1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena je druga generacija krosovera Nissana Kicksa
Predstavljena je druga generacija krosovera Nissana Kicksa
1

Predstavljena je druga generacija krosovera Nissana Kicksa

153
1
Podelite sa prijateljima:

Pre osam godina, kompaktni i jednostavni Kicks je trebalo da bude Nissanov globalni model. Proizvodnja ovog terenca zapravo je počela u Meksiku, Brazilu, Indiji, Kini, Tajlandu i Tajvanu, ali ideja nije u potpunosti realizovana.

Na primer, Kicks se nikada nije pojavio u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a, iako je bilo takvih planova. Doduše, nije došao ni u Evropu. I ovaj krosover je postigao najveći uspeh ne u zemljama trećeg sveta, već u SAD: prodaja je tamo dostigla 83 hiljade automobila godišnje. Sada druga generacija Nissana Kicksa dolazi na scenu, a upravo je premijerno predstavljen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kicks je postao prvi krosover koji je isprobao Nissanov novi prepoznatljivi dizajn. Prečnik točkova je 16 ili 17 inča. U Americi će novi Kicks zameniti ne samo svog istoimenog prethodnika, već i stariji model Nissan Rogue Sport (prilagođeni Qashqai), koji je uklonjen iz lokalnog asortimana pre godinu i po dana.

Dakle, Kicks je porastao u veličini: dužina se povećala za 71 mm (na 4.366 mm), širina za 41 mm (na 1.801 mm), a visina za 18 mm (na 1.626 mm). Sada su deo dizajna i mali prozori na zadnjim krovnim stubovima.

Postoje i značajne tehničke promene. Kicks je prešao sa stare „V“ platforme na modernu arhitekturu CMF-B alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi. Štaviše, ispostavilo se da je najbliži tehnički rođak ovog Nissana nova Dacia Duster!

Oni su slični ne samo veličini međuosovinskog rastojanja (2.657 mm za verzije sa pogonom na prednje točkove), već i mogućnosti ugradnje mehaničkog pogona na sva četiri točka. Na kraju krajeva, ranije je Kicks na V mogao imati samo pogon na sve točkove u vidu pomoćnog elektromotora na zadnjoj osovini (iako je u Indiji postojala opcija na platformi B0).

Pogon 4×4 sa spojnicom na zadnjoj osovini je kombinovan sa nezavisnim zadnjim vešanjem (umesto polukrute osovine na verzijama sa prednjim pogonom), a u ovom slučaju međuosovinsko rastojanje iznosi 2.664 mm. Deklarisani klirens za sve verzije je čak 213 mm naspram 178 mm za prethodni model.

„Prvi“ Kicks za Ameriku bio je opremljen motorom 1.6 (124 KS, 155 Nm), ali novi krosover, u skladu sa promenjenim pozicioniranjem, ima dvolitarski atmosferski MR20DD (143 KS, 190 Nm). Kompatibilan je samo sa varijatorom Xtronic CVT. Postoje režimi vožnje Normal, Eco i Sport, a sa pogonom na sve točkove i Snow (sneg). Kasnije će se pojaviti hibridni Kicks.

„Bazni“ ima ekrane instrumenata i medijskog sistema sa dijagonalom od sedam inča, ali je već u srednjoj verziji centralni ekran osetljiv na dodir povećan na 12,3 inča, a u top verziji (prikazana na fotografijama) ekran instrumenta je isti veličine. Opciona automatska klima se kontroliše pomoću panela na dodir, ali automobili sa konvencionalnim klima uređajem imaju analogno upravljanje.

U poređenju sa prethodnim modelom, krosover je postao primetno prostraniji. Širina kabine napred je povećana za 43 mm, a pozadi za 38 mm. Razmak između redova je povećan za 23 mm. Zapremina prtljažnika po američkoj metodi EPA je 850 litara za verzije sa prednjim pogonom i 677 litara za vozila sa pogonom na sve točkove, dok je ranije iznosila 716 litara.

Bazni Kicks ima deset vazdušnih jastuka i Safety Shield 360, koji uključuje automatsko kočenje, praćenje mrtvog ugla i sisteme za praćenje trake. Opcije uključuju prilagodljivi tempomat ProPilot sa asistencijom za zadržavanje trake i drugim asistencijama, kao i centralni vazdušni jastuk u prednjem redu koji sprečava sudar vozača i suvozača tokom nesreće. U ponudi su kamere od 360 stepeni i audio sistem Bose sa deset zvučnika.

Meksička fabrika kompanije proizvodiće novi Nissan Kicks za Severnu Ameriku; proizvodnja bi trebalo da počne u junu, a automobili će se naći u prodaji do kraja leta. Cene još nisu objavljene. Sada odlazeći Kicks u SAD košta od 21 hiljade dolara. Kasnije će se novi Kicks pojaviti u drugim zemljama.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije los ovaj Kiks, nece kiksirati na trzistu! 🙂