1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Forte (2019.)
Kia Forte (2019.)
0

Kia Forte (2019.)

515
0
Podelite sa prijateljima:

“Zaboravljeni“

Kijina situacija u Severnoj Americi je izuzetno dobra već duži niz godina. U samo 25 godina, korejski proizvođač vozila je stigao od konkurencije Jugu pa sve do samih premijum proizvoda. Većina njihovih automobila su izuzetno hvaljeni i visoko prodavani, a jedan od retkih izuzetaka je kompakt Forte, koji nikako ne uspeva da pronađe svoje mesto na tržištu. Tu situaciju bi trebala da promeni potpuno nova generacija koja je debitovala na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Forte je debitovao na američkom tržištu 2010. godine kao zamena za slabo prodavani model Spectra. Razvijen na platformi mehaničkog blizanca Hyundai Elantre, Forte je ubrzo postao globalni model sa izuzetkom Evrope, a u ponudi se našli sedan, heč i kupe. Nasuprot solidnim ocenama, prodaja nikada nije opravdala očekivanja i uglavnom se kretala oko 75.000 na godišnjem nivou. Ključni razlog neuspeha verovatno leži u slabom marketingu pošto on nije smeo da ugrozi uspešnu Elantru. Osvežena generacija je stigla pre četiri godine sa privlačnijim linijama, a kao rezultat prošle godine je prodato 117.000 vozila. To ne samo što je za 14% više nego godinu dana ranije, već je Forte jedan od retkih kompakta sa rastom prodaje u vreme kada dominiraju krosoveri. Ipak, tek sedmo mesto među konkurentima nije rezultat koji Kia očekuje pa je vreme za potpuno novi model.

Dizajn

Kia kaže da je pozajmila mnoge karakteristike sa nedavno predstavljenog Stingera i samim tim automobil deluje mnogo privlačnije. To ne znači da Forte ulazi u premijum klasu, ali u poređenju sa konkurencijom, Forte izgleda mnogo ekskluzivnije, posebno u EX paketu opreme. Prednji deo ponovo donosi poznatu masku hladnjaka poznatu kao “ajkulin nos“ dok je zadnji deo sličan onom sa Sportage krosovera. Spomenućemo da je zadnje osvetljenje LED na svim verzijama dok predsnje osvetlenje to pruža samo u najvećem EX paketu opreme. U samom početku samo sedan će se naći u ponudi dok heč treba da debituje nekoliko meseci kasnije. Kupe je izbačen iz ponude nakon razočaravajuće prodaje.

Enterijer

U poređenju sa prethodnikom, novi Forte je u svakom pogledu veći od automobila koji zamenjuje. To se posebno odrazilo na enterijer, koji je među najvećim u klasi, dok Korejci obećavaju i najveću zapreminu gepeka među konkurentima. U standardnu opremu su uključeni osmoinčni monitor na kom vlasnik može da poveže svoj mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija, zatim premijum zvučni sistem od 320 vati i bežični punjač telefona. Kia očekuje da će njen predstavnik dobiti i maksimalne ocene u testovima sudara pošto je šasija čvršća za 54%, a tu je i veliki broj sigurnosne opreme po pitanju upozorenja i automatske reakcije u slučaju da sistem detektuje šanse za sudar. Sam enterijer je i većeg kvaliteta i dopadljivijeg dizajna sa organizovanijim komandama (nešto što je bila velika kritika prethodnika).

Mehanika

Tokom zvaničnog predstavljanja, korejski gigant je potvrdio samo dvolitarski benzinski motor koji bi trebalo da razvija 147 ks, a snaga će se prenositi na prednje točkove preko izbora šestostepenog manuelnog i automatskog CVT menjača. Ovo je ujedno prvi takav automatski menjač za Kiju i on bi trebalo da spusti potrošnju na autoputu na ispod osam litara na 100 km. U prošlosti, Kia je nudila isti motor i u verziji sa 173 ks, ali kako je on bio dostupan samo u kupeu šanse su male da će se naći u serijskoj ponudi. Kada debituje heč, kupac će moći da izabere i 1,6-litarski turbo motor sa 201 ks. Iako “rođak“ Veloster nudi i moćniju N verziju, u slučaju Fortea kompanija neće otići toliko daleko.

Zaključak

Hyundai-Kia je zabeležio visoki pad prodaje na globalnim tržištima prošle godine pa samim tim na automobilima kao što je Forte je težak pritisak da opravdaju očekivanja. Kao i ranije, Forte na papiru izgleda obećavajuće, a rast prodaje prethodnih godina bi mogao da bude obećavajući u daljnim planovima. Kia ovaj put mora da uradi bolji marketing, posebno zato što ni Elantri više ne cvetaju ruže, pa je možda red i na Forte da postane lider.

Zoran Tomasović

(515)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments