1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW E30 M3 + S54 – „bogohuljenje“ ili idealna kombinacija? (VIDEO)
BMW E30 M3 + S54 – „bogohuljenje“ ili idealna kombinacija? (VIDEO)

BMW E30 M3 + S54 – „bogohuljenje“ ili idealna kombinacija? (VIDEO)

992
1
Podelite sa prijateljima:

Da li je ovo perfektna M3 kombinacija?

BMW E30 M3 se smatra jednim od nalegendarnijih modela bavarske marke ikada proizvedenih. Na ovu automobilsku ikonu se gleda kao na začetnika segmenta sportskih sedana i uticaja M divizije na serijske automobile iz Minhena.

E30 M3 je postavljen na istorijski pijedestal iz vrlo konkretnih razloga. Njegovo ponašanje na putu je impresivno, uz povezanost vozača i mašine koje u velikoj meri nedostaje današnjim performantnim automobilima. Ovo nas dovodi do jednog pitanja: da li je u redu zameniti standardnu mašinu iz E30 M3? Tema priloženog videa je upravo to, deinstaliranje fabričkog S14 četvorocilindraša i instalacija S54 rednog šestaka iz E46 M3.

Popularna M3 „kockica“ je svojevremeno promenila pravila igre, kada je debitovala 1986., sjedinjujući atribute performantnog sportiste i limuzinske karoserije. Ono zbog čega je E30 M3 i u današnje vreme voljen su njegov balans i izvanredne performanse prilikom brzih prolazaka kroz krivine. Reč je o laganom i okretnom automobilu, koji se oslanja na svoju sjajnu šasiju u smislu obezbeđivanja vrhunskog vozačkog doživljaja.

Standardni S14 četvorocilindraš isporučuje respektabilnih 195 ks kada je u igru uključen i katalizator. Međutim, masa od ispod 1.200 kilograma, u kombinaciji s navedenom „konjicom“, bila je odlučujući faktor kada je o voznim osobinama reč.

Do vremena kada je debitovao E46 M3 (2000.), BMW je bio spreman za dodavanje snage M3 receptu. Atmosferski S54 radne zapremine 3,3 litra i šest cilindara u redu, proizvodio je impresivne 343, a mogao je da se „zavrti“ do 8.000 o/min. Mnogi E46 smatraju najboljim modernim BMW-om, koji je kombinovao izvanredan balans šasije i „rasan“ agregat.

Kako se ispostavilo, S54 se savršeno uklopio u koš motora M3 E30. Pogledajte video.

AutoRepublika

(992)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Mislim da je to loša kombinacija ako se pogleda odnos težine napred / nazad koji kod originalne e30 nije na onom idealnom nivou od 50:50 mada je blizu (54%napred 46% pozadi). S54 motor je veći i dosta teži od S14 motora a zadnji kraj je prilično lagan. Čak i kad se premesti baterija (akumulator) u gepek nije dovoljno opterećenje zadnje osovine. Nisu zalud inženjeri proveli sate i sate računajući i podešavajući razne parametre. S14 je redni motor sa 4 cilindra zapremine 2.3 litra, mogli su uzeti i M20B25 motor sa 6 cilindara i 2.5 litara za M3 ali je odluka… Pročitaj više »