 60 km/h, kada gubi dah. Istovremeno, navodi se da domet između dva punjenja dostiže 150 kilometara, mereno poštujući WLTC ciklusni krug.

Za sada, Toyota još uvek prodaje električna vozila samo u Japanu i to jedino korporativnim klijentima i lokalnim samoupravama. Interesovanje je već iskazalo više od 200 kompanija.

Nije to nerazumljiva odluka Toyote. Ko drugi normalan bi platio 16 hiljada američkih dolara za ovu imitaciju automobila?! To je praktično dvostruko više od serijskog kei automobila iz iste kuhinje, odnosno od Toyote Pixis Epoch koja faktički otvara ponudu marke u domovini. Taj mališan koristi benzinski motor i poseduje konfiguraciju gde je funkcionalno svih pet vrata.

Uporedo s kompanijom iz energetskog sektora Chubu Electric Power Miraiz Co. predstavljen je projekat Toyota Green Charge, kojim se obezbeđuje mreža stanica za dopunu. Planirana je i integracije u sistem deljenih automobila, uključujući i one primerke za turiste, sa sve unapred planiranim programima ekskurzija.

Japanci obećavaju da će razviti poslovni model ponude elektromobila i fizičkim licima, do 2022. godine. Do tada, gama elektromobila s oznakom najvećeg japanskog proizvođača, trebalo bi da bude značajno šira.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments