1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Da li automobil može biti više potcenjen?
AR pijaca klasika: Da li automobil može biti više potcenjen?

AR pijaca klasika: Da li automobil može biti više potcenjen?

894
4
Podelite sa prijateljima:

Proučavajući istoriju Jaguara tokom poslednje tri do četiri decenije sam došao do zaključka da je ovaj britanski automobilski proizvođač zaista potcenjen. Testovi su generalno pozitivni i gotovo svi koji ga kupe su zadovoljni njime, ali je problem taj što jako malo ko potroši novac na nabavku istog. Jedni će kriviti modele iz sedamdesetih godina prošlog veka i reći će da je firma toliko srozala kvalitet da je javnost nemoguće ubediti u suprotno.

Drugi ipak krivce vide u vlasnicima kao što su Ford i Tata, koji su pokušali da, od nekadašnjeg rivala Rolls-Royceu, naprave model za šire narodne mase u klasi BMW-a, Mercedesa i Audija. Mogli bismo mnogo godina analizirati zašto je tako, ali ćemo se pozabaviti modelom za koji lično smatram da je najpotcenjeniji Jaguar.


To je model XK i proizvodio se kroz dve generacije. Nastao je sredinom devedesetih godina prošlog veka, kao zamena za dugogodišnji model XJS i postaće prvi Jaguar sa osam cilindara ispod haube, posle više od trideset godina. XK je delio platformu sa modelom Aston Martin DB7 i silaziće sa pokretne trake sve do 2014. godine.

U tom periodu će biti sklopljeno oko 54 hiljade primeraka, što svakako nije mala brojka za jednog čistokrvnog sportistu, ali bi verovatno bila značajno veća da se nije zvao Jaguar. Prva generacija je bila posebna u svoje vreme, ali je naslednik postao taj za kim su se svi okretali.

XK je čak i u standardnom izdanju razvijao 300 „konja“ i donosio maksimalnu brzinu kretanja od 250 km/h. Kasnije su stigla i izdanja sa značkom R, ali ukoliko ste želeli da budete „glavni baja u selu“, onda je izbor padao na XKR-S. Predstavljen je na Salonu automobila u Ženevi 2011. godine i mogao se pohvaliti sa čak 542 „grla“ iz radne zapremine 5,0 litara uz pomoć kompresora.

XKR-S je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za manje od četiri sekunde i da nakon toga dostigne maksimalnu brzinu od 300 km/h. Utisak je malo pokvario nedostatak manuelnog menjača pa je XKR-S napuštao fabriku samo sa šestostepenim automatikom. Pored velike snage, ovo slovo „S“ je označilo i veliki broj modifikacija na račun ogibljenja, kočnica, agresivnog stila, opreme enterijera i još mnogo toga.

Takvo zadovoljstvo svakako nije bilo jeftino i koštalo je 132.875 američkih dolara ili oko 179.600 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.
Primerak iz današnjeg oglasa je iz 2013. godine i nalazi se u gradu Munači unutar američke savezne države Nju Džerzi. Do sada je prešao tek nešto više od 40 hiljada kilometara.

Vozilo je opremljeno svom onom fenserajskom opremom koja se očekivala od ovakvog četvorotočkaša pre desetak godina, i izložbeno-prodajni salon tvrdi da sve funkcioniše besprekorno. Trgovinska kuća ga je inače kupila od izvornog vlasnika, i automobil je prevalio tek petnaestak kilometara od tada i to uglavnom je „vožen“ za potrebe promocije. Prethodno je bio registrovan u saveznoj državi Amerike Floridi pre nego što je završio u Nju Džerziju.


Aukcija je donela 39 ponuda, a najviša je iznosila 59.050 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(894)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

XK nije pravi naslednik cuvenog E Typea ali 100% odgovara filozofiji Jaguara – „sportski auto za dzentlmene“. Licno mi se veoma dopada i „tajno“ vidim sebe u njemu! 🙂 Gornji primerak je preforsirano sportski – na karoseriji se vidi gomila sportskih dodataka koji samo narusavaju njegovu „prirodnu“ (serijsku) eleganciju. Jos gore, enterijer je osiromasen, sportsko sivilo i parce aluminijuma – nedostaje ona plemenita atmosfera engleskog kluba u kozi i drvetu!

Branko

Matija, nisu baš pouzdani, diplomatski rečeno…😁 Ali stil, svakako! Mada više oni klasični modeli, kako si i spomenuo.

Matija

Ovako izgleda pravi enterijer Jaguara – XKR, 2002 – 2006.

comment image

Nik900

Predobar je , ufff.. boja top, i ja bih se rado video u njemu😀