1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nekada i Amerikanci preteraju
AR pijaca klasika: Nekada i Amerikanci preteraju

AR pijaca klasika: Nekada i Amerikanci preteraju

501
7
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled model Chevrolet Suburban izgleda kao svaki drugi primerak iz devete generacije koji je i dan-danas veoma čest na američkim putevima. Proizvodio se od 2000. do 2006. godine i pronašao je 857.950 kupaca, što je zapravo impresivna cifra kada se zna da Suburban svakako nije jeftin terenac.

Reč je o zapravo najstarijem aktivnom imenu u automobilskom svetu i prvi Suburban je debitovao još 1934. godine. Uvek je delio platformu sa pikap kamionetima, a u ovom slučaju je to bio model Silverado. Takođe postoji i skraćena verzija pod imenom Tahoe, a Suburban ima dva mehanička blizanca i to GMC Yukon XL i Cadillac Escalade.


I šta je onda to toliko specijalno kod modela sa priloženih fotografija? Kao što smo spomenuli, Suburban je delio bazu sa kamionetom Silverado i to sa njegovom manjom verzijom nazvanom 1500. Silverado je pružao i veću, čvršću i moćniju verziju pod imenom HeavyDuty (kategorija 2500 i 3500), pa je odluka pala da i Suburban dobije takvu konfiguraciju.

U suštini, Suburban 2500 je bio ekstremna verzija istoimenog brata sa dužinom od 5,6 metara i masom od približno četiri tone. Pošto je njegova težina bila daleko veća od kategorije putničkih automobila i zapravo se smatrao komercijalnim vozilom, pravila su bila daleko drugačija za ovu grdosiju.

Pod tim mislimo da nije morao da zadovolji određene standarde na račun izduvnih gasova i potrošnje goriva, a Chevrolet je iskoristio priliku da ugradi najveći dostupan motor u ponudi. Reč je o takozvanom Vortecu radne zapremine 8,1 litara sa 325 konjskih snaga i maksimalnih 606 Nm obrtnog momenta.

Menjač je bio četvorostepeni automatski, a pogon na sva četiri točka. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 8,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 192 km/h. Kao što smo spomenuli, zbog velike mase vozila, Chevrolet nikada nije bio dužan da javno objavi brojeve potrošnje, ali pretraga na internetu kaže da Suburban 2500 u proseku troši 23,5 litre na pređenih sto kilometara kombinovane vožnje. Spomenućemo da je ovo zadovoljstvo koštalo 45.732 američkih dolara ili 78.578 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2001. godine i trenutno se nalazi u gradu Derijen unutar američke savezne države Viskonsin. Prešao je tek 41.600 kilometara i ovo je jedna od baznih konfiguracija sa oznakom LT. Ona je i dalje bila bogato opremljena sa 16-inčnim felnama, kožnim sedištima, automatskom klimom, prozorima, sedištima i bravom na dugme i još mnogo toga.

Američki terenac je do sada imao samo jednog vlasnika i korišćen je kao dodatno vozilo u porodici, što objašnjava zašto je prešao tako mali broj kilometara.


Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najviša od pet ponuda iznosi 22.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Troši k’o upaljač 😊

Matija

Zacudo, uopste nisam iznenadjen tehnickim podacima ovog „putnickog kamiona“! 🙂 Tipicno americki – sve je veliko! Bilo bi interesantno da znamo ko i zasto kupuje ovakvo vozilo. Da li je razlog onaj podsvesni „moj je najveci!“ ili postoji neko realno objasnjene.

Yankee

Zapravo ih je jako malo prodato u civilnoj ponudi, vecina civilno prodatih Suburbana su bili oni u laksoj 1500 klasi, ne u ovoj 2500 HeavyDuty klasi. Vecina prodatih Suburbana 2500 HeavyDuty su na kraju zavrsili kod politicara i javnih licnosti kao blindirano vozilo.

Chevrolet i danas nudi Suburban 2500 HeavyDuty, ali samo za politicare, policiju i slicno, ne moze se kupiti u slobodnoj prodaji.

comment image

GopTear

Jel taj Tahoe video civilnog zivota uopste? Nema americkog filma da ih ne voze kerovi ili vladini izaslanici i njihove agencije. Secam se da sam slucajno na netu naisao na neku firmu koja se bavi blindiranjem vozila za javne licnosti i Tahoe je bio najvise zastupljen u odnosu na ostale modele koje su nudili. Bio im Stevan Sigal na pocetnoj stranici kao jedan od javnih licnosti koji je kupio ili dao da mu se blindira Tahoe. Oni valjda kupe blindiraju i onda ti prodaju ili kako vec.

Yankee

Nema ih danas u civilnoj upotrebi kao sto ih je bilo pre 20-ak godina, ali i dalje ima dosta. Prosle godine je prodato 105.756 Tahoe i 50.951 Suburban.

BB

Znači kupuju ih i sa srpskim pasošem 😜

Yrraf

„NEKADA i Amerikanci preteraju“ Ovo je najbolji vic koji sam čuo u poslednjih 6 meseci. :))))))